Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Madžiņš: "Objektīvo apstākļu kopums"

Jūlijā Dienā vērsās vairāki apkrāpti sociālo tīklu lietotāji. Proti, izveidojot viltus Dienas profilu mikroblogošanas vietnē Twitter, rīkoti viltus konkursi, izspēlējot vērtīgas balvas. Dienas vārdā lietotājiem prasīti maksājumu karšu numuri un drošības kodi. Diena nebija vienīgais medijs, kura vārdā uzdarbojās blēdis.

Mums nav ziņu, kāds bijis guvums, "darbojoties" citu vārdā, taču, uzdodoties par Dienas pārstāvjiem, blēžiem izdevies izkrāpt naudu vairākiem cilvēkiem. Konkrētiem, identificētiem cilvēkiem, kuri vērsās pie mums, savukārt mēs uzskatījām par pienākumu vērsties policijā. Iesniegumam pievienojām arī mums zināmo cietušo sarakstu.

Pagājušajā nedēļā saņēmām Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Zemgales iecirkņa inspektora M. Smaliķa atbildi par atteikumu uzsākt kriminālprocesu. Apstākļus sūri, grūti izmeklējušajam inspektoram Smaliķim neesot izdevies gūt noziedzīga nodarījuma pierādījumus. Izskatot iesniegumu, neesot konstatēts to "objektīvo apstākļu kopums", kas ļautu konstatēt noziedzīgu nodarījumu. Policija gan neuzskatīja par vajadzīgu sazināties ar mums, painteresēties, pajautāt paskaidrojumus vai jelkādā citādā veidā parādīt vēlmi sākt runāt par krāpnieku meklēšanu. Gana mulsinošs "objektīvo apstākļu kopums"...

Pirmkārt, labi saprotam, ka policija kriminālprocesu var uzsākt tikai un vienīgi pēc cietušo iesnieguma, tāpēc savu iesniegumu uzskatījām tikai par pirmo soli apkrāpto cilvēku interešu aizstāvībā.

Otrkārt, man nav ne mazāko izlūziju par policijas spēju šajā (pietiekamus resursus, laiku un, ceru, neviens neņems ļaunā, arī gana komplicētas zināšanas prasošā) gadījumā atrast vainīgo. Taču šajā situācijā stāsts ir tikai par attieksmi, simbolisku žestu, ja vēlaties. Kāda starpība, kur izkrāpta nauda - stacijas tunelī vai sociālajā tīklā? Kā lai vesels, loģiski domājošs cilvēks "pārvāra" šādu "objektīvo apstākļu kopumu", ja XXI gadsimtā pilsonis ziņo par naudas izkrāpšanu, bet policija to neuzskata par izmeklēšanas vērtu? Jā, šāda lieta pabojās atklāto noziegumu statistiku, jo pieredze rāda, ka šāda veida noziegumus atklāt ir grūti, lietu izmeklēšana ievelkas, taču šāda reakcija uzskatāma par spļāvienu sejā saprātīgam, valstij lojālam pilsonim.

Treškārt, problēmas ilgstoša ignorēšana situāciju neatrisinās. Šādu lietu ir gana daudz un līdz ar sociālo tīklu attīstību kļūs vēl vairāk. Tā ka agri vai vēlu "objektīvo apstākļu kopums" parādīsies pats no sevis, nešaubos.

Ceturtkārt, ir vairākas šajā gadījumā otršķirīgas lietas - tādas kā Dienas autorības un preču zīmju pārkāpumi utt. Taču šeit tomēr gribas vaicāt - vai interneta laikmets, varas zināšanu trūkumus var būt iemesls, lai mēs tēlotu, ka mums šo likumpārkāpumu nav?

Tāpat ziņoju, ka Diena pārsūdzēja policijas lēmumu cerībā, ka "objektīvo apstākļu kopums" tomēr tiks saskatīts. Mēs to uzskatām par attieksmes jautājumu. Savas valsts attieksmes jautājumu pret pilsoņiem. Un nekā savādāk. Par notikumu gaitu šajā lietā noteikti turpināsim informēt jūs arī turpmāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē