Laika ziņas
Šodien
Sniegs
Rīgā 0 °C
Sniegs
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Kurš atbildēs: OIK skandāls - pērn vien maksājumā 237 miljoni eiro

Ar elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponenti (OIK) saistītais skandāls uzskatāms par vienu no skaļākajiem atjaunotajā Latvijā. OIK tieši un nepastarpināti ietekmē ikviena elektroenerģijas patērētāja, tātad faktiski ikviena Latvijas iedzīvotāja maciņu. Ekonomikas ministrijas paspārnē ilgstošā laika periodā ir radīta klajas nelikumības piesedzoša sistēma, kas konkrētiem īpaši izredzētiem uzņēmumiem ļauj pelnīt milzu summas uz visu Latvijas iedzīvotāju rēķina. Tikai 2016. gadā vien OIK maksājums sasniedzis 237 miljonus eiro.

OIK sistēmas idejiskais pamats ir valsts energoneatkarība un zaļā ideja, bet galvenā dīvaino shēmu pamatproblēma – absolūts ierobežojošā rāmja un atbalsta apjoma principu trūkums izredzētajiem uzņēmumiem, radot aizdomas par vienu no lielākajām politiskā piesegā īstenotajām afērām neatkarīgās Latvijas laikā. Tiek pieļauts, ka nelikumības turpinājušās gadiem bez reālas kontroles pār to vai "izredzētie uzņēmumi" faktiski pildījuši atbalsta nosacījumus. Formālisms ar aizdomām par apzinātu rīcību.


Atbild ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (Vienotība):

Pēc publiski izskanējušās informācijas par atsevišķu koģenerācijas elektrostaciju neatbilstību Ministru kabineta (MK) noteikumu prasībām, Ekonomikas ministrija (EM) veic apjomīgu auditu sēriju, lai analizētu un vērtētu visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību un pieņemto lēmumu leģitimitāti. Kā minēts, pirmšķietami secināts, ka nav ievērota virkne spēkā esošu prasību, kas jāizpilda, lai pieslēgtu elektrostacijas sadales tīklam. Tomēr, lai pieņemtu tiesiski izsvērtus lēmumus – gan par atbildības uzņemšanos, gan par iespējamo atļauju anulēšanu - patlaban notiek šādas pārbaudes:

EM veic pārbaudes 37 stacijās, kas ir uzsākušas darbību ar pazeminātu jaudu – par pirmajiem rezultātiem ziņosim decembra beigās;

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un AS Sadales tīkls veic pieslēguma izveidošanas kārtības auditu;

EM strādā pie MK noteikumu grozījumiem, nosakot termiņu obligātā iepirkuma uzsākšanai, uzstādāmās jaudas minimālā sliekšņa noteikšanu, ražošanas kvotas ierobežojumus, kā arī paplašinot regulējumu staciju kontrolē;

AS Enerģijas publiskais tirgotājs sadarbībā ar EM 2018. gada pirmajā pusgadā plāno īstenot vispusīgu OIK atļauju saņēmēju auditu;

Tiks īstenots neatkarīgs ministrijas faktiskās rīcības izvērtējums, kā arī sistēmas izvērtējums no ietekmes uz tautsaimniecību un izmaksu efektivitātes viedokļa.

Visu minēto pārbaužu rezultāti sniegs vispusīgu un neatkarīgu ekspertīzi, kas ļaus pieņemt tiesiskus lēmumus un pilnvērtīgi vērtēt visu iesaistīto iestāžu un uzņēmēju rīcību.

Nepieciešamības gadījumā noteikti tiks piesaistītas arī tiesībsargājošās iestādes, kas jau šobrīd konkrētu gadījumu izpētē uz aizdomu pamata par krāpnieciskām darbībām, ir piesaistītas.

Esmu cieti pārliecināts, ka valsts atbalsta piešķiršanai komersantiem un to kontrolei jābūt absolūti caurspīdīgam procesam.

Mana prioritāte elektroenerģijas sektorā kopš stāšanās ekonomikas ministra amatā ir elektroenerģijas izmaksu samazināšana. Tieši uzņēmēju konkurētspējas stiprināšanai un iedzīvotāju izdevumu samazināšanai kritiski svarīgi bija rast risinājumus OIK samazinājumam. Un tas ir izdevies, nupat valdībai apstiprinot EM piedāvājumu samazināt atbalstu Latvenergo TEC stacijām, kā rezultātā jau no nākamā gada samazināsies maksājumi par elektroenerģiju gan lielākajai daļai mājsaimniecību, gan uzņēmumu. Jāmin arī EM līdz šim radītie risinājumi OIK izmaksu mazināšanai - OIK diferenciācija, kas stāsies spēkā no nākamā gada, kā arī daļēja OIK kompensācija energoietilpīgiem uzņēmumiem. Visi šie pasākumi samazinās OIK ietekmi un ļaus daļai uzņēmumu, kuriem elektroenerģija ir būtiska izmaksu sastāvdaļa, atgūt konkurētspēju Baltijā un tuvoties Skandināvijas izmaksu līmenim.

 

 

 

Top komentāri

Latvietis
L
Jautājums ir par to, kādēļ šajā valstī, kaut kāda rosība sāk notikt tikai pēc žurnālistu ierosinājuma. Tāda sajūta, ka ministriju darboņi ir absolūti nekompetenti, kas notiek pašu cūku kūtī! Parādiet, kaut vienu privātu uzņēmumu, kurā tās saimnieks/vadība nezin kas notiek kādā nodaļā. Tad kādēļ valsts aparātā ir tāds bezpridjels? Tādēļ, ka kādam tas ir izdevīgi? Noklusēt, noslēpt, aizshēmot vai vienkārši savu pakaļu nepakustināt.
Ints
I
Ministrs tikai stāsta par plāniem un darbiem, kas tiks darīti, likumiem, kas tiks mainīti, rezultātiem, kas tiks paziņoti, utt. Pamatjautājums - kas tiek darīts, lai kaut dažus no neliešiem sauktu pie reālas atbildības, vispār netiek skarts. Un varbūt ir instrumenti, kā kompensēt nepamatoti un negodīgi iekasēto OIK vai tās daļu? Neviena vārda par to.
Calmans
C
Nu normālā valstī, pēc TV3 sižeta, tas EM slīdeņu valsts sekretārs vai vietnieks, kas nu viņš tur ir, būtu Dumidora kabinetā un izslēgts no burvju skolas. Iespējams, ka gaidītu arī atprātotāju apciemojumu :)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē