Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +19 °C
Apmācies
Svētdiena, 15. septembris
Sandra, Gunvaldis, Gunvaris, Sondra

Tūkstošiem turku protestē pret likumu par klaiņojošu suņu nogalināšanu

Tūkstošiem demonstrantu svētdien pulcējās Stambulā, lai protestētu pret nesen pieņemto likumu, kas paredz klaiņojošu suņu nogalināšanu visā Turcijā.

Jūlijā likumdevēji apstiprināja jaunu likumu, kura mērķis ir no Turcijas ielām aizvākt miljoniem klaiņojošu suņu, atsaucoties uz drošības apsvērumiem. Dzīvnieku mīļotāji baidās, ka tas novedīs pie plašas izkaušanas vai suņu nonākšanas pārpildītās patversmēs.

Prezidents Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka likums ir nepieciešams, lai risinātu valsts klaiņojošo suņu problēmu.

Svētdien protestētāji aicināja atcelt šo likumu, vicinot plakātus ar uzrakstiem "patversmes ir nāves nometnes" un "atcelt asiņaino likumu".

Galvenā opozīcijā esošā Republikāņu tautas partija prasa atcelt likumu Konstitucionālajā tiesā.

Valdība lēš, ka Turcijas ielās un lauku apvidos ir aptuveni četri miljoni klaiņojošu suņu. Lai gan lielākā daļa no tiem ir nekaitīgi, vairāki cilvēki, tostarp bērni, ir cietuši uzbrukumos.

Drošu ielu un tiesību uz dzīvību aizstāvības asociācijas ziņojumā teikts, ka kopš 2022.gada ielu suņu uzbrukumos ir gājuši bojā 65 cilvēki.

Jaunais likums nosaka, ka pašvaldībām ir pienākums savākt klaiņojošus suņus un izmitināt tos patversmēs, lai tos vakcinētu, kastrētu un sterilizētu, pirms tie tiek nodoti adopcijai. Suņi, kas cieš sāpes, ir nedziedināmi slimi vai rada draudus cilvēku veselībai, tiks eitanizēti. Sākotnējā likumprojekta projektā bija iekļauti arī kaķi, taču pēc sabiedrības protestiem šis pants tika mainīts.

Tomēr daudzi apšauba, kur pašvaldības, kurām trūkst naudas, atradīs līdzekļus, lai uzbūvētu nepieciešamās papildu patversmes.

Dzīvnieku tiesību aizstāvji bažījas, ka dažas pašvaldības varētu nogalināt suņus, aizbildinoties ar to, ka tie ir slimi, nevis piešķirt līdzekļus viņu patversmēm.

Pēdējā laikā sociālajos tīklos ir izplatījušies videoieraksti, kuros redzami grāvjos apglabāti beigti kaķi un suņi. Dzīvnieku tiesību aizstāvji apgalvo, ka dzīvnieki pēc likuma pieņemšanas tika nogalināti bez izšķirības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Centrāleiropa gatavojas lietavām un plūdiem

Centrāleiropas valstis gatavojas spēcīgām lietavām un plūdiem, kas nedēļas nogalē tiek prognozēti Čehijā, Polijā, Austrijā, Vācijā, Slovākijā un Ungārijā.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits