Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lursoft: Latvijā pērn reģistrēts mazākais jauno uzņēmumu skaits kopš 2004.gada

Latvijā pagājušajā gadā reģistrēti 8826 jauni uzņēmumi, kas ir par 4,3% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī ir mazākais jauno uzņēmumu skaits kopš 2004.gada, liecina Lursoft publiskotā informācija.

"Lursoft" atzīmē, ka līdz ar Covid-19 pandēmiju Latvijā samazinājās jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāte.

Tostarp 2020.gadā Latvija tika reģistrēti 8939 jauni uzņēmumi, kas ir par 14,4% mazāk nekā gadu iepriekš, 2021.gadā reģistrēto uzņēmumu skaits pieauga par 3,2%, sasniedzot 9227, bet 2022.gadā atkal samazinājās par 4,3% salīdzinājumā ar gadu iepriekš.

Vienlaikus pagājušajā gadā samazinājies arī likvidēto uzņēmumu skaits. 2022.gadā tika likvidēti 10 959 uzņēmumi, kas ir par 22,6% mazāk nekā 2021.gadā, kad tika likvidēti 14 157 uzņēmumi. Skaitliski visvairāk likvidēto uzņēmumu 2022.gadā bijis Rīgā (5710), Ogres novadā (280) un Daugavpilī (275). 

Gan likvidēti, gan arī jaunreģistrēti uzņēmumi pērn bija visās Latvijas pašvaldībās, norāda "Lursoft" pārstāvji.

Analizējot datus pa mēnešiem, secināts, ka vismazāk jauno uzņēmumu 2022.gadā reģistrēts aprīlī - 650, kā arī decembrī  - 682, savukārt lielākais skaits jauno uzņēmumu bija septembrī - 803, kas ir arī vienīgais mēnesis 2022.gadā, kad mēneša laikā reģistrēts vairāk nekā 800 jaunu uzņēmumu. Vienlaikus 2021.gada martā Latvijā tika reģistrēti vairāk nekā 1000 jaunu uzņēmumu.

Tāpat "Lursoft" pārstāvji norāda, ka jauno uzņēmumu kopējam pamatkapitālam ir tendence sarukt. Ja 2021.gadā reģistrēto jauno uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 243,49 miljoni eiro, tad pērn - 63,92 miljoni eiro. Tostarp 2021.gadā reģistrētajam lielākajam uzņēmumam SIA "JT Offices" reģistrētā pamatkapitāla apmērs bija 130,24 miljoni eiro, kamēr pagājušā gada lielākajam uzņēmumam - pieci miljoni eiro.

Apkopotie dati liecina, ka 48,5% no visiem 2022.gada jaunajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, tomēr lielākais pamatkapitāls pērn bija diviem uzņēmumiem ārpus galvaspilsētas. Lielākais 2022.gadā reģistrētais uzņēmums ar piecu miljonu eiro pamatkapitālu bija SIA "RR Baltic Holding" no Dienvidkurzemes novada. Dažas dienas pēc reģistrācijas "RR Baltic Holding" kļuva par SIA "Otaņķu dzirnavnieks" un SIA "Otanki Farming" jauno īpašnieku, kamēr iepriekš kompāniju lielākais īpašnieks bija "RR Baltic Holding" vienīgais dalībnieks Ričards Riepšs.

Otrs lielākais 2022.gadā reģistrētais uzņēmums bija AS "Puto" Ropažu novadā, kura reģistrētais pamatkapitāls ir 4,49 miljoni eiro. Šobrīd uzņēmumam reģistrētas 20 aktīvas struktūrvienības, no kurām 18 ir automazgātavas visā Latvijas teritorijā. "Lursoft" pieejamā informācija atklāj, ka nepilnu pusotru mēnesi pēc reģistrācijas "Puto" reģistrēta arī 120 000 eiro komercķīla.

Savukārt viena miljona eiro un lielāks pamatkapitāls pagājušajā gadā reģistrēts kopumā 15 uzņēmumiem, no tiem divas ir akciju sabiedrības - jau iepriekšminētā "Puto", kā arī ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" meitaskompānija AS "IDX1R", kas pēc pamatkapitāla apmēra starp 2022.gadā reģistrētajiem lielākajiem uzņēmumiem ierindojas sestajā pozīcijā.

Trešais lielākais pamatkapitāls pagājušajā gadā reģistrēts SIA "Zaķusalas krastmala 19" - 3,2 miljoni eiro, seko SIA "Ignitis renewables Latvia", kuras pamatkapitāls reģistrācijas brīdī bija divi miljoni eiro, SIA "Latvijas vēja parki" - divi miljoni eiro, AS "IDX1R" - divi miljoni eiro, SIA "Univer" - 1,78 miljoni eiro, SIA "RTK" - 1,67 miljoni eiro, SIA "Mena 1" - 1,5 miljoni eiro un SIA "Red Riga" - 1,25 miljoni eiro. Pēc "Lursoft" datiem, visas desmit lielākās kompānijas pēc pamatkapitāla apmēra pērn reģistrētas Rīgā.

No visām pagājušajā gadā reģistrētajām SIA 62,7% ir mazkapitāla, kas nozīmē, ka to pamatkapitāls ir mazāks par 2800 eiro. Tostarp ir arī četri uzņēmumi, kuru pamatkapitāls nesasniedz pat vienu eiro. Vismazākais, proti, viens cents, tas ir Saldus novadā reģistrētajai SIA "MS Markets", kas norādījusi, ka tās pamatdarbība ir saistīta ar mazumtirdzniecību internetā. Arī SIA "GubGub", kura pamatkapitāls ir divi centi, strādā mazumtirdzniecības nozarē, SIA "Akmenssaule", kuras pamatkapitāls ir 50 centu, reģistrējusi darbību elektroenerģijas ražošanas jomā, bet SIA "Betas konusnīca", kuras pamatkapitāls ir 10 centu apmērā, strādā konditorejas jomā.

Vairāk nekā trešdaļai no visām pagājušajā gadā reģistrētajām mazkapitāla SIA pamatkapitāls ir robežās līdz vienam eiro. Vienlaikus no visām 2022.gadā reģistrētajām mazkapitāla SIA 426 gadījumos pagājušā gada laikā jau palielināts pamatkapitāls. Kopumā pamatkapitāla palielināšana reģistrācijas gadā veikta 541 SIA, tostarp vairākos gadījumos pamatkapitāls jaunreģistrētajiem uzņēmumiem palielināts būtiski. Piemēram, SIA "SG Capital meža fonds" pērn aprīlī reģistrēts ar 3000 eiro pamatkapitālu, taču mēnesi vēlāk tas palielināts līdz 6,3 miljoniem eiro, jūlijā - līdz 7,65 miljoniem eiro, bet divas nedēļas vēlāk - līdz 16,35 miljoniem eiro. Minētā uzņēmuma vienīgais dalībnieks ir komandītsabiedrība "SG Capital Partners Sustainable Forest and Land Fund I".

Līdzīgi pērn audzis arī martā reģistrētā SIA "NĪ Holdings" pamatkapitāls. Nekustamo īpašumu jomā reģistrētā jaunā uzņēmuma sākotnējais pamatkapitāls bija 2800 eiro, jūnijā tas palielināts līdz astoņiem miljoniem eiro, bet nākamajā mēnesī - līdz 13 miljoniem eiro.

"Lursoft" pārstāvji arī norāda, ka ne visiem pagājušā gada jaunajiem uzņēmumiem pirmais gads bija sekmīgs. No 2022.gadā reģistrētajiem uzņēmumiem 51 jau ir likvidēts, savukārt divi - reorganizēti. Viens no tiem ir SIA "Livonia Glass", kas reģistrēts 2022.gada janvāra beigās. Nepilnu mēnesi pēc reģistrēšanas uzņēmuma pamatkapitāls palielināts no 2800 eiro līdz 2,35 miljoniēm eiro, savukārt augusta beigās pieņemts lēmums par "Livonia Glass" reorganizāciju apvienošanas ceļā, uzņēmumu pievienojot pie SIA "Transparence".

 

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses