Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tuvplānā

Tautas kustība, kas piesaista miljonus © DIENA

Erudīcijas spēlē varētu uzdot jautājumu - kas ir viens no modernākajiem un visstraujāk progresējošiem tautas sporta veidiem pasaulē, ko daudzi ļoti pamatoti nemaz neuzskata par sporta veidu? Pareizā atbilde būtu - nūjošana. Distanču slēpotājiem vasaras mēnešiem radītā treniņu metode pēdējo 25 gadu laikā kļuvusi par brīvā laika pavadīšanas rituālu svaigā gaisā vairākiem desmitiem miljonu cilvēku visā pasaulē. Šī fenomena galvenais iemesls ir pavisam vienkāršs - veselības ieguvumu pārpilnība.

Latvietis spilgtākā zvaigzne e-sporta transfēru tirgū © DIENA

Sports, esports, nesports, bezsports... Precīzas klasifikācijas aprises ievilkt grūti, un diskusijas par to, cik ļoti e-sports jeb elektroniskais sports, jeb kibersports iederas klasiskā sporta pasaulē, šobrīd jau varam mierīgi noslēgt ar konkrētu secinājumu, ka e-sports ir sacensības ar vērā ņemamu auditoriju. Šajās sacensībās viena no lielākajām zvaigznēm ir Latvijas pārstāvis Mareks YEKINDAR Gaļinskis. Jaunais latviešu čalis droši saucams par šobrīd kārdinošāko brīvo aģentu pasaulē, taču vēl nesen viņam bija problemātiska situācija - joprojām spēkā esošs līgums ar Krievijas komandu. Latvijā šogad pirmoreiz izveidota profesionāla komanda, kurai izvirzīts mērķis pāris gadu laikā pietuvoties elitei.

Sešu zvaigžņu medaļa © DIENA

Šī gada aprīlī, finišējot Bostonas maratonā, kļuvu par pirmo Latvijā, kurš nopelnījis prestižo sešu zvaigžņu medaļu – to kopš 2016. gada piešķir skrējējiem par visu sešu Major sērijas maratonu pievarēšanu. Bostonā medaļu ieguva arī Mārtiņš Dukāts, bet viņš distanci noslēdza pusstundu pēc manis.

Sagatavot savu "mentālo muskuli" © DIENA

Starpsezonā sportisti ķermeni attīsta ar dažādu treniņu palīdzību – skrienot, lecot, darbojoties ar svariem utt. Tas viss mums palīdz kļūt stiprākiem, ātrākiem un sasniegt labākus rezultātus sacensībās. Tomēr fiziskās sagatavotības treniņi palīdz sagatavoties arī psiholoģiski, attīstot īpašības, kas noder sacensību sezonas laikā. Turklāt īpaši pat nevajag mainīt ierasto treniņu ritmu.

Vasaras nometnes © DIENA

Plaši reklamēta sporta nometne ar skaļiem bijušo vai esošo sportistu vārdiem skan ļoti vilinoši. Tomēr, ja to nevar ieraudzīt Valsts izglītības satura centra (VISC) reģistrēto, likumīgo nometņu sarakstā, jākļūst uzmanīgam. Šogad vien Latvijā oficiāli reģistrēts vairāk nekā tūkstoš nometņu. Gandrīz katra trešā ir sporta nometne, un 90% no tām notiek vasaras mēnešos.

Ar vienvirziena biļeti © DIENA

Kļūt par profesionāli ir gandrīz katra jaunā sportista sapnis, bet reti kurš iedomājas, ka bieži vien tas sevī iekļauj ne tikai nepārtrauktus treniņus, bet arī finanšu līdzekļu meklēšanu, lai varētu aizbraukt uz starptautiskām sacensībām. Kopā ar pludmales volejbolisti Martu Ozoliņu uzsākam jaunu rubriku Sporta cietā garoza, kurā viņa atceras, kā ar pārinieci regulāri uz turnīriem braukusi, iegādājoties biļeti tikai vienā virzienā, lai atpakaļceļam to nopirktu par nopelnīto prēmiju. Tomēr tas ne vienmēr izdevies.

Sapnis par Parīzi © DIENA

Gadu pēc pārceltajām Tokijas olimpiskajām spēlēm ne visiem tajās startējušajiem Latvijas sportistiem jau izdevies atgriezties pilnvērtīgā sacensību apritē, taču teju visi, arī pieredzējušākie no viņiem, ar lielu apņēmību raugās jaunā olimpiskā cikla kulminācijas - 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu - virzienā. Lielākajā daļā sporta veidu jau tuvākā pusgada laikā sāksies olimpiskā atlase, tādēļ Sporta Avīze ieskicē pēcolimpiskās sezonas atskaņas un atlētu izaicinājumus kvalifikācijā.

Bez Krievijas un Baltkrievijas © DIENA

No 11.līdz 17. jūlijam Jūrmalas parka kortos Liepājā gaidāms Starptautiskās tenisa federācijas (ITF) W60 kategorijas turnīrs sievietēm, kurā piedalīsies visas talantīgākās mūsu valsts jaunās spēlētājas. Sacensības sākotnēji bija plānotas maijā, bet pēc pašvaldības lēmuma liegt piedalīties sportistēm no Krievijas un Baltkrievijas tās pārcēla. Šobrīd panākta vienošanās, ka spēlēt drīkstēs vien tenisistes, kuras startē zem savas valsts karoga. Par turnīru Liepāja Open stāsta Latvijas Tenisa savienības ģenerālsekretārs Konstantīns Zasjadko.

Rally Liepāja - 10 © DIENA

2. un 3. jūlijā Liepājas un Talsu apkārtnes ceļos jau desmito reizi notiks Eiropas autorallija čempionāta posms Rally Liepāja. Rīkotas visos četros gadalaikos, šoreiz sacensības gaidāmas gada karstākajā nogrieznī, lai jau pēc diviem gadiem šeit, iespējams, notiktu pasaules čempionāta etaps.

Starp sezonām © DIENA

Jau pāris gadu, kopš esmu beidzis aktīvi sportot, kā psiholoģiskās sagatavotības treneris strādāju ar dažādu sporta veidu atlētiem, treneriem un vecākiem.