Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 29. novembris
Ignats, Virgīnija

Gardumi, sākoties skolai

Trīs receptes, ar ko iepriecināt mazos un lielos kārumniekus.

Āboli, kanēlis un cukurs rudenī ir tikpat garda trīsvienība kā tomāti, mocarella un baziliks vasarā. Viss ļoti vienkārši – pēc pusstundas darbošanās mājās smaržo kā konditorejā, iztiekot bez pirktajām kūkām un tortēm. Sanāk arī ļoti ekonomiski, kas šajā taupības rudenī nav mazsvarīgi. Vēl – šo recepti var gatavot arī bez kārtainās mīklas – ābolus ar cukuru un kanēli vienkārši izklāj uz cepampapīra, pārkaisa ar drumstalām un cep. Izcili labi ar saldējumu!

Par banāniem šokolādē – baērniem parasti banāni garšo un patīk gan process, gan rezultāts, tāpēc gatavojiet ar viņiem!

Ābolu tiramisu nav tik ekonomiska recepte, jo sastāvdaļu vairāk un tās ir dārgākas. Taču, ja svētku reizē gribas sevi palutināt, tagad, ābolu laikā, ir īstais brīdis pagatavot tiramisu ar āboliem. 

Ābolu drumstalkūka ar kārtaino mīklu

Sastāvdaļas:

  • 500 g ābolu,
  • 3 ēd. k. brūnā cukura,
  • kanēlis,
  • 1 ēd. k. citrona sulas,
  • 2 plātnes saldētas kārtainās mīklas;
  • drumstalām:
  • 100 g sviesta,
  • 150 g miltu,
  • 2 ēd. k. cukura,
  • šķipsna sāls

Pagatavošana:

1. Nomizo ābolus, sagriež gareniski četrās daļās un izņem serdes ar plēksnītēm. Sagriež ābolus nelielos gabaliņos un ieber palielā bļodā. Pievieno citrona sulu, brūno cukuru un kanēli. Visu apmaisa un noliek maliņā, lai savelkas.

2. Iepriekš nedaudz atlaidinātas (10 min.) kārtainās mīklas plātnes izrullē plānā, cepešpannai atbilstoša lieluma taisnstūrī. Izrullēto mīklu liek ar cepampapīru izklātā pannā un izveido nelielas, apmēram centimetru augstas maliņas. Mīklu nedaudz sabaksta ar dakšiņu, lai tā cepoties neveido burbuļus.

3. Sagatavo drumstalas: labi atdzesētu sviestu sagriež sīkos gabaliņos (var sarīvēt), pievieno cukuru, miltus, šķipsniņu sāls un visu kopā ar pirkstiem saberž drupačās.

4. Uz mīklas vienmērīgi izklāj ābolus ar cukuru, pārkaisa ar drumstalām un cep 200°C sakarsētā cepeškrāsnī 20 minūtes (vai kamēr drumstalas zeltaini brūnas). Labāk garšo, protams, tikko cepts!


Ābolu tiramisu

Sastāvdaļas 6 porcijām:

  • ābolu masai:
  • 3 lieli āboli,
  • 150 g cukura,
  • 150 ml ābolu sulas,
  • 100 g grauzdētu mandeļu,
  • šķipsna kanēļa;
  • krēmam –
  • 300 ml saldā krējuma,
  • 30 g cukura,
  • 125 g svaigā siera vai maskarpones,
  • 100 g cepumu Dāmu pirkstiņi,
  • 150 ml stipras kafijas (piemēram,
  • 50 g šķīstošās kafijas)

Pagatavošana:

1. Ābolus nomizo, sagriež gabaliņos. Katliņā ieber cukuru, kausē līdz karameļu krāsai, pievieno ābolu sulu, visu maigi vāra, līdz cukurs izkūst. Pievieno ābolus, sautē, līdz tie kļūst mīksti. Tad masu ņem nost no plīts, pievieno kanēli un sasmalcinātas grauzdētas mandeles. Atdzesē.

2. Pagatavo krēmu. Saldo krējumu sakuļ ar cukuru, līdz tas sāk sabiezēt, tad pievieno 125 g svaigā siera. Visu sakuļ līdz biezai konsistencei. Uzmanību – nepārkuliet!

3. 150 ml vāroša ūdens aplej ar 50 g šķīstošās kafijas. Atdzesē.

4. Cepumus uz mirkli iemērc atdzesētajā kafijā un kārto desertu. Deserta traukā kārtām liek samitrinātos cepumus, virsū liek krēmu, ābolu masu, cepumus. Pēdējā kārtā liek krēmu.

5. Noliek aukstumā uz 4–6 stundām, lai garšas savelkas. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kakao vai šķīstošās kafijas pulveri. Pēc vēlēšanās dekorē ar ogām vai grauzdētām mandelēm.


Banāni šokolādē

Sastāvdaļas:

  • 3 banāni,
  • 150 g šokolādes,
  • 10 g kokosa skaidiņu

Pagatavošana:

1. Karsta ūdens peldē izkausē šokolādi (nevāra!).

2. Banānus noloba, bet tikai tad, kad šokolāde jau izkausēta un tūlīt lejama virsū (citādi banāni sāks brūnēt). Nolobītos banānus uzliek uz restītēm, kas novietotas, piemēram, pāri izlietnei (tās dibenā ieklāj kādu papīru, lai notecējušo šokolādi vieglāk savākt).

3. Ar ēdamkaroti ņem izkausēto šokolādi un pārlej banāniem, tad tos uzmanīgi apgriež otrādi un pārlej arī otrus sānus. Pārkaisa ar kokosa skaidiņām (var arī ar krāsainiem cukuriņiem vai mandeļu skaidiņām), pagaida, kamēr padziest, un ceļ galdā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko