Šonedēļ pavasaris pienācis dabā, tāpēc gribas to atklāt arī virtuvē. Lai gan dārzā pirmo zaļumu vēl nav, vieglu, atsvaidzinošu garšu varam panākt ar citronu, piparmētrām, rozmarīnu un aizvadītās sezonas ogām, kas vēl aizķērušās saldētavā.
Dārzeņu zupa ir kā "malks pavasara" – viegla, aromātiska, atsvaidzinoša un pilna ar veselīgiem dārzeņiem. To var pasniegt karstu un arī atdzesētu. Tai var pievienot arī novārītus rīsus un kraukšķīgus grauzdiņus.
Grilēto vistas fileju var pasniegt ar viegli tvaicētiem zaļajiem dārzeņiem (piemēram, sparģeļiem, brokoļiem). Lai radītu vēl vairāk pavasara sajūtas, vari pārkaisīt ar svaigu pētersīļu vai bazilika lapiņām.
Savukārt panna cotta ir gan viegls, gan krēmīgs, gan ogu mērces dēļ atsvaidzinošs deserts, ideāli piemērots pavasarim.
Grilēta vistas fileja ar citrona un rozmarīna mērci
Sastāvdaļas (2 porcijām): 2 vistas filejas, 1 ēd. k. olīveļļas, sāls un pipari pēc garšas, 2 ķiploka daiviņas (saspiestas), 1 citrons (sula un miziņa), 1 tējk. svaiga rozmarīna (vai 1/2 tējk. žāvēta), 1 ēd. k. medus, 1 ēd. k. balzametiķa, 100 ml vistas buljona
1. Nomazgā un nosusina vistas fileju ar papīra dvieli. Apber ar sāli un pipariem.
2. Pagatavo mērci. Pannā uz plīts uzkarsē olīveļļu, pievieno saspiestos ķiplokus un sakapātu rozmarīnu. Apcep apmēram 1–2 minūtes, līdz ķiploki un rozmarīns izdala aromātu. Pievieno citrona sulu un miziņu, medu, balzametiķi un buljonu. Karsē uz vidējas uguns, līdz mērce nedaudz sabiezē (apmēram 5 minūtes).
3. Uzkarsē grilu vai grila pannu. Liek vistas fileju uz grila un grilē apmēram 4–5 minūtes no katras puses, līdz tā ir pilnīgi izcepta (iekšējā temperatūra ap 75 °C).
4. Vistu pasniedz, pārlejot ar sagatavoto mērci. Piedevās – svaigus pavasara salātus vai vieglus dārzeņus.
Zaļā dārzeņu zupa ar piparmētru
Sastāvdaļas (4 porcijām): 1 ēd. k. olīveļļas, 1 sīpols (sagriezts), 2 ķiploka daiviņas (saspiestas), 2 vidēji kartupeļi (sagriezti kubiņos), 1 tējk. sāls, 1/2 tējk. piparu, 1 burkāns (sagriezts), 100 g zaļo zirnīšu (var izmantot saldētus), 1 mazs kabacis (sagriezts), 750 ml dārzeņu buljona, 1 sauja svaigu piparmētru lapiņu, svaiga citrona sula (pēc garšas), 2 ēd. k. olīveļļas vai krējuma (pasniegšanai)
1. Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep sīpolu un ķiploku uz vidējas uguns, līdz tie kļūst mīksti un aromātiski (apmēram 3–4 minūtes).
2. Pievieno kartupeļus, burkānus un kabaci, pievieno sāli un piparus. Cep vēl 5 minūtes, laiku pa laikam apmaisot.
3. Pievieno dārzeņu buljonu un ļauj vārīties uz vidējas uguns apmēram 15–20 minūtes, līdz dārzeņi ir mīksti.
4. Beigās pievieno zaļos zirņus un daļu svaigo piparmētru lapiņu. Vāra vēl 5 minūtes, līdz visi dārzeņi mīksti.
5. Ja vēlas krēmīgāku konsistenci, pašās beigās zupu daļēji vai pilnībā sablendē. Pēc garšas pievieno svaigu citrona sulu.
6. Pasniedz, iemaisot vai nu olīveļļu, vai saldo vai skābo krējumu. Dekorē ar piparmētru lapiņām.
Citrona un ogu panna cotta
Sastāvdaļas (4 porcijām): 200 ml saldā krējuma, 200 ml piena, 50 g cukura, 1 tējk. vaniļas ekstrakta, 1 ēd. k. želatīna pulvera, 2 ēd. k. citrona sulas, 1 ēd. k. citrona miziņu; mērcei – 150 g ogu (zemenes, mellenes, avenes), 1–2 ēd. k. cukura (atkarībā no ogu salduma), 1 ēd. k. citrona sulas, svaigas ogas, piparmētras lapiņas dekorēšanai
1. Vispirms uzbriedina želatīnu – ieber nelielā trauciņā un pārlej ar 2 ēdamkarotēm auksta ūdens. Ļauj uzbriest.
2. Nelielā katliņā uzkarsē saldo krējumu, pienu, cukuru un vaniļu. Karsē, līdz masa uzmet pirmo burbuli, bet neuzvāra.
3. Pievieno citrona sulu un miziņu. Sajauc, tad noņem no uguns.
4. Pievieno želatīnu un rūpīgi samaisa, līdz tas pilnībā izšķīst. Pārlej maisījumu formiņās (var izmantot nelielus stikla trauciņus vai speciālas panna cotta formiņas) un ļauj atdzist. Liek ledusskapī uz vismaz 4 stundām (vai vēlams visu nakti), lai masa sastingst.
5. Gatavo mērci. Izvēlētās ogas liek katliņā, pievieno cukuru un citrona sulu. Vāra uz vidējas uguns 5–7 minūtes, līdz ogas ir kļuvušas mīkstas un masa sāk sabiezēt. Noņem no uguns un ļauj atdzist.
6. Pasniedz, pārlejot ar ogu mērci. Dekorē ar svaigām ogām, piparmētru lapiņām un nedaudz citrona miziņas.