Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tēma

Meitene uz pirkstgaliem © DIENA

Kad pirms pāris gadiem presē parādījās ziņas, ka Greta Gērviga kopā ar aktrisi Margotu Robiju attīstīs pilnmetrāžu par Mattel radīto lelli Bārbiju, vairums to neuztvēra īsti nopietni.

Masoni sāk darboties Amerikā © DIENA

Pirms 290 gadiem Bostonā, kas tolaik bija britu Masačūsetsas līča kolonijas nozīmīgākā pilsēta, tika izveidota pirmā masonu lielloža rietumu puslodē.

Roboti piesakās pārvaldīt pasauli © DIENA

Doma par robotu pārvaldītu pasauli lielai daļai cilvēku uzdzen šermuļus un atsauc atmiņā drūmas zinātniskās fantastikas filmas par mākslīgā intelekta (MI) izveidotiem totalitāriem režīmiem, kuros Homo sapiens atvēlēta vergu loma.

Vienatnē apkārt zemeslodei © DIENA

Pirms 90 gadiem amerikāņu pilots Vailijs Posts kļuva par pirmo cilvēku, kuram vienatnē izdevies aplidot apkārt pasaulei – lai to paveiktu, viņam bija nepieciešamas septiņas diennaktis 18 stundu un 49 ar pusi minūtes.

Visskaistākais piedzīvojums XXI gadsimtā © DIENA

Lai arī mēģinājumus dzimtenē bieži pārtrauc gaisa trauksmes sirēnas, Ļvivas Nacionālais akadēmiskais zēnu un vīru koris un uz tā pamata izveidotā kora skola turpina darbu. Tas ir viņu dzīvesveids un tagad arī vienīgā iespēja atslēgties no kara šausmām.

Latvija otrajā vietā dzērāju sarakstā © DIENA

Neiepriecinošajām ziņām par Latvijas ekonomisko atpalicību no kaimiņiem, augsto inflāciju un citām nedienām pievienojusies vēl kāda neglaimojoša ziņa, kuras avots ir Holivudas spiegu filmās bieži piesauktā ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde jeb CIP.

Zeme bijusi pilnīgi sausa © DIENA

Ja pasaules un cilvēces vēsturē jau nepietiek grūti atminamu mīklu, tad te būs vēl viena: kā uz Zemes radās milzīgās ūdens masas, kas šobrīd klāj 71% no visas planētas virsmas?

Japāņu gaismas latviskais starojums © DIENA

Japāņi ar latviskiem sirdspukstiem un netverami lielu mīlestību pret latviešu kordziedāšanas tradīciju, kaut nekādu radniecīgu saišu ar Latviju viņiem nav, – tā varētu raksturot Japānas un Latvijas Mūzikas asociācijas kori Gaisma. Viņi šogad piedalījās jau trešajos Dziesmu svētkos, skatēs izpelnoties augstāko vērtējumu diasporas koru grupā.

Pārdošanā jau sagriezta maize © DIENA

Pirms 95 gadiem kādā ASV Misūri štata maiznīcā pircējiem pirmo reizi tika piedāvāta šķēlēs sagriezta svaiga maize. Jauninājums izrādījās tik veiksmīgs un populārs, ka jau pēc kādiem pieciem gadiem vairākums amerikāņu pat nespēja iedomāties, kas viņus varētu pamudināt pirkt nesagrieztu klaipu, bet ar laiku sadzīvē, vērtējot kādu nozīmīgu inovāciju, sāka teikt: "Dižākais izgudrojums kopš sagrieztas maizes ieviešanas".

Viena gara svētku diennakts © DIENA

Šie ir visas tautas svētki, tā ir spēcīgākā, skaistākā un vajadzīgākā tradīcija mūsu latviskuma un valstiskuma ilgtermiņa pastāvēšanai, saka Dziesmu un deju svētku dalībnieki un kolektīvu vadītāji, daloties pārdomās arī par to, kas īsti ir slavenais Dziesmu svētku gars un vai to organizēšanā nākotnē būtu kas maināms.

Vitrāžu lustra un māla zirgs © DIENA

Es arī tā varu! jeb Krāslavas amatnieku pieredzes stāsti par to, kā sekot savam radošajam aicinājumam un kļūt par meistaru, darbojoties ar materiāliem, kas sirdij tuvi.

"Zaļie cilvēciņi" un citi XXI gadsimta algotņi © DIENA

Vagner grupējums Ukrainā izgaismojis un licis runāt par militāro algotņu priekšrocībām un ēnas pusēm. Kā īsti pasaule nonāca līdz "zaļajiem cilvēciņiem", kā veidojušies mūsdienu algotņu formējumi, un kādas priekšrocības tie dod valstīm, kas izmanto to pakalpojumus.