Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VK: Talsu kapitālsabiedrību sliktās pārvaldības dēļ pakalpojumi iedzīvotājiem ir nekvalitatīvi un dārgi

Talsu kapitālsabiedrību sliktās pārvaldības dēļ to sniegtie pakalpojumi iedzīvotājiem ir nekvalitatīvi un dārgi, secināts Valsts kontroles revīzijā par Talsu novada pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldību.

Revīzijā norādīts, ka Talsu novada pašvaldība, kura kapitālsabiedrību pamatkapitālā ieguldījusi jau 5,4 miljonus eiro, ir 100% SIA Talsu namsaimnieks, SIA Talsu ūdens un SIA Talsu televīzija īpašniece. Savukārt SIA Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrībā Piejūra un Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tai pieder 10,4% un 23,22% kapitāla daļu. 

Revīzijā, veicot finanšu pārskatu analīzi, īpaši nelabvēlīga finanšu situācija atklājās Talsu namsaimniekā un Talsu ūdenī. Valsts kontroles ieskatā, šīm kapitālsabiedrībām pastāv ilgtermiņa darbības riski.

Valsts kontrole norāda, ka Talsu namsaimnieks ēku apsaimniekošanas pienākumus veic nekvalitatīvi, ir konstatēti arī būtiski trūkumi ēku tehniskā stāvokļa apsekošanā. Revidenti atklāja, ka vēl 2019.gada 30.decembrī "Talsu namsaimnieks" par dzīvojamo māju apsaimniekošanu no dzīvokļu īpašniekiem saņēmis par 860 335 eiro vairāk nekā iztērējusi īpašnieku dzīvojamo māju uzturēšanai un pārvaldīšanai. 

Sniedzot skaidrojumu par šīs naudas izlietojumu, kapitālsabiedrība atklāja, ka iedzīvotāju nauda ir iztērēta nevis iedzīvotāju īpašumā esošo ēku apsaimniekošanai, bet gan pašas pašvaldības īpašumam - katlumājām un siltumtīkliem. 

"Talsu namsaimnieks, pārkāpjot pašvaldības deleģēšanas līgumā noteiktos ietvarus, gan sniedz apsaimniekošanas pakalpojumus dzīvojamo māju īpašniekiem, gan nolūkā gūt papildu ieņēmumus nelabvēlīgās finanšu situācijas uzlabošanai piedāvā pakalpojumus arī ārpus namu apsaimniekošanas jomas," pauž revidenti.

Tāpat Talsu namsaimnieks sniedz tādus maksas pakalpojumus kā privātie komersanti - iesaistās apbedīšanas piederumu, piemēram, zārku, dvieļu un svečturu tirdzniecībā, iznomā transportlīdzekļus un dronus, veic remontdarbus vai sniedzot labiekārtošanas, piemēram, zāles pļaušanas un koku stādīšanas pakalpojumus privātpersonām. Pašvaldība nav veikusi izvērtējumu, kādu ietekmi šāda kapitālsabiedrības darbība atstāj uz citiem tirgus dalībniekiem.

Savukārt Talsu ūdens apsaimniekotajos ūdensapgādes tīklos konstatētie ūdens zudumi 2018.gadā sasniedz 29%, kas ir gandrīz divas reizes lielāki nekā valstī vidējie rādītāji ūdensapgādes nozarē - 16%. Tas atsevišķās novada teritorijās sasniedz pat 80%. 

"Tā kā jau šobrīd ūdens zudumu izmaksas vien veido 14% no ūdensapgādes pakalpojuma tarifa, kapitālsabiedrībai ir steidzami nepieciešams vispusīgi apzināt ūdens zudumu iemeslus un izstrādāt plānu situācijas uzlabošanai, lai iedzīvotājiem, kuri izmanto "Talsu ūdens" sniegtos pakalpojumus un godprātīgi maksā rēķinus, nebūtu jāpārmaksā par arvien pieaugošiem ūdens zudumiem," pauž Valsts kontrole.

Savukārt Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība Piejūra tā arī nav izpildījusi tai izvirzīto mērķi - nodrošināt dalītu atkritumu savākšanu, kas samazinātu pakalpojuma izmaksas iedzīvotājiem, jo noteikti šķiroto atkritumu veidi ir jāizved bez maksas.

Revidenti atzina, ka situācijā, kad vairākas Talsu novada kapitālsabiedrības strādā ar zaudējumiem un ir nepieciešami papildu finanšu līdzekļi kapitālsabiedrību darbības nodrošināšanai, par kapitālsabiedrību līdzekļiem tiek pirkti alkoholiskie dzērieni un apmaksāti darbinieku atpūtas pasākumi, piemēram, laivu brauciens. Tā Talsu ūdens pasniedz dāvanas pašvaldības darbiniekiem, bet Talsu namsaimnieks nav izveidojis kārtību, kādā tiek veikta reprezentācijas izdevumu kontrole.

"Lai iedzīvotāji saņemtu objektīvu un uz faktiem balstītu informāciju, plašsaziņas līdzekļiem ir jāspēj būt neatkarīgiem no ārējās ietekmes. Tomēr Talsu televīzija darbojas apstākļos, kas rada neobjektivitātes risku tās gatavotajiem sižetiem par pašvaldības darbību. Talsu pašvaldībai pieder visas kapitāla daļas, tā veic kapitālsabiedrībai pasūtījumus konkrētu sižetu sagatavošanai, un norēķini notiek par konkrētiem sižetiem, nevis tiek piešķirts finansējums neatkarīgai sižetu veidošanai," norāda revidenti.

Izvērtējot Talsu ūdens sniegto ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus, ir konstatēta, iespējams, daudzās Latvijas pašvaldībās aktuāla problēma ar tarifa aprēķinā iekļaujamajām izmaksām par Eiropas Savienības fondu projektu ietvaros izveidoto ūdenssaimniecības infrastruktūru, norāda revidenti. Atkarībā no tā, vai šī infrastruktūra ir pašvaldības bilancē vai pašvaldības kapitālsabiedrības bilancē, iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu tarifi un attiecīgi no iedzīvotājiem saņemtais naudas daudzums var būtiski atšķirties. Piemēram, Talsu novada gadījumā ūdensapgādes pakalpojumiem gada ietvaros starpība būtu 63 316 eiro un par kanalizācijas pakalpojumiem - 82 161 eiro.

Valsts kontrole aicinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Ekonomikas ministriju un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju iespējami ātri rast risinājumu šim jautājumam. Revidentu ieskatā, tas ir jo īpaši svarīgi gaidāmās vietējo pašvaldību reformas kontekstā, kad var prognozēt ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju un to rīcībā esošās infrastruktūras apvienošanu.

Valsts kontrole revīzijā secina, ka Talsu novada kapitālsabiedrību kritiskās situācijas pamatā ir vāja finanšu vadība un mūsdienīgas, uz rezultātu vērstas pārvaldības trūkums. "Kapitālsabiedrībās ilgstoši nav ieviesti iekšējā auditora sniegtie ieteikumi par grāmatvedības uzskaites pilnveidošanu un ekonomiski pamatotu pakalpojumu cenu noteikšanu. Nezinot, cik tieši izmaksā iedzīvotājiem sniegtie pakalpojumi, nav iespējams laikus identificēt izmaksu pieaugumu, izvērtēt to ietekmi uz kapitālsabiedrību darbību un meklēt risinājumus problēmu novēršanai," secina revidenti.

Tāpat Valsts kontrole norāda, ka ekonomiski pamatotu datu trūkums arī liedz pašvaldības domes deputātiem novērtēt kapitālsabiedrību darbības efektivitāti, noteikt kapitālsabiedrībām uz iedzīvotāju vajadzībām balstītus mērķus un lemt par iedzīvotāju maksātspējai atbilstošas pakalpojumu maksas noteikšanu. Revīzijā konstatēts, ka nereti pieņemtie lēmumi ir diezgan tāli no kapitālsabiedrību darbības realitātes.

Revidenti uzsver, ka tikai pilnveidojot grāmatvedības uzskaiti un ar kapitālsabiedrībām noslēgtos deleģējuma līgumus par dažādu no pašvaldības funkcijām izrietošu pakalpojumu sniegšanu, pašvaldība varētu būtiski ietaupīt. Revīzijā aprēķināts, ka, piemēram, par kapsētu apsaimniekošanu un pašvaldībai piederošo nekustamo īpašumu apsaimniekošanu 2018.gadā un 2019.gadā vien no pašvaldības budžeta varēja izlietot vismaz par 132 484 eiro mazāk, kā arī turpmāk ik gadu ietaupīt vismaz 62 204 eiro.

Vienlaikus Valsts kontrole norāda uz kapitālsabiedrību darbības atklātības problēmu, sniedzot informāciju par tās darbību un uzturot pastāvīgu dialogu ar iedzīvotājiem, lai noskaidrotu viņu kā pakalpojumu saņēmēju viedokli par pakalpojumu kvalitāti.

"Diemžēl pašvaldības un kapitālsabiedrību mājaslapās netiek publiskota pilnīga likumos noteiktā informācija, tā liedzot iedzīvotājiem un komersantiem iespēju pārliecināties par pašvaldības un kapitālsabiedrību godprātīgu rīcību, pieņemot lēmumus, kas skar konkurenci, kapitālsabiedrību darbības rezultātus, izmaksas un ietekmi uz pakalpojumu cenām un tarifiem," pauž revidenti.

Valsts kontrolē norādīja, ka arī līdzšinējā pieeja pakalpojumu saņēmēju un iedzīvotāju apmierinātības noskaidrošanai gan pašvaldības administrācijā, gan kapitālsabiedrībās ir bijusi drīzāk formāla, jo nav pēc būtības apzināta ne iedzīvotāju apmierinātība ar pakalpojumiem, ne problēmas pakalpojumu pieejamībā un kvalitātē. No iedzīvotājiem saņemtie iesniegumi un sūdzības netiek apkopoti un sistemātiski izvērtēti.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē