Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LPS: No pašvaldībām apzināti slēpj informāciju par jaunā pašvaldību likuma izstrādes procesu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) no pašvaldībām apzināti slēpj informāciju par jaunā Vietējo pašvaldību likuma iespējamo saturu un izstrādes norisi, uzskata Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde.

Kā aģentūru LETA informēja LPS pārstāve Liene Užule, savienības valde aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (AP) nekavējoties iesaistīt vietvaras jaunā Vietējo pašvaldību likuma izstrādē, jo pērn vasarā VARAM izveidoja speciālu darba grupu, kas izstrādā jauno likumu, LPS pārstāvjus tajā neiekļaujot.

LPS uzskata, ka no pašvaldībām apzināti tiekot slēpta informācija gan par likuma iespējamo saturu, gan tā izstrādes norisi, kas neatbilst demokrātijas principiem.

Pašvaldību savienība uzskata, ka šāda rīcība ir pretrunā sabiedrības līdzdalības nodrošināšanai, kuras mērķis ir sekmēt efektīvu, atklātu, savlaicīgu un atbildīgu sabiedrības iesaisti attīstības plānošanas procesā, tādējādi paaugstinot plānošanas procesa kvalitāti un rezultātu atbilstību iedzīvotāju vajadzībām un interesēm. 

"To panāk tiesību aktu izstrādē iesaistot, piemēram, biedrības, nodibinājumus, arodbiedrības, darba devēju organizācijas vai dažādas iniciatīvu grupas, interešu apvienības un fiziskas personas," pauž LPS, norādot, ka arī savienības iekļaušana darba grupā būtu viens no veidiem kā to panākt.

LPS valde arī akcentē, ka ir jāuzklausa pašvaldību viedoklis un priekšlikumi jautājumos, kas tieši skar to darbību un var ietekmēt arī iedzīvotāju interešu pārstāvniecību. 

LPS valde uzsver, ka VARAM kopumā pēdējo divu gadu laikā būtiskus ar pašvaldībām saistītus jautājumus virza bez argumentēta pamatojuma, steidzami, bieži pieļaujot formālu attieksmi un lielākoties neieklausoties pašvaldību viedoklī. 

"Tas var veicināt nekvalitatīvu un neizvērtētu dokumentu izstrādi, neievērojot labas pārvaldības principus, un liecināt par jautājumu būtības neizpratni vai nenopietnu attieksmi pret Latvijas uzņemtajām starptautiskajām saistībām, tai skaitā Eiropas vietējo pašvaldību hartas ievērošanu," uzskata pašvaldību pārstāvji.

Tikmēr VARAM, komentējot LPS pārmetumus, aģentūrai LETA skaidroja, ka pirms jaunā likuma izstrādes ministrija ir sagatavojusi un virza izskatīšanai informatīvo ziņojumu, kurā identificētas pastāvošās problēmas un piedāvāti iespējamie risinājumi, sniedzot iespēju visām iesaistītajām pusēm, tostarp LPS, jau sākotnējā jautājuma apspriešanas stadijā iesaistīties, sniegt savus priekšlikumus, identificēt papildus problēmas un kopīgi, sadarbojoties ar ministriju, sniegt savu ieguldījumu jaunā Pašvaldību likuma tapšanā. 

"Pēc ziņojuma izsludināšanas valsts sekretāru sanāksmē visām ministrijām un pašvaldības pārstāvošajām organizācijām ir bijusi iespēja iesniegt savus ierosinājumus. Piemēram, LPS par ziņojumu ir iesniegusi 33 ierosinājumus," norāda VARAM, papildinot, ka priekšlikumus ministrija saņēmusi arī no Latvijas Lielo pilsētu asociācijas.

Daļa no pašvaldības interesējošiem jautājumiem pārrunāta arī klātienē ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas pārstāvjiem un ekspertiem no dažādām Latvijas pašvaldībām 4.martā.

Kopumā ministrijā ir saņemti 94 ierosinājumi un pēc to apkopošanas par visiem šiem priekšlikumiem tiks organizēts normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā paredzētais saskaņošanas process. 

VARAM arī norāda, ka nav atsevišķas darba grupas, kurās ir piesaistīti ārējie eksperti, vai arī notiek kādas diskusijas, kurās LPS nav pieaicināta.

Par minēto situāciju LPS informēs arī ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV).

Jauno pašvaldību likumu paredzēts iesniegt valdībā apstiprināšanai līdz 31.maijam. 

Top komentāri

mērnieks Feldhauzens
m
Ginta vaigi lkļūst apaļāki mēnesi pēc mēneša. Un ne jau no jaunās administratīvi teritoriālās reformas...
pašvaldības=izšķērdība un korupcija
p
pašvaldības Latvijā ir izšķērdības un korupcijas perēkļi
Robis
R
Nu, un kas? Lai slēpj: No zagļiem ir jāslēpj!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē