Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pārtikas ražotāji izejvielas importējot vietējo produktu trūkuma un cenu dēļ

Lai arī daudzi pārtikas ražotāji aicina pirkt vietējos produktus, paši ražotāji Latvijā audzētos dārzeņus un augļus aizstāj ar no citām valstīm ievestām lētākām izejvielām, piektdien vēsta laikraksts Diena. Bieži citu valstu uzņēmumiem tiek uzticēta arī ražošana, importēto produkciju Latvijā tirgojot ar vietējo, atpazīstamo zīmolu. Šādu rīcību pārtikas ražotāji skaidro gan ar to, ka vietējie augļi, dārzeņi un citas izejvielas nav pieejamas pietiekamā daudzumā, gan arī ar vietējo izejvielu cenām, kas, salīdzinot ar importēto produkciju, bieži vien esot nepamatoti augstas.

Laikraksts izpētījis, ka gandrīz visi marinētie gurķi, kas izskatās pēc vietējiem, patiesībā ir audzēti, marinēti un fasēti Indijā, Turcijā vai Ungārijā. Piemēram, lielākā augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmuma Latvijā Spilva sortimentā no sešiem marinēto gurķu veidiem tikai viens ir ražots no Latvijā audzētiem gurķiem, turklāt tos gatavo nelielā daudzumā, tādēļ bieži gadās, ka īsi pirms jaunās gurķu ražas tie vairs nav nopērkami.

Uzņēmuma Leversa, kas Latvijā darbojas ar KOK zīmolu, mārketinga direktors Viktors Bižans skaidrojis, ka pārspēt Indiju gurķu ražošanā var tikai tās valstis, kur ir līdzvērtīgi klimata apstākļi, jo tur novāc trīs gurķu ražas gadā, Turcijā — divas, bet Latvijā tikai vienu. Uzņēmums konservētos dārzeņus pasūta Ungārijā, Polijā un Indijā un šādu politiku pamato ar izdevīgumu, jo citu valstu ražojumi ir lētāki.

Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) pārstāvis Jānis Zilvers norāda, ka vietējo ābolu cenu būtiski ietekmē raža Polijā — pērn tur izaudzēts divreiz vairāk ābolu nekā parasti, tādēļ svaigo ābolu tirgū vairumtirdzniecības cena Latvijā nokrita gandrīz trīs reizes. Viņš arī noraidījis Spilvas pārmetumu par nepietiekamo vietējo ābolu audzētāju jaudu, sakot, ka lielākie dārzi ražo aptuveni 500 tonnas ābolu gadā, līdz ar to Spilvai pietiktu ar pusi laba audzētāja ražas. Pārtikas ražotājs savukārt paskaidrojis, ka tai der tikai noteiktas šķirnes āboli.

Spilva gan uzsver, ka ne visas izejvielas piepērk ārzemēs — vairākus dārzeņus un zaļumus ražotājs iepērkot tikai no vietējiem audzētājiem, piemēram, skābenes un pagaidām arī mārrutku saknes. Tas gan esot "sāpju bērns", jo nedaudzos audzētājus neapmierina uzņēmuma piedāvātā cena, tādēļ ražotājs apsver iespējas tos pirkt Ungārijā.

Visu Aleksandra Vorobjova rakstu "Ražots tepat - Indijā" lasiet piektdien laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses