Laika ziņas
Šodien
Migla

Viskrāšņākā marokāņu oāze

Jau pēc divām nedēļām jaunu izaicinājumu sāks pazīstamākās Eiropas lētās aviosabiedrības: vispirms 4.jūlijā Easyjet un no oktobra beigām arī Ryanair šķērsos kontinenta robežas un sāks lidot uz Maroku. Parasti šīs aviosabiedrības savus maršrutus plāno tā, lai ceļojuma ilgums nepārsniegtu trīs stundas, jo tad katra lidmašīna var paspēt veikt pat līdz sešiem reisiem dienā. Easyjet lidojums no Getvikas lidostas Londonā uz Marrākešu gan būs tikai nedaudz ilgāks par trim stundām. Ryanair reiss no Hānas pie Frankfurtes uz Marrākešu - nepilnas četras stundas, no Hānas uz Fēsu - trīsarpus stundu.

Tradicionāli kārdinošas būs lidojumu cenas: Ryanair sola, ka tie būs tikai seši eiro vienā virzienā, neieskaitot nodokļus, bet Easyjet - 31 mārciņa vienā virzienā, ieskaitot nodokļus. Jau tagad starp Marrākešu un Getviku lido marokāņu Atlas Blue (www.atlas-blue.com), kas reklamē cenu - 19 mārciņas vienā virzienā bez nodokļiem. Tiesa, lai notvertu šīs biļetes internetā, ir nepieciešama gan uzņēmība, gan pacietība.

Lētākā tradicionālā lidsabiedrība, ar kuru no Rīgas caur Londonu var nokļūt Marrākešā, ir British Airways - lidojums abos virzienos iespējams no Ls 200, taču atpakaļceļā ir jāpavada nakts Londonā.

Arī pa ūdeni

Piedzīvojumu meklētājiem, kam ir laiks un azarts, itin labi var patikt iebraukšana šajā Ziemeļāfrikas valstī, šķērsojot Gibraltāra jūras šaurumu. Turklāt lēto aviosabiedrību īpašos piedāvājumus daudz vieglāk atrast tieši lidojumiem uz Spānijas dienvidiem - Malagu vai Heresu.

Populārākā prāmju osta ir Alhesirasa. No Heresas līdz turienei ir aptuveni 100 km. Lētāk ir izmantot autobusu no lidotas uz autoostu pilsētas centrā (30 minūtes, 1 eiro) un tad pārsēsties Linesur firmas (www.linesur.com) autobusā, kas līdz Alhesirasai aizved trīs stundās un par 10 eiro. Līdzīgi jārīkojas Malagā: braucienu ilgums un cenas līdzīgas. Prāmji atiet arī no Tarifas pilsētas un Gibraltāra.

Prāmji uz Tanžeras ostu Marokā kursē katru stundu. Biļešu cenas ir, sākot no 25 eiro vienā virzienā, un tās īpaši neatšķiras, izmantojot ātrgaitas prāmi, kas šaurumu šķērso nepilnā stundā, vai lēnāko prāmi, kas ceļo divas stundas. Vairāk informācijas un grafiks www.trasmediterranea.es.

Vilcienā

Jau pusotru gadu Latvijas pilsoņi Marokā var iebraukt bez vīzas. Tālāk ceļu visātrāk un ērtāk ir turpināt ar vilcienu, kas ir vieni no labākajiem Āfrikā. Tandžeru un Marrākešu savieno tikai viens tiešais nakts vilciens, kas atiet 21.30. Dienā ir vēl citi, bet ar pārsēšanos. Biļetes iepriekš rezervēt nav iespējams, taču tās esot dabūjamas arī vilciena atiešanas stundās. 11 stundu ilgais nakts ceļojums otrajā klasē maksā 190 dirhemus jeb Ls 12, pirmajā klasē - 280 dirhemus jeb Ls 18.

Vilcieni piestāj arī galvaspilsētā Rabātā un ostas pilsētā Kasablankā. Vai tur vērts izkāpt? Rabata ieteicama atpakaļceļā, ja būs apnikusi iepriekšējās dienās piedzīvotā jezga citviet - galvaspilsētas tirgus izceļas ar tīrību un kārtību, un arī cenas ir fiksētas. Krāšņu paklāju var iegūt par diezgan lētu naudu, kas citviet prasītu ilgu un emocionālu kaulēšanos. Turklāt blakus tirgum ir skaists XIII gadsimta cietoksnis.

Kasablanka ir Marokas lielākā pilsēta, kuras lielākā izcilība ir Hasana II mošeja Atlantijas okeāna krastā - augstākais musulmaņu dievnams ārpus Saūda Arābijas. Ieliņās līdzās tirgum var atrast izcilas antīkas lietas, kas lieliski papildinās jebkuru interjeru. Jākaulējas, protams. Bet kopumā Kasablanka ir pelēka, ļaužu pārblīvēta un gaisa piesārņojuma mocīta pilsēta.

Starp citu, Marokā ar prāmi var ierasties arī tieši no Malagas. Brauciens līdz Meliljai, Spānijas anklāvam Āfrikas krastā, gan ir krietni ilgāks (7-8 h). Cena līdzīga. Pēc izkāpšanas kājām jāšķērso robeža, tad var turpināt ceļu uz tuvāko Marokas pilsētu Nadoru. Tālāk atliek kombinēt vilcienus vai autobusus. Šajā maršrutā pa ceļam sanāk Fēsa. To uzskata par vienu no skaistākajām imperiālajām pilsētām Marokā ar ļoti dzīvīgu vecpilsētu jeb medīnu. Vēsturnieki izpētījuši, ka Fēsa no 1170. līdz 1180.gadam bija lielākā pilsēta pasaulē, jo citas agrākās Vecās pasaules megapoles tobrīd bija panīkušas.

Marrākešā

Medīna ir arī Marrākešas mutuļojošākā un interesantākā vieta. Ir īpaši vakaros, kad centrālais laukums pārvēršas par lielu vakarēšanas vietu, kur rosās gan pavāri, gan muzikanti un čūsku dīdītāji. Līdzās ir Marokā lielākais tirgus, kur nopērkams gandrīz viss - no dzīvām vistām līdz izšūtām kleitām. Medīnā, kuras mūris met gandrīz 20 km garu loku, var klaiņot stundām ilgi. Vērts apmeklēt arī Islāma mākslas muzeju, Marokas Mākslas muzeju krāšņajā Dar Si Said pilī un El Bahia pili, kas ir lielisks marokāņu arhitektūras paraugs.

Eiropietim Maroka šķitīs lēta. Ātra maltīte par Ls 1,50. Vakariņas vienkārša restorānā - Ls 4. Lepnākā restorānā - Ls 13. Kilograms apelsīnu - Ls 0,40.

Nakts vienas zvaigznes viesnīcas numurā diviem - no Ls 7. Divu zvaigžņu - Ls 14. Triju zvaigžņu - Ls 25. Četru zvaigžņu - Ls 40. Piecu zvaigžņu - Ls 65.

Taču Marrākešā ieteicams meklēt nevis viesnīcu, bet riadu. Tās ir mazas viesnīcas, kurās parasti nav vairāk par trim vai sešām guļamistabām. Tās iekārtotas no pilsētas trokšņa ar augstām sētām norobežotās rezidencēs, kas savulaik piederējušas turīgiem un dižciltīgiem vietējiem. Pēdējās desmitgadēs tās lielākoties pārņēmuši eiropieši, iekārtojot šarmantas viesu mājas. Lētākās riadas naktsmājas diviem var dabūt par Ls 20, luksusa riadās - Ls 65.

Kā jaunāko šiko oāzi žurnāls Conde Nast Traveller iesaka Ryad Dyor. Īpašumu nopircis kāds nīderlandiešu pāris un iekārtojis tur divas guļamistabas un piecus apartamentus. Pagalmā ir baseins, bet no jumta terases skaidrā laikā saskatāmas Atlasa kalnu virsotnes austrumos no pilsētas. Nakts diviem maksā sākot no Ls 90.

Star pcitu Marrākeša ir lieliska bāzes vieta, lai dotos izbraucienā uz Atlasa kalniem vai gluži pretējā virzienā - uz Sahāru. Triju dienu ekskursijas apvidus auto maksā ap Ls 60.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kartupeļi sader ar gaļu, zivīm, pienu un olām

Turpinot pagājušajā nedēļā aizsākto tēmu par aizspriedumiem un patiesību kartupeļu izmantošanā uzturā, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone atspēko vēl vienu ļoti populāru aizspriedu...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko