Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Dienas receptes: Ko ēdīsim decembra vidū?

Gada nogalei piestāv klasiska cūkgaļas zupa, cepetis un smaržīga ābolmaize.

Par zupu teikšu tā – tādu atceros no savas vecmāmiņas laikiem, pati nebiju vārījusi nekad. Viss sākās ar cūkas kājām, ko piemājas veikalā nopirku par 78 centiem. Un nu jau kāds trešais ceturtais katls mūsmājās aiziet uz urrā. Zupa sanāk arī lēta, tikai jārēķinās, ka kājas jāvāra ilgi – kopumā zupas vārīšana aizņems kādas trīs stundas. Tāpēc es vāru lielu katlu. Pēc tam nedēļu var ēst, un (vismaz mums) tā vēl nav apnikusi. Pēc slēpošanas un ziemas pastaigām – īsti laikā.

Cūkas cepetis ir recepte svētku iemēģināšanai, jo bez cepeša, tāpat kā bez piparkūkām, Ziemassvētki nav iedomājami.

Ābolu plātsmaize ir klasika. Ideāli, ja to varat uzcept vēl no pēdējiem āboliem, kas saglabājušies no pašu dārza. 

Cūkas cepetis

Sastāvdaļas: 2–2,5 kg cūkgaļas gabala (kakla karbonāde, šķiņķis); gaļas iemarinēšanai: 2 ēdamk. medus, 2 ēdamk. Teriyaki vai sojas mērces, zaļās lapiņas no 2 timiāna un 1 rozmarīna zariņa, 2–3 daiviņas saspiesta ķiploka, 2 ēdamk. eļļas, 1 ēdamk. sinepju, sāls, pipari pēc garšas

1. Visas marinādei domātās sastāvdaļas sajauc kopā.

2. Cūkgaļas gabalu ierīvē ar marinādi, pārklāj ar foliju un noliek uz 2–3 stundām iemarinēties. Vislabāk nolikt uz nakti.

3. Kad gaļa iemarinējusies, to ar visu foliju liek uz paplātes, uzlej uz tās nedaudz ūdens un cep 2,5–3 stundas cepeškrāsnī 170–180 grādos.

4. Pusstundu pirms cepšanas beigām foliju noņem, lai cepetis iegūtu brūnu garoziņu.

5. Pasniedz ar ceptiem dārzeņiem, sautētiem kāpostiem.


Veco laiku ziemas zupa

Sastāvdaļas: 2 cūkas kājas, 500 g cūkas ribiņu, ½ kāpostgalvas, 2 burkāni, 1 kālis vai rācenis, 1 sīpols, 2–3 ķiplokdaivas, 1 kartupelis, sauja putraimu, 200 g mazo makaronu, 2 buljona kubiņi, 2 lauru lapas, 3–4 piparu graudi, 1 ēdamk. tomātu pastas, 2 salvijas lapiņas, 2–3 zariņi pētersīļa, sāls pēc garšas, skābais krējums pasniegšanai

1. Lielā katlā lej ūdeni, liek cūkas kājas un gabalos sadalītu ribiņu. Uzvāra un noputo.

2. Pievieno lauru lapas, piparu graudus, salvijas lapas, pētersīļus, sāli. Uz lēnas uguns vāra apmēram divas stundas. Pirmās būs gatavas ribiņas. Tās izņem no katla un noliek atdzesēties.

3. Katlā, kur turpina vārīties cūkas kājas, pievieno putraimus, sakapātus ķiplokus un sīpolus. Turpina vārīt vēl apmēram pusstundu.

4. Kad kājas gatavas, arī tās izņem no buljona. Zupai pievieno sagrieztus dārzeņus, tomātu pastu, buljona kubiņus (ja nepieciešams garšas pastiprināšanai).

5. Kad dārzeņi pusmīksti, visbeidzot zupai pievieno makaronus. Visu vāra, līdz dārzeņi, putraimi un makaroni mīksti.

6. Noņem no kauliem gaļu un liek atpakaļ zupā. Pagaida, līdz zupa uzmet burbuli, tad katlu ņem nost no plīts. Pasniedz ar skābo krējumu vai bezpiedevu jogurtu.


Ābolu plātsmaize

Sastāvdaļas mīklai: 2 olas, 2 glāzes cukura, 2,5–3 glāzes miltu, 200–250 g krējuma, 200 g biezpiena, 1 tējk. sodas, citrona sula sodas dzēšanai, 1 tējk. citrona miziņas; pārliešanai: 1 glāze saldā vai skābā krējuma, 1 ēdamk. vaniļas cukura + parastais cukurs pēc garšas, 0,5 tējk. kanēļa, 1 kg ābolu

1. Iesit bļodā un sakuļ olas, tām pievieno cukuru, krējumu, biezpienu un visu samaisa.

2. Pieber miltus un pievieno citrona sulā dzēstu sodu (sodu un citrona sulu sajauc, pagaida, kad šķidrums uzputo).

3. Visbeidzot pierīvē mīklai citrona miziņu.

4. Ietauko pannu, uzber uz tās miltus un ar ēdamkaroti liek mīklu. Kad visa panna noklāta, to viegli izlīdzina.

5. Sagriež daiviņās ābolus, kārto uz mīklas un pārlej ar krējuma, cukura un vanilīna cukura maisījumu. Pašās beigās pārkaisa pāri kanēļa un cukura maisījumu.

6. Cep 190 grādos 40 minūtes. Atdzesē un sagriež gabalos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko