Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +3 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva

Dienas receptes: Mazie, ņiprie kāpostiņi

Briseles jeb rožu kāposti lieliski papildinās zupas garšu un gaļas ēdienus.

 

Briseles kāpostu un maltās gaļas sacepums rosina uz pamatvērtībām: kartupeļiem, gaļu un kāpostiem. Vienīgi padoms – Briseles kāpostus nedrīkst pārvārīt; tie jāvāra ne ilgāk par 10–15 minūtēm, citādi juks laukā.

Zupa ar tītaru un Briseles kāpostiem ir viegli un ātri pagatavojama, ar maigu, labi saprotamu garšu, turklāt samērā diētiska. Tas var kļūt svarīgi laikā, kad drīz vien pavasaris pieprasīs ziemas mēteļus iekārt skapjos. Nu, vismaz man gribas, lai pavasaris atnāktu ātrāk. Tie, kuriem nav problēmu ar lieko kaloriju iztērēšanu, var pievienot zupai kausēto sieru – to dara beigās, kad ēdiens jau gatavs.

Olu krēmam ar Briseles kāpostiem nav sakara. To gatavo tad, ka gribas kaut ko garšīgu desertā.

Bumbuļsacepums

Sastāvdaļas: 300 g mazu, apaļu kartupeļu, 500 g Briseles kāpostu, 500 g liesas maltās gaļas, pipari, sāls, 20 g sviesta, 1 ēdamk. eļļas, 1 sīpols, 1 ola, 150 ml piena, 120 g rīvēta labi kūstoša siera

1. Kartupeļus notīra, liek katliņā, uzliek vāku un ar visu mizu 15–20 minūtes vāra, tad nolej lieko ūdeni, mazliet atdzesē un nomizo, sagriež šķēlēs. Arī kāpostiņus notīra un vāra 10–15 minūtes. Nepārvāra!

2. Maltajai gaļai bļodā pieber sāli, piparus un izmīca. Pannā uzkarsē eļļu, izkausē sviestu un apcep tajā gaļu, līdz tā smuki brūna.

3. Nomizo un sīki sagriež sīpolu un mazliet pacep kopā ar gaļu. Pievieno arī novārītos kartupeļus un kāpostiņus, pieber sāli, piparus un visu vēl īsu brīdi pacepina. Tad pannas saturu pārliek cepamtraukā.

4. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 grādiem. Nelielā bļodiņā sakuļ olu ar pienu un pieber mazliet sāls un piparu. Olu maisījumu pārlej sacepumam un pārkaisa ar rīvēto sieru. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni 15 minūtes, kamēr siers izkūst un kļūst zeltaini brūns.


Zupa ar tītara gulašu

Sastāvdaļas: 400 g Briseles kāpostiņu, 1 burkāns, 1 sauja pākšu pupiņu, 1 sīpols, 1 kartupelis, 1–2 ēdamk. eļļas cepšanai, 250 g tītara filejas, 0,5 l dārzeņu buljona, pipari, sāls

1. Notīra dārzeņus. Lielākos kāpostiņus pārgriež uz pusēm. Mazos gabaliņos sagriež burkānu un pupiņas. Kartupeli sagriež mazliet lielākos gabalos.

2. Tītara fileju sadala gulaša lieluma gabalos un apcep pannā uzkarsētā eļļā pāris minūšu no visām pusēm.

3. Katliņā uzkarsē aptuveni ēdamkaroti eļļas un mazliet apcep sīki sagrieztu sīpolu. Pievieno tītara gulašu un pieber visus sagatavotos dārzeņus.

4. Visu apmaisa un pārlej ar dārzeņu buljonu. Vāra aptuveni 15 minūtes, kamēr dārzeņi gatavi. Īsi pirms pasniegšanas pievieno piparus un sāli pēc garšas.


Karameļu krēms ar augļiem

Sastāvdaļas: 700 g piena, 2 L izmēra olas un 2 olu baltumi, 180 g cukura (tostarp 1 paciņa vaniļas cukura), kanēlis, 3 ēdamk. auksta ūdens, augļi, ogas dekorēšanai

1. Katliņā ber aptuveni 120 gramus cukura un ielej 2 ēdamkarotes auksta ūdens. Uz vidējas uguns, viegli apmaisot, karsē, līdz cukura maisījums ieguvis karameles zeltaino toni.

2. Tad karameli lej trīs aptuveni 180 ml lielos karstumizturīgos traukos un uz īsu mirkli noliek malā.

3. Citā traukā sakuļ olas ar atlikušo cukuru, vaniļas cukuru, iemaisa pienu un svaigi rīvēto kanēli. Pēc tam maisījumu lej trauciņos uz karameles un liek ūdens peldē cepeškrāsnī 180 grādu karstumā.

4. Cep vidēji 45–50 minūtes, līdz krēms malās ir viegli sastindzis.

5. Tad krēmu ņem ārā no cepeškrāsns, atdzesē un liek ledusskapī kārtīgi atdzist – uz kādām 2–3 stundām.

6. Pasniedzot dekorē ar svaigiem augļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko