Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Leiena: Izredzes noslēgt pēc Brexit vienošanos par nākotnes tirdzniecības attiecībām samazinās ar katru dienu

Izredzes noslēgt vienošanos ar Lielbritāniju par nākotnes tirdzniecības attiecībām ar Eiropas Savienību (ES) samazinās ar katru dienu, trešdien brīdinājusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Lielbritānijas valdība pagājušajā nedēļā ierosināja likumprojektu, kas daļēji neievēro pērn ar Eiropas Savienību noslēgtā Brexit līguma nosacījumus.

Brisele vēlas, lai Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons atsakās no šī likumprojekta, brīdinot, ka tas var nogremdēt sarunas, bet Džonsons ir atteicies piekāpties.

Lielbritānija izstājās no ES 31.janvārī, taču līdz gada beigām ilgst pārejas periods, kura laikā cita starpā jāpanāk vienošanās par jauno savstarpējās tirdzniecības līgumu.

Ja vienošanos neizdosies panākt, abu pušu attiecības tirdzniecībā turpmāk regulēs Pasaules Tirdzniecības organizācijas noteikumi.

"Līdz ar katru aizejošo dienu izredzes laikus panākt vienošanos samazinās," uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) sacīja Leiena.

Viņa uzsvēra, ka līgumu par izstāšanos no ES nedrīkst vienpusēji mainīt vai neievērot.

"Tas ir likuma, uzticības un labas gribas jautājums (..). Uzticība ir pamats jebkurai stiprai partnerībai," sacīja Leiena.

Džonsons apgalvo, ka jaunais likumprojekts aizsargās Lielbritānijas integritāti, un ir nodēvējis to par "drošības tīklu" pret ES draudiem noteikt muitas tarifus Lielbritānijas iekšējā tirdzniecībā un pat apturēt pārtikas ievešanu Ziemeļīrijā no Lielbritānijas salas.

ES bažījas no haotiska Brexit, ja netiks panākta tirdzniecības vienošanās, un Lielbritānijas bijušie premjerministri atzinuši, ka straptautisko tiesību pārkāpšana ir solis par tālu, kas grauj valsts tēlu.

Pretrunīgi vērtētais likumprojekts pašreiz tiek apspriests Lielbritānijas parlamentā, kur Džonsons saskāries ar pretestību pats savas partijas iekšienē.

Taču tieslietu ministrs Roberts Baklands izteicies, ka valdība redz ceļu cauri parlamenta labirintam, un Džonsons ir runājis ar pretiniekiem savā partijā.

Ministrs atklāja, ka notiek sarunas ar konservatīvo deputātu Bobu Neilu, kurš ierosinājis veikt labojumus likumprojektā, lai nodrošinātu, ka jebkurš mēģinājums izmantot pantu, kas pārkāpj Brexit līgumu, iepriekš jāapstiprina parlamentā.

Ziemeļīrijas lietu ministrs Brendons Lūiss paziņoja parlamentā, ka pieturas pie saviem vārdiem, ka likumprojekts ir starptautisko tiesību pārkāpums, bet tikai "stingri definētos apstākļos".

Tomēr viņš pauda optimismu par tirdzniecības vienošanos ar ES.

Diplomātiskie avoti ES ziņu aģentūrai Reuters atklāja, ka gadījumā, ja Lielbritānija pieņems likumprojektu tā esošajā formā, Brisele uzskatīs par neiespējamu vienoties ar Londonu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē