Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dīkstāves pabalstam nekvalificējas simtiem darbinieku

Ēdināšanas nozare šajā Covid-19 izraisītajā krīzē jau kopš pavasara varētu būt otra visvairāk ietekmētā tautsaimniecības nozare aiz tūrisma. Tas, protams, nav brīnums, jo abas ir saistītas. Vienlaicīgi ēdināšanas nozares uzņēmumi ir diezgan izteikti segmentēti, katram orientējoties uz savu nišu. Ir bāri un restorāni, ir konditorejas un kafejnīcas, ir ēdinātāji, kas ēdina skolās un sociālajos aprūpes centros, ir dienas restorāni un ēdnīcas biroju ēkās un augstskolās, visbeidzot ir izbraukumu un banketu ēdinātāji.

Nenoliedzami, jau kopš pavasara krīze ir smagi skārusi visus šos uzņēmumus. Uzņēmumam kuru pārstāvu es – SIA Baltic Restaurants Latvija (BRL) – ciparos tas izskatās šādi. Apgrozījuma kritums 2020.gadā kopš krīzes sākuma, salīdzinot ar 2019.gada attiecīgo periodu, ir 50%. Ja vēl gada sākumā nodarbinājām tuvu 800 darbiniekus, bet pašreiz ir tikai 630 darbinieki un tagad esam spiesti pieņemt lēmumu par vēl vairāku pusdienu restorānu slēgšanu, jo apgrozījums ir dramatiski krities.


Vasaras atelpa tikai daļai

Vasara bija tas periods, kad, samazinoties ierobežojumiem un iestājoties labam, saulainam laikam, atdzīvojās iekšzemes tūrisms, cilvēki devās pie jūras, pie upēm un ezeriem, uz lauku viesu mājām. Šajā laikā visi ēdinātāji ārpus Rīgas, kuri vēl nebija likvidējuši savus uzņēmumus un virtuves, protams, sarosījās, lai kaut cik noturētos “virs ūdens”. Daudziem no tūrisma sektorā strādājošajiem vasara nesa darbu un iespēju kaut ko nopelnīt. 

Savukārt skolas, augstskolas un bērnudārzi kā jau katru gadu, vasaras brīvlaikā bija ciet, kas nozīmē, ka arī ēdinātāji šajā laikā nedarbojās un apgrozījums bija nulle. Rudenī darbs tika atjaunots paaugstinātas epidemioloģiskās drošības apstākļos, bet diemžēl uz pilnu jaudu skolu ēdinātāji nostrādāja vien pusotru mēnesi, līdz spēkā stājās stingrie ierobežojumi

Lielā daļā biroju ēku vasaras laikā darbs turpinājās attālinātā režīmā, tikai septembrī darbinieki sāka vairāk atgriezties darbam klātienē. Lielākajā daļā no biroja darbinieku citkārt iecienītajām pusdienošanas vietām, apgrozījuma kritums vasarā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, saglabājās 50% un pat 70% robežās, un tikai septembrī un oktobra sākumā tas samazinājās līdz 30% un 50%. Arī Rīgas restorāniem un kafejnīcām citkārt veiksmīgā tūrisma sezona ar augstu apmeklētāju pieplūdumu vasarā, šogad pilnībā izpalika.


Pansionāti un skolas var palikt bez pusdienām

Ēdināšanas nozarē profesionāli darbinieki ir zelta vērtē un visi konkurē, lai piesaistītu un noturētu labākos. Esam ieguldījuši resursus, lai apmācītu un sagatavotu darbiniekus atbilstoši konkrētā ēdināšanas segmenta specifikai. BRL darbinieki ir ar pieredzi, ar zināšanām un ar papildu iemaņām un, protams, mēs esam ieinteresēti, lai šie cilvēki turpina pie mums strādāt, vēlamies veidot stabilus darba kolektīvus. 

Pavasarī, pirmajā Covid-19 krīzes vilnī, pateicoties uzņēmēju organizāciju un nozaru labai sadarbībai ar Finanšu un Ekonomikas ministrijām, tapa atbalsta mehānismi, pateicoties kuriem mēs spējām noturēt lielu daļu darbinieku. Un pateicoties tam, ka darba kolektīvs saglabājās, uzņēmums bija spējīgs atsākt darbu septembrī, kad atsākās mācības skolās.

No saslimšanas, diemžēl, garantēti nav pasargāts neviens, un ja mēs vēlamies, lai aprūpes iestādēs, pansionātos, pusdienas būtu pieejamas arī pandēmijas laikā, uzņēmumiem jāspēj aizvietot tos pavārus un virtuves strādniekus, kuri saslimst vai tiek atzīti par kontaktperosnām. Un aizvietotājs nevar būt ikviens, ir jābūt cilvēkiem ar atbilstošu pieredzi un izglītību. Pretējā gadījumā šo pansionātu iemītnieki gluži vienkārši paliks bez siltajām pusdienām, brokastīm un vakariņām. 

Ja uzņēmumi nevarēs pretendēt uz dalību atbalsta pasākumos, tas neizbēgami novedīs pie tā, ka tie būs spiesti atbrīvot darbiniekus. Kas savukārt būtiski palielina risku uzņēmējiem atsākt ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu skolās pēc ārkārtējās situācijas beigām, kad pakalpojums būs nepieciešams nekavējoties un lielā apjomā.


Atstāj bez atbalsta

Diemžēl otrais Covid-19 vilnis nāk ar daudz lielāku neziņu un pat izmisumu, jo valdības noteiktie kritēriji atbalsta saņemšanai nav izpildāmi lielākai daļai ēdinātāju, kuri vasarā tā arī neatsāka savu darbību pirmskrīzes apmērā. Lai izpildītos nosacījumi, kas tagad ietverti Ministru kabineta noteikumus, proti par 20% vai vēl jo vairāk pat 50% apgrozījuma samazinājumu novembrī vai decembrī, salīdzinājumā ar vidējo apgrozījumu šī gada augustā, septembrī un oktobrī, attiecībā pret “normālo” pirmskrīzes līmeni būtu jābūt tuvu 80% kritumam, jo augustā-oktobrī apgrozījums vēl bija ļoti tālu no 2019.gada līmeņa.

Ja atbalsta noteikumi paliks nemainīgi, tuvāko dienu laikā BRL ap 250 darbiniekiem būs jāsaņem ziņa, ka tiem nav iespējams nodrošināt nedz darbu, nedz dīkstāves pabalstu.  Mēs katru dienu saņemam arī arvien satrauktākus jautājumus no mūsu darbiniekiem: vai būs darbs rītdien, vai būs darbs nākošajā mēnesī, vai būs pabalsti?  Ņemot vērā pašreizējās situācijas attīstību, daudziem no viņiem mēs vairs nevaram solīt darbu tuvāko divu vai pat četru mēnešu laikā. Līdzīga situācija ir arī daudzos citos ēdināšanas nozares uzņēmumos.


Jāsadzird uzņēmēji

Mēs atkārtoti aicinām Krīzes vadības komiteju un Ekonomikas ministriju uzklausīt nozares pārstāvjus un veikt korekcijas atbalsta pasākumu nosacījumos, lai saglabātu darba vietas un iespēju uzņēmumiem atsākt darbu, kad ierobežojumi mazināsies. Mēs esam bijuši solidāri pret valsti, maksājot nodokļus, attīstot Latvijā lielāko vietējā kapitāla ēdinšānas uzņēmumu, veiksmīgi eksportējot savas zināšanas un prasmes, un maksājot ievērojamus nodokļus valsts budžetā - 2019.gadā nodokļos esam samaksājuši 5.6 miljoni eiro, tai skaitā VSAOI 2.3 miljoni. Jau trīs gadus pēc kārtas BRL ir trešais lielākais nodokļu maksātājs ēdināšanas nozarē Latvijā un 149.lielākais nodokļu maksātājs valstī kopumā. Mēs ceram uz valsts izpratni un atbalstu, šajā uzņēmējiem sarežģītajā situācijā, lai arī turpmāk, krīzei beidzoties, varētu attīstīt uzņēmumu, sniegt savu ieguldījumu tautasaimniecībā un lai visi Latvijā būtu paēduši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē