Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +9 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

PR: Biodegvielas nozare ir gatava 5% obligātā piejaukuma ieviešanai

Latvijas biodegvielu un bioenerģijas asociācija aicina valdību turēt dotos solījumus un nepārcelt obligātā 5 % biodegvielas piejaukuma termiņu.

Biodegvielu un bioenerģijas aosciacijas prezidents Daumants Znatnajs uzsver, ka joprojām nenorimst spekulācijas par iespejamo obligātā piejaukuma ieviešanas datuma pārcelšanu. Tādēļ asociācija atkārtoti nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, finanšu ministram Eināram Repšem un ekonomikas ministram Artim Kamparam. Tajā uzsvērts, ka valsts nespēj izpildīt savas saistības attiecībā uz valsts atbalstu biodegvielas ražotājiem, tādēļ nozari spētu glābt vienīgi obligātā biodegvielas 5 % piejaukuma ieviešana no 1. jūlija, kā tas iepriekš tika solīts. „Nozare ir pilnībā gatava gan nepieciešamā biodegvielas apjoma saražošanai, gan sajaukšanai. Valstī izveidots arī atbilstošs kvalitātes uzraudzības mehānisms. Tagad viss atkarīgs no politiskās gribas, izdarot attiecīgus grozījums normatīvajos aktos,” uzsver Znatnajs.

Biodegvielu asociācija jau vairākkārt ir demonstrējusi valstiskos ieguvumus no 5 % obligātā piejaukuma ieviešanas. Tas ļautu gadā degvielas importu samazināt par vairāk nekā 22 miljoniem latu un garantētu papildus PVN ieņēmumus no graudu un rapšu pārstrādes 14 miljonu latu apmērā. Savukārt nozare turpinātu attīstīties un nodrošinātu darba vietas 565 strādājošiem, kā arī saglabātu nodokļu ieņēmums, ko ik gadu ienes nozare, aptuveni 3 miljoni latu apmerā. Būtiski arī atzīmēt, ka konkurētspējas paaugstināšanai nozares uzņēmumos investēti vairāk nekā 80 miljoni latu. „Biodegvielas nozare kopš 2005. gada attīstījusies īpaši strauji un spējusi palielināt ražošanas jaudas 14 reizes – no 13 t m3 līdz 220 t m3. Pārceļot 5 % biodegvielas piejaukuma ieviešanas termiņu, Ministru kabinets būtībā kalpo ārzemju naftas produktu ražotāju interesēm, kuriem tas nozīmē 5 % lielu tirgus daļas zaudēšanu. Valdībai ir jāizšķiras – vai aizstāvēt vietējos ražotājus, tādejādi stiprinot Latvijas enerģētisko neatkarību un paaugstinot lauksaimniecības izejvielu pārstrādes pievienoto vērtību, vai arī klanīties ārvalstu naftas uzņēmumu priekšā,” uzsver Znatnajs.

Plašāka informācija:

Daumants Znatnajs +37129111112

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses