Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Asociācija: sadrumstalotības dēļ jāveicina lauksaimnieku apvienošanās kooperatīvos

“Nekorekti no tirgus dalībnieku puses ir saukt kooperatīvus par starpniekiem, jo kooperatīva īpašnieki ir paši zemnieki.  Kooperācija ir instruments, lai atrastu zemniekam izdevīgākos risinājumus. Ir arī starpnieki, kas nodarbojas ar līdzīga veida pakalpojumu sniegšanu un produkcijas iepirkšanu no lauksaimniekiem, taču viņus interesēs nevis zemnieku maciņš, bet iespēja pašam nopelnīt.

Un tā ir galvenā atšķirība,” tādu viedokli pauž Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes loceklis un un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) „Durbes grauds” valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča. Kooperatīvu pārstāvji uzsver, ka, atbalstot kooperatīvus, tiek atbalstīts primārais ražotājs.

Ņemot vērā sadrumstaloto piena ražošanas struktūru Latvijā, jāveicina lauksaimnieku apvienošanās kooperatīvos, saka LLKA valdes locekle un LPKS „Piena ceļš” valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece. “Skaidrs, ka piena pārstrādes uzņēmumiem pēdējo gadu straujā kooperācijas attīstība neapmierina. Ja runājot ar katru mazo piena ražotāju atsevišķi, pārstrādes uzņēmumi var diktēt savus nosacījumus un maksāt zemniekam sev izdevīgu cenu, tad kopā mēs esam spēcīgāki un varam cīnīties pret dažādiem piena pircēju uzstādījumiem. Apvienojoties kooperatīvos, vieglāk ir sameklēt zemniekiem izdevīgākos risinājumus,” uzsver I.Aizsilniece.  

Asociācija uzsver, ka arī Konkurences padome, kurā vērsušies piena pārstrādātāji, ir atzinusi, ka no konkurences viedokļa lauksaimniecības kooperatīvu attīstības veicināšana, izmantojot dažāda veida valsts un Eiropas Savienības finanšu instrumentus, ir atbalstāma, jo, darbojoties patstāvīgi, mazās saimniecības nevar iegūt labākās cenas un samaksas noteikumus no minerālmēslu, augu aizsardzības līdzekļu pārdevējiem, kā arī citiem izejvielu piegādātājiem. Bez tam, arī citās Eiropas Savienības valstīs kooperatīvi tiek atbalstīti (tai skaitā, Latvijas kaimiņvalstīs – Lietuvā un Igaunijā), atgādina LLKA.

Kopējais neto apgrozījums lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām 2008.gadā, salīdzinot ar 2007.gadu, pieaudzis par 50 %, sasniedzot  176.02 milj. latu.

Diena jau rakstīja, Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība (LPCS) brīdinājusi par piena tiešās tirdzniecības attīstības neparedzamajām sekām - īpaši risks palielināsies siltajā laikā. Piensaimnieki arī prasa Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) izvirzīt vienādas kontroles prasības piena aprites dalībnieku pārbaudēs. Pašlaik tās esot nevienlīdzīgas. Komentējot piena pārstrādātāju publiski izteikto viedokli, lauksaimnieku organizācija Zemnieku saeima aicinājusi nozares vadību šobrīd nevis likt šķēršļus zemnieku produkcijai un lauksaimnieku kooperatīviem, bet tos atbalstīt.

Arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pēc tikšanās ar LPCS pārstāvjiem uzsvēris, ka jautājums par piena drošību tiešajā tirdzniecībā ir būtisks. "Nopietni jāpadomā par piena produktu tirdzniecību atvieglotā veidā zemniekiem, jo tuvojas silts laiks, vasara, tāpēc PVD būs jādomā stingrāk par šiem nosacījumiem," viņš klāstīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

"Zemnieku saeima": tiešā tirdzniecība tagad jāatbalsta

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses