Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rinkēvičs par NATO samitu Londonā: Daudzi gaidīja drāmu, bet notika taisni otrādi

NATO samita laikā dalībvalstu līderi ir demonstrējuši politisko vienotību, aģentūrai LETA sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Jau ziņots, ka, neskatoties uz Turcijas sākotnēji izteiktajiem iebildumiem, NATO līderi trešdien apstiprināja jaunus aizsardzības plānus Polijai un Baltijas valstīm, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Latvijas ārlietu ministrs norādīja, ka alianses dalībvalstu līderi runājuši gan par to, ka NATO ir jāstiprina, gan ka aliansei ir jāsaglabā vienotība, tāpat norādīts uz nepieciešamību aliansei uzlabot savas spējas.

"Daudzi gaidīja drāmu, bet notika taisni otrādi. Ņemot vērā aizvadīto nedēļu laikā izskanējušos viedokļus, ka NATO samita laikā varētu būt gaidāmi nepatīkami pārsteigumi, pārsteigums varētu būt tas, ka samits noritēja atklātā, konstruktīvā un pozitīvā gaisotnē. Turklāt visi lēmumi, kas bija jāapstiprina, tika apstiprināti bez diskusijām," norādīja Rinkēvičs.

Aicināts atbildēt uz jautājumu, kā noritēja sarunas ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un vai izkristalizējās iemesli, kāpēc prezidents solījās neatbalstīt Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plānus, ministrs uzsvēra, ka viņam nebija šaubu, ka risinājums tiks panākts.

"Mums nav šaubu par mūsu aizsardzības plānu pašu pamatu. Pārskatītie plāni tika apstiprināti, politiskie šķēršļi ir noņemti, tiks pabeigtas formalitātes un mēs varēsim ļoti mierīgi dzīvot tālāk un darboties režīmā, kāds būs paredzēts attiecīgajos plānošanas dokumentos," sacīja ministrs.

Tāpat ministrs norādīja, ka pamatā "varam būt gandarīti par progresu, kāds ir panākts samitā, un par lēmumiem, kas ir pieņemti". Pieņemtajā deklarācijā atspoguļojas dalībvalstu atbalsts politikai, kas nosprausta 2014.gadā, tādējādi demonstrējot politisko vienotību.

Kā ziņots, NATO dalībvalstu līderi pulcējās Londonā, lai atzīmētu alianses dibināšanas 70.gadadienu, tomēr samits solījās būt saspringts vairāku iemeslu dēļ. 

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans bija pavēstījis, ka nepiekritīs NATO aizsardzības plānam Baltijas valstīm un Polijai, kamēr alianse neatbalstīs Ankaras bažas attiecībā uz Sīrijas kurdu kaujiniekiem. 

Pirms izlidošanas uz NATO samitu Londonā Erdogans paziņoja, ka apspriedīs šo jautājumu ar Polijas un Baltijas valstu līderiem samita gaitā.

Stoltenbergs neatklāja, kā izdevies pārliecināt Erdoganu atbalstīt plānus.

"Ir labi zināms, ka starp NATO sabiedrotajiem ir dažādi viedokļi par to, kā apzīmēt YPG (kurdu bruņotais grupējums Tautas aizsardzības vienības)," teica Stoltenbergs.

Jautājums ticis pārspriests starp sabiedrotajiem, taču trešdien samita sarunās tas "netika konkrēti skatīts", sacīja Stoltenbergs. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka sabiedrotie ir vienisprātis par nepieciešamību neapdraudēt panākumus pret džihādistu grupējumu Islāma valsts.

NATO 70.gadadienai veltītā samita noslēgumā dalībvalstu līderi izdevuši kopīgu paziņojumu, no jauna apliecinot savstarpējās saites, neskatoties uz asajiem strīdiem par tēriņiem un stratēģiju pirms samita.

"Lai paliktu droši, mums uz nākotni jāskatās kopā," teikts paziņojumā, atzīstot Ķīnas radītos izaicinājumus un solot "spēcīgāku rīcību" pret terorismu.

29 dalībvalstu līderi pēc samita Votfordā pie Londonas paziņojumā apliecināja "mūsu nopietno apņemšanos, kā noteikts Vašingtonas līguma 5.pantā, ka uzbrukums vienam sabiedrotajam ir jāuzskata par uzbrukumu mums visiem".

Stoltenbergs paziņoja, ka "mēs stāvam kopā, visi par vienu un viens par visiem. Mūsu apņemšanās pildīt 5.pantu, mūsu alianse kolektīvās aizsardzības pantu, ir dzelžaina".

Top komentāri

nuuu
n
tagad Kremla pedofiils bus ekstaze...
Tilis
T
Vai sis lemums nozime, ka Latvijas valdosais banditiskais 30 gadu rezims vares tik pat ciniski un brutali iznicinat latviesu naciju ka tas notiek ikdiena? Vai Rimsevis informera NATO libéristes, ka no Latvijas pedejos 15 gados ir no bada, nabadzibas aizmukusi vairak ka 800 000 Latvijas iedzivotaju, ka Latvija ir vergu alga- minimala alga 430€/ menesi ar kuru Latvijas apstaklos nevar izdzivot, jo dzives iztikas minimums Latvija esot 750€/ menesi, Latvija eksiste 208€/ menesi niecigas pesijas...
:):):):):):):):)
:
https://www.diena.lv/raksts/viedokli/dienaskomentars/gadadiena-bez-optimisma-14231396 Forši, ka vienā portālā ir dažādi viedokļi... izskātās pēc žurnālistikas :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē