Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ķirbji

Ne tikai ķirbji un baravikas

Rīgas restorānu nedēļa šogad būs krietni garāka par nedēļu – no 30. oktobra līdz 12. novembrim –, dodot iespēju šajā laikā visiem gardēžiem ļauties garšas piedzīvojumam par īpaši pievilcīgu cenu. Galvenā pasākuma doma ir stāstīt par to, kas ir mūsdienu Latvijas virtuve un kur ir ļoti labi šefpavāri, kuri veido arī jauno Latvijas gastronomiju, stāsta pasākuma organizatoru – Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras – mārketinga nodaļas vadītāja Rita Pētersone.

Vislielākās ogas - ķirbji

No maziem, krāsainiem, raibiem, uz ēdamgalda, blakus darbavietas datoram vai grāmatskapja vitrīnā liekamajiem dekoratīvajiem līdz lielākiem garšīgajiem, kas graužami svaigi vai rīvējami salātos, spiežami sulā, cepami kā karbonāde vai kotletes, vārāmi ar saldo marinādi. Vai varbūt novadu, valsti vai pat pasauli pārsteidzošiem milzeņiem, ko var pacelt tikai ar ceļamkrānu. Tik dažādi ir ķirbji - īpatnējās, vērtīgās dārzeņogas. Jā, jā, būtībā ķirbis ir oga.

Dienas recepte: Gards ķirbju krēms

Nepieciešamās sastāvdaļas: 1 kg skāba krējuma, 1/4 vidēja izmēra ķirbja, 1 citrons, 10 ēdamkarotes cukura, 1 tējkarote kanēļa, 2 paciņas želatīna.Pagatavošana: 1. Ķirbi notīra, sagriež gabaliņos un ūdenī vāra, kamēr mīksts. Želatīnu aukstā ūdenī uzbriedina. Skābo krējumu sakuļ ar cukuru, pierīvē citrona miziņu, pieliek kanēli.2. Kad ķirbis izvārījies, to nokāš, atdzesē, var izberzt caur sietiņu. Ķirbja masu sajauc ar krējumu, pielej ūdens peldē izkausētu uzbriedināto želatīnu.3. Visu samaisa, salej bļodiņās un liek ledusskapī sastingt. Var pasniegt ar ķīseli vai saldu mērci.

Ķirbju kēksiņi

Izmēģiniet restorāna Desiderata virspavāra Māra Mauriņa recepti. Viegli, septembrim īsti laikā un garšīgi!

Griežam pirmo šīs sezonas ķirbi

Es pārspīlētu, ja teiktu, ka pirmos ķirbjus gaidu tāpat kā, piemēram, pirmos nosārtojušos pašu dārza tomātus, ābolus, bumbierus vai vīnogas, kas tagad, septembrī, saldas un lipīgas, pārņēmušas visu mūsu mājas dienvidu sienu.Ķirbis dārza tālākajā stūrī aug, neviena īpaši nepieskatīts un neapjūsmots.

FOTO: Latvijas Dabas muzejā var priecāties par ķirbjiem

Šodien Latvijas Dabas muzejā atklāja tradicionālo ķirbju izstādi Ķirbis jūsu veselībai. Ķirbju izstādē, kas veidota sadarbībā ar Rīgas dārzkopības entuziastu klubu Tomāts, var aplūkot 150 dažādu krāsu, formu, lielumu ķirbju šķirnes, iegādāties ķirbjus, to sēklas, kā arī 100 populāru ķirbju ēdienu receptes, ko iesaka paši ķirbju audzētāji un saņemt konsultācijas ķirbju audzēšanā, ziņo LETA.

Latvijā

Vairāk Latvijā

Pasaulē

Vairāk Pasaulē

Viedokļi

Vairāk Viedokļi

Sports

Vairāk Sports

Citi

Vairāk Citi

SestDiena

Vairāk SestDiena

KDi

Vairāk KDi

Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze

Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena

Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils

Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms

Izklaide

Vairāk Izklaide