Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Pērn lauksaimniecības un pārtikas produkcijas imports audzis par 20%

Pērn Latvijā importēta lauksaimniecības un pārtikas produkcija 963 miljonu latu vērtībā, kas ir par 20,4% vairāk nekā 2007.gadā, savukārt eksportēta produkcija 711 miljonu latu apmērā, kas ir pieaugums par 30%, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) apkopotā informācija.

Tai skaitā pērn visvairāk importēti dzērieni un sulas, ko Latvijā ieveda 134 miljonu latu apmērā. Tas gan ir par 11% mazāk nekā 2007.gadā. Otra visvairāk importētā pārtikas preču grupa bija graudaugi un miltu produkti, ko importēja 96 miljonu latu apmērā. Salīdzinot ar 2007.gadu, importa pieaugums šajā preču grupā ir par 75%.

Nedaudz mazāk - 89 miljonu latu vērtībā - Latvijā pērn ieveda gaļu un gaļas produktus, cukuru un konditorejas izstrādājumus ieveda 71 miljona latu vērtībā, augļus - 70 miljonu latu apmērā, savukārt zivis un zivju produktus, kā arī piena produktus Latvijā pērn importēja attiecīgi 64 un 55 miljonu latu apmērā.

Savukārt attiecībā uz eksportu pērn visvairāk no Latvijas izveda graudaugus un miltu produktus - šajā produktu grupā eksports pērn dubultojās un bija 158 miljonu latu vērtībā.

Otra visvairāk eksportētā produktu grupa bija dzērieni un sulas, ko eksportēja 145 miljonu latu vērtībā. Tas ir par 18% vairāk nekā gadu iepriekš.

Pagājušajā gadā par 26% pieauga arī zivju un zivju produktu eksports, kas sasniedza 97 miljonus latu. Savukārt piena produktu eksports samazinājās par 2% un bija 92 miljoni latu.

Sēklas no Latvijas pērn izveda 43 miljonu latu apmērā, gaļu un gaļas produktus - 21 miljona latu apmērā, savukārt augļus eksportēja par kopējo vērtību 14 miljoni latu.

LTVC vadītāja Ingūna Gulbe, komentējot pērnā gada eksporta rādītājus, kas uzlabojušies, žurnālistiem teica, ka tas liecina par to, ka vietējie Latvijas pārtikas ražotāji gan produktu, gan arī produktu cenu ziņā ir konkurētspējīgi.

"Uz ārējo tirgu turklāt iet ne tikai pārstrādes uzņēmumu produkcija, bet tajos aktīvi darbojas arī mūsu zemnieki, uz ko norāda tas, ka pieaudzis graudu eksports," Gulbe sacīja.

Viņa teica, ka kopumā gan eksporta, gan importa tempi pērn ir saglabājušies iepriekšējā gada līmenī - joprojām eksports uz jaunajām Eiropas Savienības valstīm ir salīdzinoši neliels, kā arī tirdzniecībā ar Baltijas valstīm bilances negatīvais saldo palielinās.

Komentējot graudaugu un sēklu importa pieaugumu, Gulbe uzsvēra, ka tas pērn pieaudzis uz NVS produktu reeksporta rēķina, savukārt, runājot par cukura importa pieaugumu, Gulbe atzina, ka to gandrīz pilnībā nodrošina kompānijas "Danisco" ražotnes Dānijā un Lietuvā.

2007.gadā Latvijā importēta lauksaimniecības un pārtikas produkcija 800 miljonu latu apmērā, bet eksportēta - 547 miljonu latu apmērā.

LTVC ir izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Kopš 2004.gada 1.maija LTVC ir uzdots vākt, apkopot un sniegt Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem. Iegūtā informācija tiek izmantota lauksaimniecības politikas veidošanai - lauksaimniecības produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtību noteikšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses