Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Elzasas nots vīna buķetē

Francijas ziemeļos pie Vācijas robežas atrodas vīna reģions Elzasa. Tur saražo tikai 1,5% no visiem Francijas vīniem, taču demokrātiskā cena un labā kvalitāte padarījusi Elzasas vīnus pieprasītus daudzās pasaules zemēs. Arī Latvijas tirgū pārstāvēti neproporcionāli daudz šī reģiona ražotāju.

Elzasas vīni patīk arī man, sevišķi Cremant d’Alsace. Tas ir dzirkstošais vīns, kas gatavots pēc klasiskās metodes – tātad tāpat kā divu stundu brauciena attālumā esošajā Šampaņā. Cremant d’Alsace Elzasā tiek ražots jau kopš XIX gs. beigām. Prasība, kas ļauj izmantot tikai klasisko šampanieša tehnoloģiju, likumdošanā nostiprināta 1976. gadā. Patlaban tieši dzirkstošie Cremant d’ Alsace veido ap 22% Elzasas vīnu.

Viens no izcilākajiem šī stila paraugiem ir Gustave Lorentz Cremant d’Alsace Brut. Vidēji maigs ar riekstu, grauzdētas baltmaizes un ābolu smaržu. Burbuļi nav pārāk spēcīgi (tas kādam var arī nepatikt), taču turas ilgi. Nedaudz atturīgais stils to padara maigāku un, iespējams, arī aromātiskāku. Dzēriens pagatavots no Pinot Blanc, Pinot Noir un Chardonnay vīnogām. Interesanti, ka no pēdējām vīnogām Elzasā ir atļauts ražot tikai dzirkstošos vīnus. Parastos Elzasas baltvīnos Chardonnay vīnogas nekad nebūs sastopamas.

Elzasa savā vēsturē ir bijusi kā savdabīgs tilts starp Franciju un Vācu impērijas zemēm. Tiek uzskatīts, ka tieši no šejienes Vācijā, Austrijā un citās Austroungārijas zemēs nonāca tāda Latvijā vēl ne pārāk pazīstama, tomēr strauju popularitāti gūstoša vīnogu šķirne kā Saint Laurent. Lai arī šķirnes dzimtenē Francijā jūs to, visticamāk, vairs neatradīsiet, tomēr tās loma Viduseiropas valstu vīnkopībā ir ļoti nozīmīga. Patlaban šī oga aug nelielās platībās, tomēr pēdējos 10 gados tās ir dubultojušās. Šobrīd Saint Laurent ir vispolārākā sarkano vīnogu šķirne Čehijā, savukārt, sakrustojot Saint Laurent ar Blaufränkisch, tika radīta Austrijā vispolārākā sarkano vīnogu šķirne Zwiegelt. Saint Laurent nosaukuma rašanās saistīta ar Svēto Laurenciju, kurš tiek godināts 10. augustā. Ap šo laiku Saint Laurent vīnogas maina krāsu, kļūst sarkanas un sāk nogatavoties. Tas ir salīdzinoši agri, tāpēc šķirne ir ideāli piemērota vēsāka klimata zemēm, kurās citas vīnogas nepaspēj nogatavoties.

Pirms vairākiem gadiem kādam gados jaunam Austrijas vīndarim jautāju par viņa mīļāko šķirni. Viņš pieminēja man tolaik vēl nezināmo Saint Laurent. Jo darbs ar to viņam pavēra iespējas variēt plašā garšas amplitūdā. Dažādu vīndaru rokās Saint Laurent var būt gan kā viegls vasarīgs vīns ar augstu skābes līmeni, gan biezs ozolkokā izturēts vīns ar upeņu, šokolādes un saldena ozolkoka notīm.

Allram Saint Laurent Tradition Gaisberg 2008 ir kaut kur pa vidu. Sākumā jūtami pusgatavi ķirši, vēlāk skābu zemeņu un jāņogu notis, kas liek aizdomāties par šķirnes tuvo radniecību ar Pinot Noir. Jo ilgāk es par to domāju, jo vairāk līdzību saskatīju. Pētījumi liecina, ka Saint Laurent varētu būt radies, Pinot Noir nejauši sakrustojoties ar citu, vēl nezināmu vīnogu šķirni. Kas zina, varbūt mēs ar laiku Latvijā audzēsim kādu šīs dižciltīgās Burgundijas vīnogas ārlaulības bērnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko