Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tēma

Kultūras mantojuma klīnika © DIENA

Laika zoba apskādēta porcelāna tasīte, glezna, sakta vai tautastērps, ko nevar salabot paša rokām, tāpēc vajadzīga speciālista palīdzība. Kur to meklēt? Tāda vieta ir Jelgavas vecpilsētas kvartālā. Par Vecpilsētas māju dēvētās ēkas vienā no spārniem tagad atrodas ekspozīcija, kas stāsta par senās Jelgavas interjera un būvniecības tendencēm, amatniecību un sadzīvi, otrā spārnā – Zemgales Restaurācijas centrs. Tajā kultūras mantojuma priekšmetiem tiek dota jauna elpa – ne tikai pilsētas muzeja krājuma, bet arī privātpersonām piederošajiem.

Baltijas 1918. gads © DIENA

Pirms 105 gadiem neatkarību pasludināja visas trīs Baltijas valstis. Lietuvā to paveica 16. februārī, Igaunijā – 24. februārī, bet Latvijā vien 18. novembrī. Tomēr reālas neatkarības iegūšanas ziņā kaimiņi nekur tālu priekšā Latvijai neaizsteidzās, jo arī viņus gaidīja smagas cīņas par deklarētās patstāvības iegūšanu.

Krītošo zvaigžņu nakts © DIENA

Pirms 190 gadiem Ziemeļamerikā lielu satraukumu un bažas par tuvojošos pasaules galu izraisīja ļoti spēcīga meteoru plūsma. Tolaik ļaudis vēl nezināja, ka šāda veida dabas parādības novērojamas, kad krustojas Zemes un ap Sauli riņķojošu komētu orbītas

Garākas nenozīmē pievilcīgākas © DIENA

Garākas ne vienmēr ir skaistākas. Vismaz ne skropstas. Tā apgalvo pētnieki no Plimutas Universitātes. Viņi noskaidrojuši, ka ideāls skropstu garums ir vienāds ar trešdaļu no acs platuma.

Mēness dzimis sadursmes rezultātā © DIENA

Mēness izcelšanās noslēpums cilvēci nodarbinājis jau gadsimtiem ilgi. Teorijas ir dažādas, un kopš 70. gadiem astronomiem ir aizdomas, ka mūsu planētas dabiskais pavadonis radies, kad milzu protoplanēta ar nosaukumu Theia ietriecās agrīnajā Zemē.

Labāk par draudzību, nevis mīlestību © DIENA

Mūsdienu pusaudžiem var pārmest pārlieku aizraušanos ar ekrāniem, taču tos nav pamata kritizēt par seksuālu izlaidību. Šajā jomā jauniešus var uzskatīt pat par pārlieku atturīgiem.

Nāvessods un tā atcelšana © DIENA

Pirms 25 gadiem Apvienotajā Karalistē oficiāli tika atcelts nāvessods. Tā gan vairāk bija formalitāte, jo britu tiesas jau gadu desmitiem ilgi nebija piespriedušas augstāko soda mēru un pēdējie nāvessodi bija izpildīti 1964. gadā

Atrasts nogrimušais savienojums © DIENA

Teorijas par Zemes veidošanās procesu nosaka, ka uz mūsu planētas virsmas perio - diski kontinenti saplūduši vienā un tad atkal atdalījušies. Pēdējā sadalīšanās notikusi samērā nesen, un tās gaitā vēl pirms 155 miljoniem gadu Austrālija bijusi savienota ar Āziju.

Briesmīgākās šausmu filmas © DIENA

Halovīna tuvošanās ir pateicīgs laiks, lai pabaidītos pats un pabiedētu citus, tādēļ jaunā projektā The Science of Scare Project iesaistītie zinātnieki nolēma noskaidrot briesmīgākās šausmu filmu epizodes.

Maģistrāle no okeāna līdz okeānam © DIENA

Pirms 110 gadiem ASV tika atklāta Linkolna maģistrāle – pirmā transkontinentālā šoseja, kas veda no Ņujorkas līdz pat Sanfrancisko. Tas gan nebija lielceļš šī vārda mūsdienu izpratnē – drīzāk maršruts, ko autovadītājiem rekomendēja, lai pēc iespējas ātrāk un ērtāk šķērsotu Ziemeļameriku no Atlantijas līdz Klusajam okeānam

Ar zviedriem zem pieciem apļiem © DIENA

Pēc nesekmīgā mēģinājuma iegūt 2026. gada ziemas olimpiādi Stokholmas un Siguldas kandidatūra atkārtoti varētu pretendēt uz 2030. gada spēļu rīkošanu.

Kā palēnināt laiku © DIENA

Mēdz teikt, ka jaunībā laiks velkas, bet pēc pusmūža lido vēja spārniem. Lai arī tā ir tikai šķietamība, tomēr zinātnieki vēlas noskaidrot tās cēloņus un pat noformulējuši teoriju.

Biežāk ar virspusi uz augšu © DIENA

Monētas mešana kā ātra izlozes metode izmantota gadsimtiem ilgi, pieņemot, ka iespējamība metāla priekšmetam nokrist ar vienu vai otru pusi uz augšu ir vienādi liela. Taču patiesībā viss nav tik godīgi. Mazliet biežāk monēta nokrīt ar to pusi uz augšu, kura bija virspusē metiena sākuma brīdī.

Būvēs ceļus, kausējot putekļus © DIENA

Ambiciozā plāna izveidot pastāvīgu bāzi uz Mēness virsmas izdošanās atkarīga no daudziem faktoriem, arī cilvēku spējas izveidot uzticamu infrastruktūru uz dabiskā pavadoņa.