Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

SESTDIENAS CEĻOJUMI

Pēc gaismas uz Vidzemi © DIENA

Pēc kovidlaika dzīves četrās sienās patiesam priekam pietiek jau ar maltīti ārpus mājas un nakšņošanu viesnīcā. Taču, ja tam visam vēl pievieno klāt izgaismotas un sakoptas pilis, parkus, baznīcas un pat veselu dzelzceļa mezglu, tad laba atpūta un garastāvoklis garantēts, arī ceļojot tepat pa Latviju.

Pastaigas dabā gada nogales brīvdienām © DIENA

Mūslaiku galvenā izdzīvošanas formula ir: darbs, mājas, svaigs gaiss. Tieši Latvijas dabas sniegtās iespējas mēs varam izmantot Jaunā gada garajās brīvdienās. Šoreiz ēšanu lauku krodziņos gan aizstāsim ar pikniku un centīsimies izvēlēties mazāk zināmus maršrutus. Latvijas daba piedāvā gana daudz visām gaumēm un vecumiem, lai katrs varētu izvēlēties sev piemērotāko, turklāt bez riska veidot sastrēgumus.

Starp baložiem un sirsnīgu viesmīlību © DIENA

Atceroties ceļojumu uz Aleksandriju vēl pirms pandēmijas un ierobežojumiem, prātā vispirms nāk viesmīlība. Taču arī slavenā bibliotēka, dārzi un rotaslietu greznums, kas acīmredzot bijis iedvesmas avots ne vienam vien arī mūsdienās.

Vīrusa laika dabas pote © DIENA

Kad nu Covid-19 uzbrukuma dēļ atkal nav pieejamas daudzas kultūras un izklaides vietas un pasākumi stipri apcirpti, bet nepavisam negribas brīvos brīžus pavadīt četrās sienās, gremdējoties rudens splīnā, vislabākais, ko darīt, ir doties dabā. Šoreiz – pa Mežtaku līdz Līgatnei un alām ar vīnu.

Kas nepielēca Nāgālendā © DIENA

Ja mežoņi strauji ir kļuvuši par kristiešiem, kultūrvide sola pārsteigumus – to apliecina Indijas ziemeļu province Nāgālenda un tās grandiozais sešpadsmit nagi cilšu kultūras festivāls pērn. Pirms lielā notikuma apmeklējām vēl arī angami cilts ciematu un iekļāvāmies aziātiskā Ziemassvētku jautrībā.

Veikals ar zvejnieku stāstu © DIENA

Salacgrīva ir dzīvs pierādījums, ka arī mūsdienās pat visikdienišķākajām vajadzībām celtas būves ir pelnījušas izcelšanu un var kļūt par neatņemamu pilsētas dzīves sastāvdaļu. Proti, pārtikas veikala top! ēka te ne tikai labi iedzīvojusies, bet pat kļuvusi par tādu kā neoficiālo centru un atzīmēšanās punktu gan vietējiem, gan tiem, kas pilsētai tikai brauc cauri.

Cēla misija © DIENA

Vienības nams Daugavpilī jeb Latvijas pirmā Gaismas pils ir grandiozu izmēru un augstas kvalitātes sabiedriska ēka, kas tika uzcelta tikai 17 mēnešos – tik liela bija vēlme, pareizi organizēts darbs un valstiskā griba. Jā, arī ambīcijas parādīt Latgales nozīmi Latvijā un Latvijas vietu Eiropā.

"Dieva pirksts" Rēzeknē © DIENA

Zaļā sinagoga Rēzeknē ir kļuvusi par Latvijas ebreju lūgšanu namu vēstnesi – restaurēta, atvērta visiem, viesmīlīga un atraktīva tā aicina pārkāpt slieksni un iedziļināties gan ebreju reliģijā un kultūrā, gan Latgales šarmantajā etnisko grupu sadraudzībā. Šeit būvkultūrai ir "mozusticīgo" saknes pagātnē un rūpīgs restaurācijas darbs tagadnē – pamatīgs veikums ar unikālu atradumu zāles centrā.

Ar zelta atslēgu

Jūgendstils nav baroks, kam patīk žilbināt ar zeltītiem rotājumiem, taču šī stila pērle Liepājā pie zelta ir tikusi. Nē, to nevar ne nokasīt, ne nosvērt, bet ar to var atvērt Liepājas 1. ģimnāzijas durvis – tā ir zelta atslēga no pagātnes uz nākotni. Izcilas paraugs tapšanas laikā un restaurācijas veiksmes stāsts šodien – 32 kārtās.

No sniegotām virsotnēm līdz karstām smiltīm © DIENA

Nedaudz vairāk nekā pirms gada, kad pandēmija vēl bija tikai medicīnas vārdnīcā atrodams jēdziens, nevis realitāte un ceļot varēja, kā vien tīk, piedzīvoju savas dzīves viskošāko laiku. Vienpadsmit ASV pavadītos mēnešus nolēmu nosvinēt, solobraucienā trijās dienās šķērsojot trīs štatus un kopā veicot ap 2300 km.

Krievi, kurus neapēda © DIENA

Džibutijā, braucot cauri skarbiem afāru klejotāju apvidiem, jādomā par ceļošanas jēgu. Atskatoties pagātnē un pētot ceļotāju biogrāfijas, iezīmējas gan cilvēciskā motivācija, gan ģeopolitiskais konteksts – tieši tas uz šo Āfrikas piekrasti XIX gadsimta beigās atvilināja arī dēkainus Krievzemes dēlus.

Svinēt vasaru Somijas salās © DIENA

Gleznainas, vienlaikus civilizētas, tomēr nomaļas vietas, kurās neapdraud cilvēku pūļi, taču arī nepārņem vientulības izjūta. Izklausās pēc ideāla ceļojuma vasarā, kas aizrit Covid-19 zīmē?

Mini brīvdienas pandēmijas laikā © DIENA

Espreso gan garšos tāpat, taču viss cits, braucot uz Itāliju kaut dažu dienu ceļojumā koronavīrusa laikā, būs citādi. Un šoreiz brauciens uz Bari Dienviditālijā ne tikai dod enerģiju, bet arī ļauj novērtēt pašmāju tukšās pludmales un mežu svaigo gaisu

Svētā vieta starp debesīm un zemi. Meteori © DIENA(2)

Grieķijas pašā viducī atrodas pavisam neliels zemes pleķītis, kam piemīt neatkārtojams pievilkšanas spēks. Atliek tikai uzmest aci bildei ar "gaisā pakārtajiem" klosteriem, lai tie iespiestos dziļi atmiņā un nelaistu vaļā līdz brīdim, kamēr nebūsi spēris kāju šajā svētajā vietā. Tāpēc papildu loks cauri Grieķijai tāds sīkums vien šķiet, jo nepamet pārliecība, ka Meteori vienreiz dzīvē ir jāredz.

Skārletas pusē ar klaburčūskām un ieročiem © DIENA

Lai gan daudzi par persiku štatu dēvēto Džordžiju ASV neuzskata par īpašas intereses vērtu, ceļotājgaitas tai pusē var izrādīties pat ļoti saistošas – ne jau kurā katrā vietā var piedalīties īstā Vējiem līdzi tējas ballītē, nobīties no agresīviem kaimiņiem un bruņurupučiem un varbūt pat pagaršot tikko nomedītu klaburčūsku.

Nejaušais ceļojums ar medaini kafijainu garšu © DIENA

No vissmirdīgākā augļa pasaulē līdz paradīzes garšai. Tieši tik dažādi tiek raksturots eksotiskais duriāns, auglis, ko mēs dodamies meklēt Singapūrā, bet atrodam Malaizijā – izmetot "nelielu līkumu" un iepazīstot negaidītu viesmīlību.

Orhidejas un zelta rags © DIENA

Indijas ziemeļu provinces ir pārsteigumu pilnas un virknē vienu brīnumu pēc otra: izrādās, tieši no Asamas ir aizsācies tējas kultūras uzvaras gājiens pa pasauli, tieši tur ir milzīga savvaļas orhideju dažādība, tieši tur par vienraga degunradžu izglābšanu un Kāzirangas Nacionālā parka izveidošanu jāpateicas kādai izcili daiļai lēdijai un viņas ietekmīgajam vīram.

Brūnos lāčus Igaunijā meklējot © DIENA

Lai brīvā dabā redzētu lāčus, nemaz nav jādodas pāri puspasaulei – pietiek aizbraukt tepat līdz Igaunijai, kur ir iekārtotas pat speciālas slēpņu mājas šo dzīvnieku vērošanai.

Sirreāli un ar hiēnām © DIENA(9)

Senās Abesīnijas jeb mūsdienu Etiopijas austrumu pusē ir pilsēta, kas atmiņā iespiežas uz ilgu laiku, – Harera. Tā veidojusies kā islāma bastions Āfrikas vidienē, apaugusi ar arābu kultūrslāni un piesaistījusi izcilus pasaules radošos ģēnijus. Apdzejota, noslēpumaina, maģiskiem rituāliem apvīta, tā dzīvo savu savrupo dzīvi – starp dažādiem gadsimtiem.