Adventes laika sāļās uzkodas
Nekā grūta, bet garšīgs, glīts prieciņš svētku uzkodu tematikā. Krēmsieru var izvēlēties pēc patikas – es šoreiz ņēmu ar zaļumiem, bet var parasto vai ar citām garšām. Tāpat arī piedevas droši var izvēlēties, kādas garšo
SASTĀVDAĻAS
- (daudzums atkarīgs no ēdēju skaita)
- krēmsiers ar zaļumiem
- sarkanā paprika
- svaigs gurķis
- pāris marinētu halapenjo šķēlīšu
- valrieksti
- sāls, pipari pēc garšas
- sīki sakapātas dilles apviļāšanai
- granātābola sēkliņas
- Pasniegšanai pēc izvēles: sāļie krekeri, grauzdētas maizītes u. c.
GATAVOŠANA
1. Sīki sagriež papriku, svaigu, nomizotu gurķi un sakapā marinētos halapenjo.
2. Sakapā arī valriekstus. Krēmsieru liek bļodiņā un samaisa ar sagrieztajiem dārzeņiem un riekstiem. Pieber sāli un piparus pēc garšas.
3. No krēmsiera masas veido figūriņas – bumbiņas, piramīdas eglītes formā u. tml. Apviļā tās sakapātās dillēs un iespiež katrā pa granātābola sēkliņai.
4. Pasniedz jau uzliktas uz krekeriem vai vienkārši interesantos izkārtojumos kā uzkodas, kuras katrs var paņemt un uzsmērēt grauzdiņam vai iemest mutē tāpat vien.
Ātrās, apgrieztās ābolmaizītes
Ja vakarā sagribas ko garšīgu un omulīgu, turklāt ātri un bez lieliem ieguldījumiem – šīs maizītes ir variants! Smaržīgas, karamelizētas un visādi citādi brīnišķīgas
SASTĀVDAĻAS
- 2 plāksnes kārtainās saldētās mīklas
- pāris karotīšu medus, labāk šķidra
- 6 plānas šķēlītes sviesta
- 6 šķipsnas brūnā cukura
- 6 šķipsnas kanēļa
- mazliet sāls
- 3 nelieli āboli
GATAVOŠANA
1. Atlaidina saldētās mīklas plāksnes, uzliek uz iemiltota dēlīša un izrullē katru plāksni mazliet lielāku. Katru sagriež trīs daļās un vēl izspaida ar pirkstiem.
2. Cepešplātni pārklāj ar cepamo papīru un sešās vietās (ņemot par mēru mīklas taisnstūrīša izmēru) uzziež mazliet medus, uzliek plānu sviesta šķēlīti, pārkaisa ar šķipsnu brūnā cukura, kanēļa un mazlietiņ sāls.
3. Virsū liek plānas ābola šķēlītes (apmēram 5–6 vienai maizītei). Un visu šo labumu kopumu pārklāj ar izrullētajiem mīklas taisnstūrīšiem, maliņas piespiežot pie plātnes.
4. Mīklas taisnstūrīšus pārsmērē ar olas dzeltenumu un cep 180 grādos apmēram 15 minūšu. Pasniedzot apgriež otrādi un priecājas par jauki karamelizēto virsiņu.

