Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

PR: EM - 5% obligātais biodegvielas piejaukums ļaus samazināt importu par 41,5 miljoniem latu

Pēc Saeimas enerģētikas apakškomisijas lūguma, Ekonomikas ministrija veikusi aprēķinus par 5% obligātā biodegvielas piejaukuma ieviešanas ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.

Kā liecina EM dati – minētā norma ļaus būtiski uzlabot valsts importa/eksporta bilanci. Ņemot vērā pašreizējās degvielas cenas, importa samazinājums pārsniegs 41,5 miljonus latu. Tostarp nozares ražošanas jaudas ir pietiekamas, lai turpinātu arī saražotās produkcijas eksportu, kas pie pašreizējām cenām kopumā pārsniedz 92 miljonus latu (bioetanols un biodīzeļdegviela). Ministrijas aprēķini apliecina, ka neraugoties uz akcīzes nodokļa ieņēmumu kritumu, ieviešot 5% obligāto piejaukumu, kopumā nozare valsts budžetam dažādu nodokļu veidā ienes aptuveni 12 miljonus latu. Būtiski atzīmēt, ka līdzās pamatprodukcijas ražošanai, nozare saražo arī dažādus lauksaimniecībā izmantojamus blakus produktus un kopējie ieņēmumi no biodegvielas ražošanas blakusproduktu realizācijas sastāda 7,4 miljonus latu. Ekonomikas ministrijas dokumentā atzīmēts, ka kopumā nozarē patlaban tiek nodarbināti 565 strādājošie.

Kā uzsver Biodegvielas asociācijas valdes priekšsēdētājs Daumants Znatnajs, šie skaitļi uzskatāmi parāda - ko Latvijas ekonomika zaudēs, gadījumā, ja nozarei tiks samazināts valsts atbalsts, un ja 5% obligātais biodegvielas piejaukums netiks ieviests kā plānots – ar š.g. 1.jūliju. Viņš arī atzīmē, ka papildus valsts zaudētu savus jau veiktos ieguldījumus nozarē, kas pārsniedz 13 miljonus latu. Bez tam, zudumā ietu vairāk nekā 80 miljonu latu lielās investīcijas, ko nozares uzņēmumi ieguldījuši rūpnīcu celtniecībā un attīstībā. „ Laikā, kad valstī ir ekonomiskā krīze, no politiķu puses ir ļoti tuvredzīgi bremzēt šīs nozares attīstību. Taču diemžēl tas nenotiek, un plānoto 12 miljonu latu vietā, valsts atbalsts samazināts līdz 2,2 miljoniem latu. Tā ir apzināta nozares iznīcināšana, taču es ceru, ka šie skaitļi būs būtisks signāls tiem, kas līdz šim neieklausījās mūsu argumentos,” atzīmē Znatnajs.

Plašāka informācija:

Daumants Znatnajs, mob. 29111112

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses