Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā pagatavot zaļumu sviestu

Patlaban, kad lociņi, kressalāti, lakši, rukola, pat virza un jaunās nātrītes ir viszaļākās, svaigākās, sulīgākās, gribas šos zaļumus izmantot teju visos ēdienos un maltītēs.

Piemēram, pagatavot aromātisku zaļumu sviestu. Ar pavasara zaļumiem papildinātais sviests ir tik gards, ka, uzsmērējot to uz maizes šķēles, vairs nevajag ne sieru, ne gaļas šķēli.

Sviesta gatavošanai der jebkuri zaļumi jebkādās kombinācijās. Jāuzmanās vienīgi ar koriandru (kinzu), jo šim garšaugam ir ļoti specifiska un spēcīga garša. Bet, ja esat kaislīgi kinzas cienītāji, arī to varat ņemt labi daudz.

Es jau gadiem zaļumu sviesta gatavošanā izmantoju šefpavāra Tomasa Godiņa izstrādāto un ieteikto recepti. 

1. Sviestu izņem no ledusskapja un patur istabas temperatūrā, lai tas kļūst mīksts. Mīkstā sviestā zaļumus būs vieglāk vienmērīgi iemaisīt.

2. Ņem bunti ar izvēlētajiem zaļumiem (dilles, pētersīļi, lociņi, maurloki, baziliks, kreses, rukola, kinza, spināti) un zaļumu lapiņas atdala no kātiem. Neizmantotos kātus, piemēram, diļļu vai pētersīļu, var sakaltēt un vēlāk izmantot dārzeņu buljona gatavošanā.

3. Kad zaļumu lapiņas atdalītas, tās ar nazi rupji sakapā.

4. Sakapātos zaļumus liek blendera krūzē.

5. Nomizo vienu divas ķiploka daiviņas un pievieno sakapātajiem zaļumiem (ar ķiplokiem pārlieku nevajag aizrauties, lai zaļumu masa nesanāk pārāk asa). Ja sablendējot šķitīs, ka ķiploka ir par maz, ar ķiplokspiedi var izspiest vēl kādu daiviņu un pievienot masai.

6. Blendera krūzē iespiež nedaudz (vienu divas tējkarotes) citrona sulas un, ja grib, pierīvē nedaudz arī citrona miziņas.

7. Zaļumiem pielej mazliet (divas ēd. k.) olīveļļas. Tā nepieciešama, lai blendējot veidotos zaļumu masa. Ja eļļas nebūs, zaļumi pielips pie blendera krūzes malām.

8. Visu sablendē viendabīgā masā. Kad masa gatava, tai pēc garšas pieber sāli.

9. Sviestu liek dziļākā bļodā un pievieno sablendēto zaļumu masu. Maisa tik ilgi, līdz zaļumi vienmērīgi iemaisās sviestā. Konkrētu zaļumu masas daudzumu ir grūti nosaukt. Pievieno nedaudz, kārtīgi izmaisa un nogaršo, ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz zaļumu masas.

10. Iegūto zaļumu sviestu ar konditorejas piltuvi izspiež nelielos pikucīšos vai sapilda izvēlētajās formiņās un uz brīdi ieliek saldētavā, lai sviests atkal kļūst stingrs.

11. Šādu zaļumu sviestu ledusskapī var glabāt aptuveni divas nedēļas, bet, ja sagatavots lielāks daudzums, daļu var ielikt saldētavā. Tad sviestu var glabāt ilgāk.

Vēl daži Tomasa Godiņa padomi, ko vienmēr ielāgoju:

  • Svarīgi, lai sviests būtu mīksts, nevis šķidrs, tāpēc sviestu nedrīkst uz uguns izkausēt.
  • Pavasarī, kad pieejami lakši, ķiploku vietā sviestam var pievienot tos.
  • Dilles un pētersīļi piešķir universālu garšu, rukola un lociņi – asāku, izteiktāku garšu, savukārt spināti – koši zaļu krāsu.

Sezonas beigās, kad garšaugiem nav pārāk izteiktas smaržas un garšas, garšaugu vietā sviestam labāk pievienot iepriekš apgrauzdētas sezama sēklas vai linsēklas, samaltus riekstus vai ķirbju sēklas, saulē kaltētus tomātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko