Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Pirmdiena, 23. decembris
Viktorija, Balva

Dienas receptes: Pusdienas mammām

Mammas šķīvī jābūt vislabākajam un garšīgākajam ēdienam.

Mātes dienā mammu nekas nespēs aizkustināt vairāk par bērnu sagatavotām pusdienām – vienalga, vai bērnam ir desmit, divdesmit vai četrdesmit gadu. Tāpēc šoreiz – ēdieni, ko svētku reizēs pasniegt savām mammām.

Divas zivs receptes, jo ikdienā to ēdam pārāk maz. Turklāt zivs nevis vienkārši pannā apcepta, bet pagatavota neparastāk, lai radītu svētku sajūtu. Vienā no receptēm zivs pasniegta kopā ar sparģeļiem, jo var gadīties, ka mammas tos nemaz nav pagaršojušas. Taču patlaban tiem tieši ir labākā sezona.

Savukārt bekona mundierī apceptais kamambērs garšos tām mammām, kuras kalorijas neskaita un kurām garšo sātīgi ēdieni. 

Lasis ar lēcām

Sastāvdaļas katrai laša paciņai: 150 g laša, šķēlīte citrona, pāris timiāna zariņu, pāris pētersīļu zariņu, pāris piparmētru lapiņas, 4 ēdamk. baltvīna, sāls; piedevas: zaļās lēcas, ķirbju sēkliņas, saulespuķu sēklas, garšaugi pēc izvēles, graudu sinepes, olīveļļa

1. No cepampapīra izgriež kvadrātu. To pārloka uz pusēm, iegūstot trijstūri. Vienu no trijstūra malām aizloka ciet, iegūstot tādu kā tūtiņu.

2. Lasim uzkaisa nedaudz sāls un zivi liek iekšā salocītajā pergamenta tūtiņā.

3. Pievieno citrona šķēlīti un nesagrieztus garšaugu zariņus.

4. Tūtiņā ielej baltvīnu.

5. Tūtiņas augšējo malu aizloka ciet tā, lai šķidrums netecētu ārā.

6. Aizlocīto paciņu uzliek uz cepešpannas un liek krāsnī 180 grādos cepties (tvaicēties). Zivi cep aptuveni 10 minūtes.

7. Pasniedz kopā ar zaļo lēcu salsu (mērci). To gatavo šādi: novāra zaļās lēcas, līdz tās mīkstas (svarīgi lēcas nepārvārīt, lai tās nesāktu šķīst).

8. Izvārītām lēcām pieber nedaudz ķirbju un saulespuķu sēkliņu, pievieno sakapātus garšaugus pēc izvēles, olīveļļu un nedaudz graudu sinepju. Ja grib, var pievienot arī nedaudz balzametiķa vai saulē kaltētu tomātu. Visu samaisa.

9. Pasniedz, liekot uz šķīvja lasi un lēcu biezeni.


Cepts siers ar svaigajiem salātiem

Sastāvdaļas: 1 ritulis Kamambēra siera, 2 bekona šķēlītes, eļļa cepšanai, sauja salātlapu pēc izvēles, 3–4 redīsi vai ķirštomāti, sāls, pipari; mērcei: olīveļļa, ābolu etiķis, sāls, cukurs

1. Garenās bekona šķēles saliek krustiņā un krustojuma vietā uzliek siera rituli.

2. Ap siera rituli aploka apkārt bekona šķēlītes tā, lai siers būtu ietīts bekonā.

3. Pannā ielej nedaudz eļļas, uzkarsē un liek apcepties satīto sieru. Cep pavisam īsu brītiņu – tas nepieciešams, lai gaļa labāk turētos kopā un nelocītos vaļā.

4. Pannā apcepto sieru liek uz cepešpannas un uz trim minūtēm ieliek krāsnī 180 grādos.

5. Tikmēr gatavo mērci. Olīveļļai pielej nedaudz ābolu etiķa, pieber sāli un cukuru. Gan etiķi, gan sāli un cukuru liek pēc garšas. Olīveļļu ar piedevām strauji saputo, līdz izveidojas krēmīgas konsistences mērce.

6. Svaigajām salātlapām pievieno ripiņās sagrieztus redīsus vai uz pusēm pārgrieztus tomātiņus, pieber sāli un piparus, pārlej ar sakulto mērci. Pasniedz ar bekonā satīto un apcepto sieru.


Zivs fileja ar sparģeļiem un mērci

Sastāvdaļas: 7 sparģeļi, 160 g zivs filejas (sama, laša, pangasijas, līdakas, zandarta), sāls, pipari, eļļa cepšanai, sviests cepšanai; mērcei: 50 g olīveļļas, pāris zariņu pētersīļu, 1/2 šalotes sīpola, 1/4 citrona, sāls, pipari

1. Sparģeļu cieto mizu ar dārzeņu nazīti nomizo. Sparģeļus liek verdošā ūdenī un patur aptuveni 5 minūtes.

2. Pannā liek piciņu sviesta, izkausē un tajā apcep noblanšētos sparģeļus.

3. Citā pannā ielej mazliet eļļas, uzkarsē un uz īsu brītiņu liek apcepties zivs fileju (vai citu izvēlēto zivi). Cepot zivij uzkaisa nedaudz sāls un piparu.

4. Viegli apcepto zivi liek uz cepešpannas un liek krāsnī 180 grādos. Cep aptuveni 5–6 minūtes.

5. Tikmēr gatavo mērci. Katliņā ielej olīveļļu, pievieno sasmalcinātus šalotes sīpolus un sakapātus pētersīļus. Piespiež klāt citrona sulu un pēc garšas pievieno sāli un piparus.

6. Ja grib, mērcei var pievienot ēdamkaroti kaperu.

7. Visu uzkarsē, kārtīgi izmaisa, un mērce gatava!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko