Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kurš atbildēs: Cīņā ar vēzi paša spēkiem?

Ziedojumu vācēji neslēpj, ka pēdējos gados arvien vairāk onkoloģijas pacientu lūdz arī sabiedrības palīdzību, jo paša spēkiem un ar valsts piedāvāto nespēj tikt galā. Lai gan Latvijā ir pieejamas vairākas modernas zāles vēža ārstēšanai, turklāt oficiāli reģistrētas Eiropas Savienībā, tikai divus no šiem medikamentiem kompensē valsts.

Taču pacienti, zinot šo medikamentu augsto efektivitāti, aizvien vairāk cenšas izmantot iespēju pagarināt mūža ilgumu un kvalitāti un nereti mēģina tos iegādāties par saviem līdzekļiem. Tā kā zāļu cena ir augsta, tie var būt vairāki desmiti tūkstoši eiro gadā, un lieki teikt, ka ne katrs Latvijas iedzīvotājs ir spējīgs šādu naudu samaksāt. 

Labdarības fonda Ziedot.lv apkopotie dati liecina – 2015. gadā portālā ar lūgumu palīdzēt savākt līdzekļus zāļu iegādei vērsās 11 onkoloģijas slimnieku, kam bija nepieciešama kopējā summa 198 060 eiro, 2016. gadā palīdzības lūdzēju skaits bija jau 27 un 743 343 eiro, savukārt 2017. gada deviņos mēnešos 46 vēža skartajiem cilvēkiem, lai uzlabotu savu veselības stāvokli, vajadzīgi 1 318 633 eiro. Parasti viena medikamentu kursa izmaksas ir no 7579 līdz 108 505 eiro, un ik mēnesi pašiem pacientiem par zālēm jāpiemaksā no 883 līdz 13 563 eiro. Ziedojumu vākšana konkrētai problēmai, patīk mums vai ne, parāda sistēmiski vājās vietas.
 

Atbild Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Vienotība):

Onkoloģijas slimniekiem jānodrošina 100% valsts finansējums medikamentu iegādei. Maksimālajai summai gan jābūt adekvātai valsts iespējām, jo pat bagātās valstis nevar atļauties apmaksāt visu.

Onkoloģisko slimību diagnosticēšanas un ārstēšanas uzlabošanas plāns 2017.–2020. gadam paredzēja inovatīvo zāļu finansēšanai šogad novirzīt 14,7 miljonus eiro, taču Veselības ministrija (VM) akcentē, ka summa uzskatāma kā orientējoša un ar to nevar rēķināties. Nesaprotu VM attieksmi – vai tur ir kādi personiski vai citi iemesli. Šo jautājumu skatīsim komisijā atkārtoti, prasot VM skaidrojumu, jo 2018. gadā veselības aprūpei nāk klāt milzu nauda – 210 miljoni eiro, un kad tad, ja ne tagad, sākt iekļaut inovatīvas onkoloģijas zāles kompensējamo sarakstā, jo tās ļauj būtiski pagarināt vidējo mūža ilgumu.

"Zaļais koridors" pacientiem ar aizdomām par onkoloģiju ir neapšaubāms veiksmes stāsts, taču vēža slimniekiem mums vēl nav ko jaunu piedāvāt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē