Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Lauksaimnieki aicina steidzami lemt par subsīdiju izmaksu

Biedrība Zemnieku saeima (ZSA) un Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācija (LLKA) aicina Zemkopības ministriju (ZM) steidzami virzīt un valdībā steidzamības kārtībā atbalstīt grozījumus šī gada nacionālo subsīdiju noteikumos, lai palīdzētu krīzē nonākušajai piensaimniecībai.

Organizācijas aicina ar nacionālo subsīdiju palīdzību vispirms atbalstīt tās ražošanas jomas, kurās iet vissliktāk, un visus subsīdiju līdzekļus sadalīt divās daļās - ciltsdarba atbalstam un kredītprocentu dzēšanai. Organizācijas aicina līdzekļus sākotnēji izmaksāt šīm abām programmām, savukārt pēc grozījumiem valsts budžetā - arī pārējās sadaļās, kurās paredzēts subsīdiju atbalsts, bet problēmas nav tik dziļas.

Pēc ZSA priekšsēdētāja Jura Lazdiņa domām, šī ir vienīgā iespēja, lai nauda, kas paredzēta nozares atbalstam ar valdības 3.februāra lēmumu pēc iespējas ātrāk ienāktu nozarē. Viņš skaidro: grozījumi jāveic, lai visi piena ražotāji, kas izslauc vismaz 5000 kilogramus piena gadā no govs, saņemtu ciltsdarba naudu jau aprīlī. Pretējā gadījumā procedūra, kas paredz līdzekļu piešķiršanu nozares glābšanai tikai pēc grozījumiem valsts budžetā, nozīmē finansējumu tikai jūnijā, un tas būs par vēlu.

Organizācija arī norāda, ka ik nedēļa, kas patlaban tiek kavēta, mazina cerības izdzīvot tām saimniecībām, kurām piena iepirkuma cena ir zem pašizmaksas un vēl aizvien krīt. Palielinās parādu saistības, bet bankas nenāk pretī.

Nauda, kas aizies piensaimniekiem, netiks apēsta, tā nonāks uzņēmējdarbības apritē, sola ZSA.

LLKA valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons atzīst, ka patlaban visgrūtāk klājas piena ražotājiem, un, viņaprāt, pārējiem tas jāsaprot un jānāk pretī. "Iespējams, pienāks brīdis, kad piena ražotāji, rīkosies līdzīgi, un varēs palīdzēt kādai citai nozarei."

Trešdien, 18. februārī, paredzētas lauksaimnieku organizāciju un ZM sarunas par nacionālo subsīdiju sadalījumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses