Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Gardas un vienkāršas receptes pirmajiem vasaras piknikiem

Šoreiz piedāvājam trīs vasarīgas receptes, kas īpaši labi piemērotas vasaras sākumam un ēšanai (un daļēji arī gatavošanai) brīvā dabā.

Sacepums ir vasarīgi viegls un aromātisks. Tā gatavošanā varat izmantot jebkādus svaigos dārzenīšus un jaunos kartupelīšus. Mājas apstākļos sacepumu vieglāk cept cepeškrāsnī, bet to var gatavot arī uz ugunskura čuguna katlā. Biezās čuguna katla sienas karsēs sacepumu līdzīgi cepeškrāsnij, tikai vajadzēs biežāk apmaisīt, nekā cepot cepeškrāsnī.

Savukārt silto, kraukšķīgo maizīti, kuru cep tieši pirms pasniegšanas, ļoti ērti pagatavot uz grila.

Desertā – garda rabarberkūka, kuru gan labāk gatavot virtuves cepeškrāsnī. Kūkas trauslā smilšu mīklas pamatnīte labi sader ar atsvaidzinoši skābenajiem rabarberiem un zemenēm. Garšas ļoti labi līdzsvaro svaigā siera un olu krēms.

 

Dārzeņu sacepums ar vistu

Sastāvdaļas 4–6 porcijām: 0,5 kg vistas gaļas bez kauliem, 6–8 vidēji lieli jaunie kartupeļi, 1 paprika, 1 burkāns, 1 sauja pupiņu pākšu, 2 ķiploku daiviņas, 1 sīpols, 70 ml eļļas, sāls, malti melnie pipari, Kajennas pipari, daži svaigi timiāna zariņi, 200 g kūstoša siera, sīpolloki, sauja diļļu, 4–6 ēd. k. skābā krējuma.

Pagatvošana

1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2000.

2. Nomazgā un nelielos kubiņos sagriež dārzeņus, gabaliņos sagriež pupiņu pākstis, smalki sakapā sīpolu un ķiploku. Smalki sagriež vistas gaļu.

3. Dziļā cepamajā pannā ber sagrieztos dārzeņus un vistu, uzber sāli, piparus, uzlej eļļu un visu kārtīgi izmaisa, lai dārzeņi un vista būtu nosegti ar eļļu. Ieliek timiāna zariņu. Cepampannu liek karstā cepeškrāsnī un cep aptuveni 45–60 minūtes, kamēr dārzeņi mīksti. Ik pēc 15 minūtēm tos apmaisa.

4. Tikmēr uz rupjās rīves sarīvē sieru un smalki sagriež lokus, dilles. Kad dārzeņi gandrīz mīksti, tos pārkaisa ar sieru un liek krāsnī vēl uz 5–10 minūtēm, līdz siers izkūst. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem un uzliek karoti skābā krējuma.


Kraukšķīgā bagete piknikam

Sastāvdaļas 4 maizītēm: 1 bagete, 30 g sviesta, 30 g cietā siera (Džiugas, Monterigo, Parmesan vai kāda cita), 1 tējk. ķimeņu vai kumīna.

Pagatavošana:

1. Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem. Baltmaizes bageti pārgriež gareniski uz pusēm un katru pusi vēl uz pusēm, lai sanāk četras garenas maizītes.

2. Lielāko daļu siera sagriež plānās, plānās šķēlītēs – to labi var izdarīt ar dārzeņu mizojamo, bet atlikušo sieru smalki sarīvē.

3. Katru maizīti pārziež ar sviestu, pāri liek plānās siera šķēlītes un liek uz grila restītēm.

4. Maizītēm pārkaisa smalki rīvētu sieru un nedaudz ķimeņu vai kumīna. Liek krāsnī un cep apmēram 5–7 minūtes, kamēr siera virsiņa kļūst viegli brūngana. Pasniedz nekavējoties.


Rabarberu un zemeņu pīrāgs

Sastāvdaļas 6 personām: 300 g smilšu mīklas; pildījumam: 150 g rabarberu, 200 g zemeņu, 150 g krējuma (der gan saldais, gan skābais), 1 paciņa svaigā siera (Kārums, Rasa, Philadephia vai cits), 2 olas, 150 g cukura, 2 tējk. kukurūzas cietes (der arī kartupeļu), kanēlis.

Pagatavošana:

1. Smilšu mīklu izrullē, ieklāj formā, piespiežot ar pirkstiem pie pamatnes un izveidojot un piespiežot pie formas malām arī maliņas.

2. Mīklu cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes. Tad ņem ārā un atdzesē.

3. Tikmēr rabarberus notīra un sagriež gabaliņos, pārkaisa ar pusi cukura un kanēli. Noliek malā.

4. Olas sakuļ ar krējumu un svaigo sieru, pievieno sablendētas zemenes (sauju zemeņu pataupa).

5. Atlikušo pusi cukura sajauc ar cieti un pievieno olu, siera un zemeņu masai.

6. Rabarberu masu liek uz kūkas pamatnes, pārlej ar olu, siera un zemeņu masu, virsū pārber četrās daļās sagrieztas iepriekš pataupītās zemenes.

7. Cep 180 grādos apmēram 40 minūtes, līdz mīklas maliņas kļūst zeltainas.

8. Atdzesē un pasniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.06.2024.

Gribi nomest svaru? Pārkārto virtuvi – novieto ledusskapi ar durvīm pret sienu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko