Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Jaunā māja — drauds veselībai?

Galvassāpes, iekaisuši elpceļi, slikta dūša, pārlieks nogurums — jaunbūvēto vai rekonstruēto namu iemītniekiem šie simptomi var nebūt slimības pazīme, bet gan alerģiska reakcija uz vidi telpās, kur izmantoti neveselīgi būvmateriāli vai nepareizi ierīkota ventilācija. Pie ģimenes ārstiem palīdzību meklē arvien vairāk cilvēku ar šādām sūdzībām, tomēr nopietni pētījumi par jauno ēku atbilstību veselības normām Latvijā netiek veikti, norāda eksperti.

Savukārt būvniecību uzraugošās amatpersonas saka — būvnormatīvu likumdošana ir sakārtota, gan atzīstot nespēju nopietni kontrolēt par pareizu celtniecību atbildīgo profesionāļu — būvuzraugu — darbu topošajās mājās.

Līdz pat 60 kaitīgu vielu


"Sūdzības par darbinieku veselības problēmām vairāk saņemam no uzņēmumiem, kuri izmanto jaunas vai rekonstruētas biroju telpas," Mājoklim stāsta Rīgas Stradiņa universitātes Darba un vides veselības institūta vadošā pētniece Mārīte Ārija Baķe.

Šo telpu iemītnieki žēlojas par sausu gaisu, elpceļu un acu kairinājumiem, pārlieku nogurumu. Eksperte uzsver, ka tas saistīts ar telpu apdarē izmantotajiem materiāliem, kas rada pārmērīgu ogļskābās gāzes koncentrāciju.

Būvniecībā izmantotie sintētiskie materiāli telpās rada līdz pat 60 neveselīgu vielu garaiņu, un tie mēdz izdalīties divreiz — kādu laiku pēc materiālu uzklāšanas un tiem sākot novecot. Kaitīgo vielu īpatsvars būtu jāmazina ventilācijai, tomēr tā bieži ir nepietiekama.

"Gandrīz visos jaunajos mājokļos ir problēmas ar cilvēkam veselīgu vidi, taču — kādas tās ir un kā ilgstoša uzturēšanās šādās mājās ietekmē veselību, joprojām nav skaidrs, jo tas mūsu valstī netiek pietiekami pētīts," Mājoklim atzīst Latvijas Nekustamo īpašumu projektu attīstītāju asociācijas vadītājs Ilvars Metnieks. Citās valstīs šādi pētījumi tiek finansēti no valsts budžeta, piebilst M.Ā.Baķe.

Apiet normas?


"Jauno ēku deficīta apstākļos pircēji, sīki nevērtējot, steidza iegādāties telpas, kādas tik tirgū parādījās. Tirgus kļuva par visēdāju, un attīstītāju radītos produktus, vienalga, kādi tie bija, ātri sagremoja," skaidro I.Metnieks. Tas ļāva pildīt tikai minimālās prasības, necenšoties domāt par labāku un veselībai draudzīgāku materiālu izmantošanu. Tomēr projektu attīstītāji norāda — valstī nepastāv stingras jauno ēku kvalitātes prasības. "Vadoties pēc Latvijas būvniecības noteikumiem, var itin mierīgi uzbūvēt dzīvojamo māju, kurā cilvēki pēc tam normāli dzīvot nevar," atzīst I.Metnieks.

Tam nepiekrīt Ekonomikas ministrijas būvnormatīvu nodaļas vadītājs Andris Šteinerts, norādot, ka standarti ir pietiekami augsti, lai garantētu drošas jaunbūves uzcelšanu un izmantošanu. "Cits jautājums — cik daudz attīstītāji vai būvnieki laika gaitā iemācījušies apiet valstī noteiktās prasības, lai taupītu savu naudu," norāda amatpersona. Latvijā ēku celtniecībā drīkst izmantot vien tādus būvmateriālus, kuri atbilst Eiropas Savienībā noteiktajām kvalitātes prasībām, tomēr konstatēti gadījumi, kad, viltojot dokumentāciju vai neuzrādot patiesos datus, ēkās iebūvēti mazkvalitatīvi vai nesertificēti materiāli.

Nedomā par ventilāciju


Milzīgā telpu pieprasījuma apstākļos attīstītājiem kļuva aktuāls jautājums — kā jauno ēku uzcelt ātrāk un lētāk? Uz to ātri reaģēja būvmateriālu ražošanas industrija, tirgū piedāvājot virkni jaunu materiālu un tehnoloģiju. "Bieži vien attīstītāji īsti nesaprot, kādas tehnoloģijas labāk izmantot," saka I.Metnieks. Turklāt jaunumu popularizēšanai izvērstas agresīvas mārketinga kampaņas, par materiālu sniedzot tikai pozitīvās ziņas, bet neinformējot par tā lietošanā iespējamām problēmām un to risināšanu. "Piemēram, plastmasas logi, — pateicoties reklāmai, tie kļuva par modes lietu. Visi tos ielika, bet par ventilēšanas sistēmām zināja retais," stāsta I.Metnieks.

Būvmateriālu ražotāja Lode attīstības direktors Jānis Kļaviņš atbalsta gadsimtos pārbaudītas vērtības: "Agrāk, būvējot mājas no ķieģeļiem, to elpotspēju nodrošināja šī materiāla īpašības. Mūsdienās būvētajām ēkām, kuru celtniecībā izmanto monolītā dzelzsbetona konstrukcijas un akmens vates vai putuplasta siltinājumu, lieki runāt par mājas elpošanu."

"Biezas ķieģeļu sienas nebūt neatrisina visas energoefektivitātes un gaisa apmaiņas problēmas," savukārt teic Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Viktors Puriņš. Pēc viņa domām, izmantojot jaunās tehnoloģijas, ēkas var celt mierīgi, taču, lai novērstu nepietiekamu gaisa apmaiņu, tās kvalitatīvi jāsiltina un jāizbūvē laba ventilēšanas sistēma. "Bieži jaunie celtnieki par ventilāciju pat elementāras lietas nezina, tādēļ arī tā netiek pienācīgi ierīkota," atzīst būvnieku pārstāvis.

Kontroles nav


Patlaban atbildīgās valsts iestādes būvniecības prasību ievērošanu spēj kontrolēt visai formāli. Valsts būvinspekcijas vadītājs Leonīds Jākobsons norāda, ka būvinspektoru trūkst, tāpēc visas jaunbūves pārbaudīt nav iespējams, un to izmanto negodīgi būvētāji. Par likumīgu celtniecību būvlaukumā jārūpējas būvuzraugiem, taču arī te attīstītāji nereti taupa naudu, algojot lētākos, bet ne vienmēr labākos būvuzraugus. "Protams, gan būvnieku, gan attīstītāju vidū ir huligāni, taču — kādēļ joprojām nevienam būvuzraugam, kam par šīm lietām jāatbild, nav atņemts sertifikāts?" vaicā V.Puriņš. Viņaprāt, būvuzraugus kontrolējošās institūcijas pret pārkāpumiem kļuvušas pārāk liberālas: "Tas turpināsies tik ilgi, kamēr vainīgie netiks sodīti."

Jāglābjas pašiem


Ja valsts nespēj kontrolēt tirgū notiekošo, būtiskas izmaiņas var ieviest paši māju un dzīvokļu pircēji vai biroju īrnieki, ja arvien vairāk sāktu pieprasīt, lai jaunais miteklis ne tikai top lēti un ātri, bet ir arī kvalitatīvs un veselīgs, norāda tirgus speciālisti. "Attīstītāji atspoguļo tirgus pieprasījumu — sākumā tika būvētas skaistas mājas, tagad prasa kvalitatīvas, nu vajadzētu sākt būvēt veselīgas," saka I.Metnieks.

"Veselībai draudzīgu māju būvniecība Latvijā pagaidām neattīstās tāpēc, ka tiek uzskatīta par ekskluzīvu. Daudzi cilvēki nodomā — nē, es to nevaru atļauties," novērojis biedrības Zaļās mājas vadītājs Harijs Jordāns. Speciālisti ir vienisprātis — tas, cik ātri Latvijā attīstīsies augstas kvalitātes un ekoloģisko māju būvniecība, galvenokārt atkarīgs no pircējiem, Ja tie prasīs ēkas, kurās ir veselīgi dzīvot, attīstītāji tādas arī būvēs. Tirgus dalībnieki novērojuši, ka mājokļu pircēji pēdējā laikā kļuvuši izvēlīgāki un sākuši izprast veselīgu ēku nozīmi, tomēr galvenais arguments jauna mājokļa izvēlē joprojām ir cena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neierastais ābolu obstlers

Laikā, kad radu, draugu, paziņu un sociālo tīklu burbulī galvenais jautājums ir "Vai tev nevajag ābolus?", pastāstīšu par kādu mums mazāk pazīstamu ābolu brendiju – obstleru.

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko