Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

PR: LOSP saskata papildus iespējas piena nozares atbalstam

Piena nozarē ir krīze un trūkst finansējums problēmu risināšanai, bet LOSP saskata papildus iespējas atbalstu sniegt jau šogad. Atbalstu piena nozarei var piešķirt pamatojoties uz Eiropas Savienības Padomes regulas 73/2009 68.pantu, kas nosaka, ka dalībvalstis var piešķirt lauksaimniekiem īpašo atbalstu, lai palīdzētu risināt īpašas grūtības, kas skar lauksaimniekus piena un vairākās citās nozarēs.

Maksimālais naudas daudzums, ko dalībvalsts var novirzīt regulā uzskaitītajiem mērķiem kopā ir līdz pat 10 % no valstij noteiktā maksimālā pieļaujamā daudzuma tiešajiem maksājumiem attiecīgajā gadā, bet konkrēti ar piena ražošanu saistītajam atbalstam drīkst maksāt maksimāli 3,5%. Diemžēl saskaņā ar regulu pārdalīt līdzekļus piena nozarei no vienotā platības maksājuma aploksnes var sākot tikai ar 2010.gadu, bet ņemot vērā, ka piena nozarē ir ievērojamas problēmas visā Eiropas Savienībā (ES), tad arī citu ES dalībvalstu lauksaimnieku organizācijas pieprasa Eiropas Komisijai rīkoties. Domājams, ka drīz Eiropas Komisija rīkosies, lai sniegtu atbalstu pienu nozarei jau šogad.

Lai atbalstītu piena nozari līdzekļus nedrīkst noņemt citām ražojošām nozarēm, kuras saņem vienoto platības maksājumu, bet līdzekļus varētu iegūt no maksājumiem, kuru ekonomiskā lietderība vairs nav pamatojama. Zemkopības ministrija (ZM) darba grupā informēja lauksaimnieku organizācijas, ka ir izvērtēti bijušo cukurbiešu audzētāju ekonomiskie rādītāji, dažādi maksājumi un kompensācijas par zaudējumiem un secināts, ka pašreiz cukurbiešu audzētajiem ir segti visi zaudējumi, kas saistās ar cukurbiešu audzēšanas pārtraukšanu. Turpmākai kompensācijas izmaksāšanai nav ekonomiska pamatojuma. ZM plāno ievērojamu daļu no cukura kompensācijām jau 2009.gadā novirzīt vienotā platības maksājuma aploksnei, bet 2010.gadā pat 75% novirzīt piena nozares atbalstam.

Cukura nozares restrukturizācijas kompensācija, apmēram 6,6 milj. EUR/gadā, joprojām tiek novirzīta aptuveni 310 bijušajiem cukurbiešu audzētājiem, kuriem zaudējumi jau nosegti, lai gan tajā pašā laikā piena nozarē šī finanšu palīdzība ir vajadzīga vairākiem tūkstošiem saimniecību, kuras cieš zaudējumus. Piena ražotāji uzskata, ka šajā situācijā bijušajiem cukurbiešu audzētājiem būtu jāsolidarizējas un jāpalīdz dziļā krīzē un ārkārtas situācijā nonākušajai piena nozarei.

Ņemot vērā ZM lēmumu – novirzīt vienotā platības maksājuma aploksnei jau šogad ievērojamu daļu no cukura naudas, piena ražotāji atzinīgi vērtē, ka ZM uzklausīja ražotājus no LOSP dalīborganizācijām un uzsāk sarunas ar Eiropas Komisiju, lai maksimāli pieļaujamo atbalstu varētu novirzīt piena nozarei jau 2009.gada otrā pusē, nevis papildināt vienotā platības maksājuma aploksni, kur palīdzība nesasniegtu piena nozari – tos, kuriem visvairāk nepieciešama palīdzība šogad, jo nākamgad daudzām saimniecībām jau būs par vēlu. LOSP dalīborganizācijas cer, ka sekos arī ātra Eiropas Komisijas rīcība.

Šis jautājums tiks virzīts apspriešanai LOSP pārstāvju sapulcē 18.martā.

Biedrība - Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome (LOSP) - ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 37 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 10 500 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.
Papildus informācija pa tālruni 67027320, 26311133 vai sūtot e-pastu uz [email protected]

Informāciju sagatavoja: Krista Garkalne, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) sabiedrisko attiecību speciāliste.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses