Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

PR: EK organizē pirmo augsta līmeņa sammitu par ES, Ķīnas un ASV ražojumu drošumu

ES patērētāju tiesību komisāre Meglena Kuneva, ASV Patēriņa produktu drošuma komisijas priekšsēdētāja Nensija Norda un Ķīnas AQSIQ ministra vietnieks Wei Chuanzhong šodien Briselē tikās pirmajā augsta līmeņa trīspusējā sammitā par ražojumu drošumu. Šī augsta līmeņa tikšanās ir paredzēta, lai politiski iedarbīgi demonstrētu, ka visas puses ir apņēmušās ierindot ražojumu drošuma problēmu starptautiskās politiskās dienaskārtības augšgalā, atzīstot, ka atvērtus tirgus var veidot, ja ir nodrošināta globālo ražojumu piegādes ķēžu stingra un droša pārvaldība.

Šī trīspusējā tikšanās veicinās ES, Ķīnas un ASV sadarbību. Pirmkārt, pirms augstā līmeņa tikšanās komisāre Kuneva, komisāre Vasiliu un ministra vietnieks Wei parakstīs pārskatītu saprašanās memorandu, ar ko stiprina divpusējo ES un Ķīnas sadarbību, lai veicinātu ražojumu drošuma standartus un stiprinātu sadarbību un informācijas apmaiņu par pārtikas drošumu. Pēc tam dalībnieki vienosies par trīspusējām prioritārām rīcības jomām, kas tiks atspoguļotas kopīgajā paziņojumā presei, tostarp ir ražojumu izsekojamība, visu triju pušu sadarbība rotaļlietu drošuma standartu jomā, ekspertu zināšanu apmaiņa un kopīgi lēmumu izpildes nodrošināšanas pasākumi. Visbeidzot diskusijas pievērsīsies rīcībai, lai veicinātu informācijas apmaiņu starp partneriem par trauksmes signāliem un preču izņemšanu no aprites, īpaši izmantojot jaunos ASV tiesību aktus par ražojumu drošumu, kas ļaus atklātāk apmainīties ar informāciju par ražojumu izņemšanu no aprites un bīstamiem ražojumiem. Šodienas pasākumi ietilpst plašākā ražojumu drošuma nedēļā, ko Komisija organizē 17.─21. novembrī.

Komisāre Kuneva teica: “Uzticēšanās ir pasaules ekonomikas valūta. Nav pamata būt apmierinātiem, turklāt katru nedēļu pienāk trauksmes signāli, kas mums atgādina, ka nedrīkstam pieļaut, lai drošuma jautājumi pazustu no politiskās darba kārtības augšgala. Šis augsta līmeņa sammits par drošumu ļoti skaidri signalizē Eiropas, Ķīnas un ASV līderu apņemšanos izvirzīt priekšplānā iedzīvotāju drošuma jautājumu un saglabāt politisko gribu, lai panāktu, ka ikvienā globālās piegādes ķēdes posmā ir augsti standarti un tie tiek pilnībā ievēroti. Mēs stingri atbalstām atvērtus un konkurētspējīgus tirgus ar visām cenas un izvēles priekšrocībām, ko tie rada miljoniem patērētāju, bet nevēlamies tādēļ upurēt drošumu.”     

ES, Ķīnas un ASV trīspusējs sammits

Šodienas trīspusējais sammits bija pirmā reize, kad ES, Ķīna un ASV tikās tik augstā līmenī, lai apspriestu ražojumu drošumu, demonstrējot vēlēšanos saskaņot pasākumus šajā jomā un pastiprinot savstarpējo apņemšanos nodrošināt augstus drošuma standartus. Eiropas Komisijas Bīstamo patēriņa produktu ātrās reaģēšanas sistēma (RAPEX) pēdējos gados pastāvīgi apliecina, ka aptuveni 50 % no ES tirgus aprites izņemto preču ir ar Ķīnas izcelsmi.

 Tas, protams, ir tāpēc, ka no Ķīnas ieplūst ļoti daudz patēriņa preču, piemēram, aptuveni 85 % Eiropas tirgū nonākušo rotaļlietu ir izgatavoti Ķīnā. Līdzīgi RAPEX rādītāji liecina, ka ievērojams daudzums atsaukto un no aprites izņemto ražojumu ir izgatavoti Eiropas Savienībā vai ASV. Ražojumu drošums ir kopīga problēma, kuras risināšanā ir iesaistīti daudzi, un katrā piegādes ķēdes posmā no projektēšanas līdz ražošanai un pārdošanai ir veicami uzdevumi, lai panāktu un kontrolētu ražojumu drošumu.  

Šodienas tikšanās seko virknei iniciatīvu pagājušajā gadā, lai padziļinātu ES, Ķīnas un ASV sadarbību ražojumu drošuma jomā, tostarp ir kopīgi informācijas semināri atbilstības jautājumos, kas notika 2008. gada septembrī Ķīnā. Nākamais augsta līmeņa trīspusējais sammits ir plānots 2009. gadā.

Saprašanās memorands

Komisāre Kuneva, komisāre Vasiliu un ministra vietnieks Wei parakstīja pārskatītu un paplašinātu saprašanās memorandu (SM) par ražojumu un pārtikas drošumu un sanitārajiem un fitosanitārajiem jautājumiem (SFJ); tajā bija iekļauti daudzi konkrēti uzlabojumi, kas, izmantojot savstarpējo sadarbību, pēdējos pāris gados panākti ES un Ķīnas attiecībās šajā jomā. Atjauninātajā SM paredzēts, piemēram, ka var veikt noteikumu izpildes nodrošināšanas pasākumus, t.i., ES un Ķīna varētu veikt saskaņotas un vienlaicīgas pārbaudes atsevišķās savu tirgu/ražotāju nozarēs, lai pārbaudītu, vai ievēroti ražojumu drošuma standarti. Memorandā atjauninātas atsauces uz sistēmu RAPEX-Ķīna, tostarp ir ceturkšņa ziņojumu sniegšana un ar to saistītais abu pušu darbs, nosauktas izveidotās ražojumu un pārtikas drošuma/SFJ  ES  un AQSIQ darba grupas un precizēta konfidencialitātes izpratne saistībā ar informācijas apmaiņu par nedrošiem ražojumiem. Tajā paplašināta ES un Ķīnas sadarbība pārtikas drošuma jautājumos, jo īpaši nodrošinot Ķīnai tūlītēju piekļuvi paziņojumiem, kas skar Ķīnu, Pārtikas un barības ātrās reaģēšanas sistēmā (RASFF). Pirmo reizi SM parakstīja 2006. gadā.  

Ražojumu drošuma nedēļa

Starptautiskā ražojumu drošuma nedēļa, ko Eiropas Komisija Briselē organizē līdz 21. novembrim, rada iespēju tikties daudzu jomu ieinteresētajām personām, kas saistītas ar ražojumu drošumu. Sanāksmes un darbsemināri plānoti tā, lai aptvertu daudzus ES ražojumu drošuma programmas aspektus. To skaitā ir šādi pasākumi: Starptautiskās patēriņa produktu veselības un drošuma grupas (ICPSC) regulatoru tikšanās, Starptautiskās patēriņa produktu veselības un drošuma organizācijas (ICPHSO) apmācību simpozijs, noslēguma konference PROSAFE projektā par tirgus uzraudzības pastiprināšanu, izmantojot paraugpraksi (EMARS), ES un Ķīnas regulatoru darba grupa par nedrošu patēriņa produktu ātrās reaģēšanas sistēmu un kopīgs ES un Ķīnas tirgus uzraudzības seminārs, kurā šogad uzmanība pievērsta ražojumu izsekojamībai.

Plašāka informācija pieejama šādā tīmekļa vietnē:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/int_coop/productsafetyweek_en.htm


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses