Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rāznas ezera piekrastē konstatētas beigtas zivis

Dabas aizsardzības pārvaldes Latgales reģionālās administrācijas inspektori Rāznas ezera krastā konstatējuši zivju bojāeju, kam par iemeslu ir zema skābekļa koncentrācija ūdenī. Laikapstākļu maiņa un nesenais lietus drīzumā uzlabos situāciju.

Ūdens ziedēšanas laikā samazinās ūdens dzidrība un sākas pūšanas procesi. Pūšana izraisa strauju skābekļa patēriņu un tā trūkumu ūdenī. Izdaloties pūšanas produktiem, seko citu ūdens organismu saindēšanās un bojāeja. Karstums un mierīgais laiks (bezvējš) veicinājis skābekļa samazināšanos ūdenī, kas izraisīja zivju bojāeju.  

Ja ūdenī izšķīdušā skābekļa līmenis ir zemāks par 5 mg/l, ūdens kļūst par nelabvēlīgu vidi zivīm, bet skābekļa koncentrācija, kas mazāka par 2 mg/l, izraisa zivju bojāeju. Izšķīdušā skābekļa daudzums Rāznas ezerā aptuveni 7 m dziļumā vakar, 1.septembrī, bija 2,03 mg/l, bet lielākā dziļumā tas bija vēl zemāks.  

Ķīši un zuši ir ļoti jutīgi pret skābekļa daudzuma izmaiņām. Turklāt tie uzturas tuvāk grunts slānim, kur izšķīdušā skābekļa daudzums ir samērā zems. Patērētā skābekļa daudzums atkarīgs no zivju vecuma, izmēra, barošanās u.c. apstākļiem, tomēr mazajām zivīm vajag vairāk skābekļa nekā lielajām, bet lašu dzimtas zivīm vairāk nekā karpu dzimtas pārstāvjiem.  

Pārvaldes inspektori bojāgājušās zivis nogādājuši Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūta “BIOR” laboratorijā izmeklējumiem. Pēc rezultātu saņemšanas tiks sniegta papildu informāciju.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena