Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Dienas receptes: Pavasara ēdieni

Nedēļā, kad aiz loga iepriecina pavasara vēsmas, izvēlamies vieglus, atsvaidzinošus ēdienus.

 

Šonedēļ pavasaris pienācis dabā, tāpēc gribas to atklāt arī virtuvē. Lai gan dārzā pirmo zaļumu vēl nav, vieglu, atsvaidzinošu garšu varam panākt ar citronu, piparmētrām, rozmarīnu un aizvadītās sezonas ogām, kas vēl aizķērušās saldētavā.

Dārzeņu zupa ir kā "malks pavasara" – viegla, aromātiska, atsvaidzinoša un pilna ar veselīgiem dārzeņiem. To var pasniegt karstu un arī atdzesētu. Tai var pievienot arī novārītus rīsus un kraukšķīgus grauzdiņus.

Grilēto vistas fileju var pasniegt ar viegli tvaicētiem zaļajiem dārzeņiem (piemēram, sparģeļiem, brokoļiem). Lai radītu vēl vairāk pavasara sajūtas, vari pārkaisīt ar svaigu pētersīļu vai bazilika lapiņām.

Savukārt panna cotta ir gan viegls, gan krēmīgs, gan ogu mērces dēļ atsvaidzinošs deserts, ideāli piemērots pavasarim.

Grilēta vistas fileja ar citrona un rozmarīna mērci

Sastāvdaļas (2 porcijām): 2 vistas filejas, 1 ēd. k. olīveļļas, sāls un pipari pēc garšas, 2 ķiploka daiviņas (saspiestas), 1 citrons (sula un miziņa), 1 tējk. svaiga rozmarīna (vai 1/2 tējk. žāvēta), 1 ēd. k. medus, 1 ēd. k. balzametiķa, 100 ml vistas buljona

1. Nomazgā un nosusina vistas fileju ar papīra dvieli. Apber ar sāli un pipariem.

2. Pagatavo mērci. Pannā uz plīts uzkarsē olīveļļu, pievieno saspiestos ķiplokus un sakapātu rozmarīnu. Apcep apmēram 1–2 minūtes, līdz ķiploki un rozmarīns izdala aromātu. Pievieno citrona sulu un miziņu, medu, balzametiķi un buljonu. Karsē uz vidējas uguns, līdz mērce nedaudz sabiezē (apmēram 5 minūtes).

3. Uzkarsē grilu vai grila pannu. Liek vistas fileju uz grila un grilē apmēram 4–5 minūtes no katras puses, līdz tā ir pilnīgi izcepta (iekšējā temperatūra ap 75 °C).

4. Vistu pasniedz, pārlejot ar sagatavoto mērci. Piedevās – svaigus pavasara salātus vai vieglus dārzeņus.


Zaļā dārzeņu zupa ar piparmētru

Sastāvdaļas (4 porcijām): 1 ēd. k. olīveļļas, 1 sīpols (sagriezts), 2 ķiploka daiviņas (saspiestas), 2 vidēji kartupeļi (sagriezti kubiņos), 1 tējk. sāls, 1/2 tējk. piparu, 1 burkāns (sagriezts), 100 g zaļo zirnīšu (var izmantot saldētus), 1 mazs kabacis (sagriezts), 750 ml dārzeņu buljona, 1 sauja svaigu piparmētru lapiņu, svaiga citrona sula (pēc garšas), 2 ēd. k. olīveļļas vai krējuma (pasniegšanai)

1. Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolu un ķiploku uz vidējas uguns, līdz tie kļūst mīksti un aromātiski (apmēram 3–4 minūtes).

2. Pievieno kartupeļus, burkānus un kabaci, pievieno sāli un piparus. Cep vēl 5 minūtes, laiku pa laikam apmaisot.

3. Pievieno dārzeņu buljonu un ļauj vārīties uz vidējas uguns apmēram 15–20 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.

4. Beigās pievieno zaļos zirņus un daļu svaigo piparmētru lapiņu. Vāra vēl 5 minūtes, līdz visi dārzeņi mīksti.

5. Ja vēlas krēmīgāku konsistenci, pašās beigās zupu daļēji vai pilnībā sablendē. Pēc garšas pievieno svaigu citrona sulu.

6. Pasniedz, iemaisot vai nu olīveļļu, vai saldo vai skābo krējumu. Dekorē ar piparmētru lapiņām.


Citrona un ogu panna cotta

Sastāvdaļas (4 porcijām): 200 ml saldā krējuma, 200 ml piena, 50 g cukura, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, 1 ēd. k. želatīna pulvera, 2 ēd. k. citrona sulas, 1 ēd. k. citrona miziņu; mērcei – 150 g ogu (zemenes, mellenes, avenes), 1–2 ēd. k. cukura (atkarībā no ogu salduma), 1 ēd. k. citrona sulas, svaigas ogas, piparmētras lapiņas dekorēšanai

1. Vispirms uzbriedina želatīnu – ieber nelielā trauciņā un pārlej ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens. Ļauj uzbriest.

2. Nelielā katliņā uzkarsē saldo krējumu, pienu, cukuru un vaniļu. Karsē, līdz masa uzmet pirmo burbuli, bet neuzvāra.

3. Pievieno citrona sulu un miziņu. Sajauc, tad noņem no uguns.

4. Pievieno želatīnu un rūpīgi samaisa, līdz tas pilnībā izšķīst. Pārlej maisījumu formiņās (var izmantot nelielus stikla trauciņus vai speciālas panna cotta formiņas) un ļauj atdzist. Liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām (vai vēlams visu nakti), lai masa sastingst.

5. Gatavo mērci. Izvēlētās ogas liek katliņā, pievieno cukuru un citrona sulu. Vāra uz vidējas uguns 5–7 minūtes, līdz ogas ir kļuvušas mīkstas un masa sāk sabiezēt. Noņem no uguns un ļauj atdzist.

6. Pasniedz, pārlejot ar ogu mērci. Dekorē ar svaigām ogām, piparmētru lapiņām un nedaudz citrona miziņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gailis vīnā

Šoreiz pastāstīšu par franču klasiku Coq au vin – vīnā sutinātu gaili, kas ir viens no pazīstamākajiem franču ēdieniem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko