Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

NMPD vadītāja: Covid-19 dēļ mediķi ir noguruši un gaida no sabiedrības morālu atbalstu

Covid-19 pandēmijas dēļ strādājot paaugstinātā intensitātē jau vairāk nekā pusgadu, mediķi jūtas noguruši un gaida no sabiedrības lielāku morālo atbalstu, intervijā Latvijas Radio sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule.

Viņa atzina, ka pavasarī, kad Latvijā sākās pirmais Covid-19 uzliesmojums, veselības aprūpē strādājošie izjuta lielu sabiedrības atbalstu - lai atvieglotu mediķu darbu un uzmundrinātu tos, cilvēki aicināja viens otru palikt mājās un rīkoja dažādas atbalsta akcijas.

"Pašreiz mēs novērojam pretēju attieksmi un situāciju, lai gan pašiem mediķiem šis jau kļūst daudz grūtāk pārvarams laiks," norādīja Cipule.

Viņa skaidroja, ka mediķiem morāli grūtu šo laiku padara galvenokārt neziņa, cik ilga būs Covid-19 pandēmija un ko tā atnesīs. Tiem, kuri strādā NMPD, stacionāros, uzņemšanas nodaļās un laboratorijās, ir ļoti sarežģīti darba apstākļi, tai skaitā pastiprināti jālieto individuālie aizsardzības līdzekļi, stāstīja Cipule.

"Nenoliedzami, mums pašreiz ir vajadzīgs sabiedrības atbalsts - psiholoģisks, morāls, visa veida novērtējums, lai mēs varētu labi turpināt. Man ir bijušas situācijas, kad ir grūtāk motivēt mediķus darbam. Izdegšana patiešām ir realitāte," atzīmēja NMPD vadītāja.

Viņa skaidroja, ka iedzīvotāji mediķiem visvairāk varētu palīdzēt, vienkārši neapšaubot ieviesto ierobežojumu efektivitāti un bez ierunām ievērojot tos, tādējādi parādot, ka cilvēkiem ir svarīgi, lai saslimstība sabiedrībā kopumā kristos, un ka katrs jūtas par to personīgi atbildīgs.

Kā ziņots, Covid-19 ārkārtējās situācijas laikā katram ceturtajam mediķim konstatēti depresijas simptomi, oktobra sākumā tiešsaistes diskusijā par medicīnas personāla psihisko veselību un to ietekmējošiem faktoriem pavēstīja Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatiskās medicīnas un psihoterapijas klīnikas ārste-rezidente psihoterapijā Laura Valaine.

Viņa pavēstīja, ka Covid-19 ir radījis situāciju, kurā intensīva emocionālā slodze ir uzlikusi papildus grūtības mediķiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē