Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Riekstiņš: Latvijā būtu jāatgriežas pie diskusijas par vēlēšanu sistēmas maiņu

Pārskatāmā nākotnē Latvijā būtu jāatgriežas pie diskusijas par vēlēšanu sistēmas maiņu un uzlabošanu, lai vienkāršotu vēlētāju izvēli un tuvinātu varu iedzīvotājiem, Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā sacīja Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš.

Pēc vēstnieka domām, padarot vēlēšanu sistēmu vienkāršāku un saprotamāku, tiktu veicināta varas tuvināšanās tautai un atvieglota vēlētāju izvēle. Viņš atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem tika likvidēts tā sauktais "lokomotīves princips", kas vēlētājam sarežģījis izvēli, piebilstot, ka citās vecajās Rietumeiropas demokrātijās partijas vadītājs arī ir lokomotīve - tas, kas startē vēlēšanās un grib kļūt par premjerministru. Sistēma būtu jāmaina, lai vēlētājiem būtu skaidrs, par kādām personām tie balso.

"Šobrīd vēlētājs ir apjucis. Pēdējās pirmsvēlēšanu diskusijās, kur piedalījās premjera kandidāti, puse no šiem kandidātiem vēlēšanās nemaz nestartēja. Parlaments, visticamāk, šādas izmaiņas neizdarītu, bet tā būtu lieta, uz ko pārskatāmā nākotnē vajadzētu virzīties. Zinām, ka tā saucamā Zatlera Reformu partija šo "lokomotīves principu" nedaudz apgāja, ieliekot partijas vadītāju partijas nosaukumā," uzsvēra Riekstiņš.

Viņš intervijas laikā norādīja, ka Latvijā pastāv vēlme politiskos konkurentus demonizēt, kas arī uzskatāmi redzams. "Vienalga, vai tas būtu Andris Šķēle, Einārs Repše, Aigars Kalvītis vai Solvita Āboltiņa, tas diezgan uzskatāmi ir redzams. Es nesaku, ka šo cilvēku politiskajā darbībā nav bijušas kļūdas un kritikai ir jābūt, bet konkurentu sabradāšana ir ļoti izteikta. Cik lielā mērā tā ir pamatota, to lai spriež vēlētāji," teica Riekstiņš.

Savukārt situāciju, kurā cilvēki sev esošo varu cenšas izmantot sava labuma gūšanai, diplomāts skaidroja ar "augšanas grūtībām" jeb problēmu, ar kuru saskārušās arī citas postpadomju valstis. Viņaprāt, Latvijai, atjaunojot neatkarību, demokrātiskas valsts institūti bija jāveido no nulles, kas ir bijis viens no iemesliem, kāpēc pēc varas diezgan veiksmīgi ir mēģinājuši nonākt cilvēki ar savtīgiem mērķiem. Vēstnieks piebilda, ka potenciālais risinājums nākotnē ir cilvēku izglītošana par politiskā procesa nozīmību, vērtībām un neiecietību pret likuma pārkāpumu.

Komentējot savu atbildību laikā, kad Riekstiņš bija Tautas partijā, viņš uzsvēra, ka ar pilnu sirdsapziņu var apliecināt - kamēr viņš piedalījies valdes sēdēs, nekādi jautājumi vai lēmumi, kas būtu saistīti ar atsevišķu cilvēku personīgajām interesēm, netika skatīti. "Es nevaru izslēgt, ka paralēli kāds ar kādu par kaut ko runā, bet formālajā partijas darbā šādu tematu un jautājumu nebija," sacīja Riekstiņš.

 

Top komentāri

Jaunais laiks sistēmu sačakarēja
J
un Āboltiņa pati iekrita jaunās sistēmas lamatās
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē