Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: Svarīgi, lai ASV klātbūtne Eiropā turpinātos

Pagaidām Latvijas rīcībā nav ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma detaļu par ASV karavīru iespējamu pārvietošanu Eiropā, šodien Latvijas Radio sacīja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs pastāstīja, ka tiek sekots līdzi notikumu attīstībai Eiropā, kā arī analizēts Trampa paziņojums par daļēju ASV karavīru pārvietošanu. Rinkēvičs uzsvēra, ka patlaban nav zināmas lēmuma detaļas, piemēram, cik daudz karavīru varētu pārvietot un uz kurām valstīm.

"Svarīgi, lai ASV klātbūtne Eiropā turpinātos. Domāju, ka ASV karavīriem ir jāatrodas gan Vācijā, gan Polijā, tomēr es negribētu spekulēt, kuras varētu būt tās valstis, uz kurām karavīrus pārvietos," sacīja Rinkēvičs.

Viņš atgādināja, ka kopš 2016.gada Baltijas valstīs atrodas NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas un bieži vien mācību laikā piedalās arī ASV kareivji.

Rinkēvičs norādīja, ka Polijas un ASV prezidenta vienprātība, ka karavīru skaitu nevajag samazināt, ir laba zīme. Viņaprāt, par karavīru pārvietošanu lems detalizētāk un tas nenotiks tikai politiskā līmenī.

LETA jau vēstīja, ka Tramps jūnijā pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā paziņoja, ka daļa no karavīriem, ko ASV atsauks no Vācijas, tiks pārvesta uz Poliju.

"Mēs samazināsim savus spēkus Vācijā. Daļa atgriezīsies mājās un daļa dosies uz citām vietām. Bet Polija būs viena no tām citām vietām," pavēstīja Tramps. Detalizētāku informāciju prezidents neatklāja, vien piebilda, ka tas, viņaprāt, "sūta spēcīgu signālu Krievijai".

Tramps šomēnes paziņoja, ka ASV samazinās savu karavīru skaitu Vācijā par 9500, atstājot tur 25 000 karavīru. Polijā ir izvietoti gandrīz 5000 amerikāņu karavīru, taču Varšava jau sen vēlas, lai ASV to skaitu palielina.

"Mūsu tikšanās laikā šodien prezidents Duda un es no jauna apstiprinājām vitālo aliansi starp mūsu valstīm. Pagājušajā gadā mēs parakstījām divas kopīgas deklarācijas, lai veicinātu sadarbību drošības jomā, un mēs ceram parakstīt vienošanos par sadarbību aizsardzības jomā," iepriekš pavēstīja Tramps.

Duda ir pirmais ārvalstu līderis, kas viesojies Baltajā namā kopš jaunā koronavīrusa pandēmijas sākuma. Viņš uz Vašingtonu devās pāris dienas pirms Polijas prezidenta vēlēšanām, kas paredzētas 28.jūnijā.

Top komentāri

ērce
ē
Piekrītu Rinkēvičam. Kamēr Krievijā valda nacisms, vienīgi ASV var garantēt mūsu neatkarību.
Armands no Latvijas
A
ASV ir tālu no Latvijas. Mums ir daudz svarīgāka laba komunikācija ar kaimiņiem. Tāpat kā mēs varam sazin ko domāt par dzīvi pāri okeānam, tāpat arī tie, kas aiz okeāna, nesaprot un nejūt mūsu patiesās vajadzības. Mums par tām jāparūpējas pašiem, un to var darīt bez citu zemju uzraugiem. Lai brauc ciemos, bet lai nemāca mūs dzīvot. Ko vēlēsimies, to paši iemācīsimies.
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Izvietot ASV karaspēku gar Eiropas Savienības ārējo Dienvidu robežu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē