Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Saeima konceptuāli atbalsta izmaiņas zvērinātu revidentu darbības regulējumā

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā Par zvērinātiem revidentiem.

Grozījumi pārņems direktīvas prasības, paredzot, ka Finanšu ministrija sadarbībā ar citu dalībvalstu kompetentajām institūcijām revīzijas jomā paļaujas uz revidentu un revidentu komercsabiedrību uzraudzības nosacījumiem šajā dalībvalstī. Tāpat noteiks tiesības un pienākumu Finanšu ministrijai pēc trešās valsts kompetentās institūcijas pieprasījuma nodot tai zvērinātu revidentu vai zvērinātu revidentu komercsabiedrības darba dokumentu un citu dokumentu kopijas.

Pilnībā pārņemta tiks direktīvas prasība, paredzot kā pienākumu Finanšu ministrijai tās ikgadējā publiskajā pārskatā iekļaut informāciju par tajā gadā veiktajiem pasākumiem saistībā ar Latvijas Zvērinātu revidentu asociāciju (LZRA) valstisko uzraudzību.

Likumā tiks noteikts, ka par zvērinātu revidentu nedrīkstēs būt fiziska persona, kurai pēdējo divu gadu laikā ir pasludināts fiziskās personas maksātnespējas process, un ka zvērinātu revidentu komercsabiedrība tiek izslēgta no Zvērinātu revidentu komercsabiedrību reģistra arī tad, ja tā ir atzīta par maksātnespējīgu, izbeigusi darbību vai likvidēta.

Paredzēts arī pienākums LZRA nodrošināt zvērinātu revidentu un zvērinātu revidentu komercsabiedrību papildu uzraudzību gadījumos, kad ir uz laiku apturēts zvērinātu revidentu sertifikāts vai zvērinātu revidentu komercsabiedrības licence, bet zvērināts revidents vai zvērinātu revidentu komercsabiedrība tajā laikā turpina sniegt revīzijas pakalpojumus jau noslēgto līgumu ietvaros.

Likumā arī tiks noteikts, ka zvērināta revidenta sertifikātu un zvērinātu revidentu komercsabiedrības licenci var anulēt uz zvērināta revidenta vai zvērinātu revidentu komercsabiedrības iesnieguma pamata.

Savukārt Finanšu ministrijai tiek paredzēta papildu iespēja konkrētos gadījumos sagatavot atzinumu par trešās valsts revidenta vai trešās valsts revidentu komercsabiedrības ierakstīšanu reģistrā, nevērtējot to atbilstību likumā noteiktajiem kritērijiem, bet paļaujoties uz Eiropas Komisijas novērtējumu.

Likumā tiks noteikts pienākums LZRA katru gadu nosūtīt Finanšu ministrijai informāciju par izlozētajām zvērinātu revidentu un zvērinātu revidentu komercsabiedrību praksēm, kurām paredzētas kvalitātes kontroles.

Tāpat arī paredzēts noteikt likumā tiesības Finanšu ministrijas pilnvarotajam pārstāvim piedalīties LZRA kopsapulcēs, valdes sēdēs, komisiju un komiteju sēdēs un veikt revīzijas pakalpojumu kvalitātes kontroles prasību ievērošanas pārbaudes uz vietas zvērinātu revidentu un zvērinātu revidentu komercsabiedrību praksēs, kā arī pienākumu rakstiski apliecināt konfidencialitātes prasību ievērošanu.

Lai izvairītos no iespējamā Finanšu ministrijas pilnvarotā pārstāvja interešu konflikta, likumā noteikts šim pilnvarotajam pārstāvim aizliegums vismaz divus gadus pēc revīzijas pakalpojumu kvalitātes kontroles prasību ievērošanu pārbaudes veikšanas ieņemt amatu tādas zvērinātu revidentu komercsabiedrības valdē vai padomē, kurā tas ir veicis revīzijas pakalpojumu kvalitātes kontroles prasību ievērošanas pārbaudes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses