Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

ZM sagatavojusi priekšlikumus lauksaimniecības stabilizēšanai

Sestdien Zemkopības ministrija (ZM) sadarbībā ar lauksaimnieku pārstāvjiem sagatavojusi konkrētus priekšlikumus pasākumiem, lai stabilizētu situāciju nozarē. Priekšlikumi sestdien nosūtīti Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC), finanšu ministram Atim Slakterim (TP), ekonomikas ministram Kasparam Gerhardam (TB/LNNK), kā arī  lauksaimnieku organizāciju pārstāvjiem, bet pirmdien šis dokuments tiks skatīts valdībā, informēja ZM.

Ministrija apgalvo, ka ir rasti risinājumi visām lauksaimnieku uzstādītajam prasībām. Projekts paredz, ka pēc paātrināta grafika lauksaimniekiem jāizmaksā Eiropas Savienības (ES) tiešie maksājumi un nacionālās subsīdijas 37 miljonu latu apjomā. Tas veicams, pārdalot gan nacionālo subsīdiju, gan ES maksājumu termiņus no vēlāk veicamajiem maksājumiem, veicot tos jau tuvākajos  mēnešos.Veicot grozījumus 2009.gada valsts budžetā, ZM rosina papildus piešķirt finansējumu 24 miljonu latu apmērā, lai veiktu paredzētos piensaimniecības ciltsdarba maksājumus, kā arī atbalsta maksājumus kredītprocentu daļējai dzēšanai. Finansējums paredzēts arī no valsts budžeta programmas "Finansējuma nodrošinājuma rezerve".Lai nodrošinātu kredītsloga atvieglošanu un sniegtu valsts garantētu kredītlīniju apgrozāmiem līdzekļiem, Lauku attīstības fonds (LAF) ir uzsācis jauna veida kredītgarantiju izsniegšanu apgrozāmajiem līdzekļiem kooperatīviem un pārstrādes uzņēmumiem, kā arī sniedz papildus garantijas aizdevumiem finanšu krīzes dēļ īslaicīgās grūtībās nonākušiem uzņēmumiem, norāda ZM.

LAF varot garantēt aizdevumus 12 miljonu apjomā, tomēr šāds apjoms ir nepietiekams, tādēļ valsts budžeta grozījumos, pēc ZM pārstāvju domām, jāparedz papildu finansējums 30 miljonu apmērā LAF pamatkapitāla palielināšanai. Ministrija rosina finansējumu paredzēt no starptautiskā aizdevuma līdzekļiem finanšu sektora stabilizācijai.

ZM priekšlikumi nosaka arī to, ka Finanšu ministrijai, izstrādājot prasības starptautisko aizdevumu izmantošanai banku sektora stabilizēšanai, jāparedz esošo kredītu restrukturizāciju lauksaimniecības, zivsaimniecības, meža un pārtikas nozarē, nepasliktinot noslēgto kredītlīniju nosacījumus. Turklāt, Finanšu un Ekonomikas ministrijai, izstrādājot normatīvo aktu projektus par atbalstu kredītu garantijām, jāparedz iespēja arī lauksaimniecības nozares pārstāvjiem saņemt šo atbalstu, uzskata ministrija.

Reaģējot uz lauksaimnieku prasību par piena pārstrādes uzņēmuma izveidi, kas piederētu piena ražotājiem, ZM valdībai ierosinās konceptuāli atbalstīt valsts galvojuma piešķiršanu šāda uzņēmuma izveidei.

Lauksaimnieku pārstāvji, kas iepriekš rīkojuši vērienīgas protesta akcijas, cenšoties pievērst uzmanību nozares problēmām, solījuši rīkot jaunas, ja valdība neatradīs iespēju atbalstīt nozari.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Eleving Group IPO tuvojas noslēgumam

Otrdien, 8. oktobrī, noslēgsies Latvijā dibinātās finanšu tehnoloģiju uzņēmumu grupas Eleving Group sākotnējais publiskais akciju piedāvājums (IPO). Investori no Baltijas un Vācijas var parakstīties u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses