Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kā dzīvniekam pareizi griezt nagus

Nagu griešana mājdzīvniekam ir procedūra, kas būs jāveic visas dzīves garumā. Kā to pareizi darīt, ieteicams noskaidrot pie veterinārārsta jau pirmās vakcinācijas laikā. Kucēns pie nagu griešanas jāpieradina pamazām. Vispirms paņem viņu klēpī, patur ķepiņas, kaķēnam liek izlaist nadziņus, pieradina dzīvnieku pie šķērēm, ļauj viņam izbaudīt jaunās sajūtas.

Liela auguma suņiem nagus griež uz grīdas. Nags jāgriež biežāk un pa mazam gabaliņam, nevis uzreiz viss, tad var iegriezt dzīvnadzī. Kad, nagu griežot, šķērsgriezumā redzams dzīvnadža punktiņš, tālāk griezt nevajadzētu. Jāuzmanās nagu savainot. Brūce parasti ļoti asiņo, dzīvniekam sāp, un turpmāk suns vai kaķis labprātīgi procedūrai neļausies. Ja tomēr gadījies iegriezt, asiņošana jāaptur. To var izdarīt ar speciāliem asins apturēšanas līdzekļiem, piemēram, sudraba nitrāta stienīti vai kwik stop pulveri, kas nopērkami veterinārajā aptiekā. Ja to nav, derēs zilie graudiņi, kas ir katrā mājā. Tos uzber uz vates piciņas un pieliek nadziņam.

Lielāka uzmanība jāpievērš kaķiem un suņiem senioru vecumā, jo viņi mazāk staigā un nagi nodilst lēnāk. Suņiem īpaša uzmanība jāpievērš pakaļkāju piektajiem un kaķiem priekškāju piektajiem nagiem, kas nesaskaras ar zemi un bieži vien izaug nesmukā kliņģera formā un ieaug ādā, dzīvniekam radot sāpes.

Nav noteikts, cik bieži nagi jāgriež, faktiski - pēc vajadzības reizi vai divos mēnešos reizi, bet pamazām. Jo retāk griež, jo garāks aug dzīvnadzis un to vieglāk savainot. Ir suņi, piemēram, takši, kas paši smuki nograuž nadziņus, tad tikai jākontrolē piektais nadziņš. Protams, nagu griešanai jāiegādājas speciālas nagu šķērītes. - maza auguma sunītim mazas, lielākam - lielākas.

Dažkārt dzīvniekiem, nagus griežot novērojams, ka tie šķeļas. Tādā gadījumā nagu stiprināšanai iesaku lietot kompleksos vitamīnus. Kaķiem varētu būt Nu Cat, suņiem - Canine Plus. Ja suns ir nemierīgs un procedūrai neļaujas, ieteicams stundu pirms tās dzīvniekam iedot kādu nomierinošu līdzekli (vienu tableti Calms, Relaxan vai Vetri Calm).

*Universitātes Vetfonda veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 23.10.2024

To, ka pāroties var ar jebkāda izskata un krāsas īpatni, vislabāk izpratušas zeķes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko