Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Newsec: Igaunijā eiro deva pozitīvu signālu investoriem

Jau gaidot eiro ieviešanu uz optimisma viļņa Igaunijas tirgū notika diezgan daudz darījumu ar komercīpašumiem. Eiro ieviešana ir pozitīvs signāls investoriem, lai gan peļņas ziņā eiro ieviešana būtisku ietekmi uz investīcijām nerada - vienota valūta tikai atvieglo norēķinu sistēmu, un vairs nepastāv valūtu riski,  sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Newsec Latvia" izpilddirektore Olga Kozina.

Viņa piebilda, ka gan Igaunijas, gan citu valstu pieredze liecina, ka aptuveni sešus mēnešus pirms un sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas tirgū iestājas nosacīts klusums. Cilvēki gaida, kas notiks, kā mainīsies cenas.

"Tomēr Igaunijā arī pirms tā brīža, kad tika apstiprināta eiro ieviešana, nekustamo īpašumu tirgus bija daudz dzīvāks un aktīvāks nekā Latvijā un Lietuvā. Tas ir pateicoties valsts politikai, ka netika ņemti aizdevumi, nenotika milzīgas budžeta griešanas. Igaunija vienmēr ir strādājusi uz to, lai visiem parādītu, ka valsts ir politiski un finansiāli stabila, tāpēc arī krīzes gados lielo investīciju darījumu skaits nekustamo īpašumu tirgū pārāk būtiski nesamazinājās," skaidroja Kozina.

Kozina sacīja, ka mājokļu segmentā Igaunijā jau ir atsākusies aktīva jaunu mājokļu būvniecība, bet šajā segmentā arī nebija tik krasas cenu svārstības kā Latvijā, arī iedzīvotāju ienākumu samazināšanās nebija tik strauja kā Latvijā, tāpēc atgriešanās stabilā līmenī notiek daudz ātrāk.

"Komercplatību segmentā cenas Igaunijā absolūtos skaitļos ir zemākas nekā Latvijā, bet tā tas ir bijis vienmēr. Latvija tomēr ir Baltijas centrā, mums ir attīstītāks transporta tīkls, arī Rīgas lidosta ir nesalīdzināmi lielāka par Tallinu un Viļņu, un tie ir nozīmīgi faktori jaunu biznesu piesaistīšanai. Teorētiski potenciāls Latvijai ir daudz augstāks nekā Igaunijai, tomēr pagaidām Latvijā augstāks ir pieprasīto nomas maksu līmenis, nevis reālo darījumu cenu līmenis," piebilda Kozina.

"Newsec" dibināts 1994.gadā Zviedrijā, pasaulē to pārstāv vairāk nekā 6000 konsultantu komanda.

"Newsec" šodien ir attīstītākais nekustamo īpašumu konsultantu uzņēmums Ziemeļeiropā ar 12 reģionālajiem birojiem, tajā skaitā Lietuvā, Latvijā, Somijā, Norvēģijā, Zviedrijā un Kaļiņingradā, un nodarbina 500 cilvēkus.

2009.gadā "Newsec" iegādājies un pilnībā integrējis savā struktūrā Baltijas valstu nekustamo īpašumu kompāniju "Re&Solution".

"Newsec" piedāvā pilnu nekustamo īpašumu pakalpojumu klāstu īpašniekiem. Darījumu un konsultāciju apjoms, ko uzņēmums veic, sasniedzis vairāk nekā deviņus miljardus eiro (6,3 miljardus latu). Ik gadu "Newsec" vērtēto nekustamo īpašumu vērtība sasniedz vairāk nekā 65 miljardus eiro (45,5 miljardus latu), un uzņēmums pārvalda vairāk nekā 1000 īpašumu desmit miljardu eiro (septiņu miljardu latu) vērtībā.

Visu interviju ar Kozinu var lasīt biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses