Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kurš atbildēs: Privātīpašums uz privātīpašuma

Absurdu situāciju likumdevējs savulaik pieļāvis, atjaunojot īpašuma tiesības zemes platībām, uz kurām padomju laikos sabūvētas daudzdzīvokļu ēkas. Un ne tikai atjaunot, bet arī tirgot tālāk tiem, kuri piespiedu nomas situācijā saskatījuši lielisku biznesa iespēju, – nekas nav jādara, vien izsūti rēķinus piecstāvenē dzīvojošajiem, un nauda, kā saka, ripo makā kā pa reni...

Pārsvarā tās ir kādreizējās lauksaimniecības zemes, kuras nu ir pilsētas robežās un samērā blīvi apdzīvotas. Rīgā – Purvciems, Pļavnieki, Ķengarags utt. Sanāk, ka vienai daļai cilvēku, kuri bija iegādājušies kooperatīvo vai pēc neatkarības atjaunošanas privatizēja lietošanā piešķirto dzīvokli, piespiedu kārtā nākas regulāri maksāt arī zemes nomu. Dzīvoklis nav lieta, ko var paņemt un pārcelt uz citu zemes pleķīti. Netaisnīgi tas ir arī tādā ziņā, ka turpat blakus esošajā mājā dzīvojošajiem, kas varbūt dzīvokli pirkuši par tādu pašu naudu, nekāda zemes noma nav jāmaksā, jo zeme skaitās daļa no pašu īpašuma. Vēl lielāks absurds šķiet tas, ka likumdevējs gan apzinās to, cik nejēdzīga ir situācija, taču nez kāpēc itin nemaz nesteidz to labot. Negrib sabojāt attiecības ar zemju zem privatizētajām daudzdzīvokļu mājām īpašniekiem? Tiešām varētu būt, ka tie maksā partijām, lai tikai tās nekādi neierobežotu viņu iespējas arī turpmāk tikt pie vieglas peļņas?

Atbild Gaidis Bērziņš (NA) Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs:

Savulaik likumdevējs šajā jomā no diviem variantiem – zemi zem daudzdzīvokļu mājām kompensēt ar citu līdzvērtīgu īpašumu vai kompensācijas sertifikātiem, vai arī atdot to likumīgajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem, izvēlējās otro variantu. Līdz ar to visus šos gadus dažādu iemeslu dēļ īsti nebija iespējams atrisināt šo dalītā īpašuma problēmu. Turklāt nav noslēpums, ka salīdzinoši maz šādu zemju šobrīd pieder to vēsturiskajiem īpašniekiem. Šīs valdības sākumā Tieslietu ministrija (TM) sagatavoja likumprojektu, kas paredz konkrētu mehānismu un nosacījumus, kā privatizēto dzīvokļu īpašnieki var noteiktā periodā atpirkt šo zemi, taču nezināmu iemeslu dēļ projekts iestrēdzis Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā. Man grūti spriest, kādu iemeslu dēļ komisija nevirza likumprojektu tālākai saskaņošanai un pieņemšanai. TM no savas puses ir izdarījusi visu iespējamo. Patlaban šīs problēmas atrisināšanai ir nepieciešama tikai politiskā griba.

Top komentāri

Kāpēc neuztraucas par īres maksu?
K
Kā zināms, liela daļa cilvēku denacionalizācijas un privatizācijas rezultātā kļuva par savu mājokļu īrniekiem, turklāt, maksāja par dzīvokļiem vismaz 10 reizes lielākas summas, nekā zemes piespiedu nomnieki par zemes lietojumu. Kāpēc par viņiem nemaz neviens neuztraucas?
Bija pirmpirkuma tiesības uz zemi
B
Man kāds draugs pirms gadiem piecpadsmit atteicās izmantot pirmpirkuma tiesības uz zemi zem savas mājas. zemes īpašnieks piedāvāja par ļoti lētu naudu zemīti atpirkt. Bet draugs teica, ka neesot vērts pirkt, jo piespiedu nomas maksa esot tikai graši vien. Pēc tam, kad kadastrālās vērtības nenormāli pieauga, viņš stipri sagribēja to zemi pirkt, bet bija jau par vēlu. Jaunais zemes īpašnieks to nepārdeva.
...
.
Problēma jau ir zemes kadastrālās vērtības straujā un, bieži vien nepamatotā, pieaugumā. Pēc krīzes visiem īpašumiem vērtība strauji kritās, bet zemei kadastrālā vērtība tikai pieauga. Arī šie noteiktie 6 procenti būtu jasamēro ar kādām kreditēšanas likmēm. Ja pirms krīzes depozītu likmes bija virs 6% un 6% nomas maksa bija saprotama, tad pie tagad esošajām depozītu likmēm ap 1% - tie 6% ir ļoti daudz.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē