Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kādu vīnu baudīt pie sēnēm?

Sēņu lasīšanu varētu pieskaitīt pie mūsu «nacionālajiem» sporta veidiem līdzās Dziesmu svētkiem un maratoniem. Dziesmu svētki aizvadīti, maratoni noskrieti, pienācis laiks sēņu baudīšanai. 

Pieskaitu sevi pie tiem, kas uzskata, ka sēnes jāmeklē mežā, nevis siltumnīcā. Tātad tām jābūt ar pietiekami bagātīgu garšu un izteiksmīgu, pat unikālu aromātu. 

Attiecībā uz meža sēņu saderību ar vīnu visbiežākais ieteikums ir labi nogatavojušies, nobrieduši vīni, kam aromātā un garšā ir mazinājies jaunības spriganums un atnākuši cita veida aromāti. Baltvīnos tie varētu atgādināt medainumu, bišu vasku, kamambēra siera miziņu vai sēnēm raksturīgos aromātus. Sarkanvīnos rudens meža aromātus ar nodzeltējušām lapām, sūnām un pat trūdošu koksni. Ko gan darīt, ja šādi vīni nav atrodami veikalu plauktos vai arī atrodamie ir ārpus budžeta rāmjiem? Piedāvāju dažas samērīgas alternatīvas. 

Delas Cotes du Rhone Blanc 2014

Vīns sniedz izteikti gatavu citronu un greipfrūtu aromātu, un brīžiem tas pat atgādina ābolu biezeni ar kanēli! Apaļa un nobriedusi garša, pat pārsteidzoši nobriedusi, jo mums ir darīšana ar pēdējā, tātad jaunākā, Eiropas ražas gada vīnu. 

Bieži izteiktie pārmetumi par Ronas ielejas baltvīnu smagnējumu šoreiz īsti neatbilst patiesībai, pat ja šo vīnu bauda bez ēdiena. Visa šeit ir pietiekami, gan garšas izteiksmības, gan aromāta noapaļotības. 

Celler Ardevol Anjoli 2012

Anjoli tiek gatavota pavisam nelielā, bet augstas reputācijas reģionā, tā varētu teikt par Prioratu – kalnainu vīndarīšanas reģionu Spānijā, netālu no Barselonas. Prioratas vīnu stilu var raksturot kā ļoti bagātīgu garšā un aromātā, to piepilda nogatavojušos augļu un garšvielu nianšu bagātība. 

Saldeni dūmoti aromāti sagaida glāzē, melnie ķirši, mellenes, vītinātas tumšās plūmes un Vidusjūras garšvielu bagātība. 

Jāatzīst, esmu sagrēkojis, jo steigā un kārē pēc šī vīna esmu to atvēris istabas temperatūrā, ap 22–23˚C, tā rezultātā alkohols brīžiem dominē pār aromātu. To palīdz izlabot vīna novietošana uz palodzes, kur rudenīgais dzestrums ievieš pareizās korekcijas. Nedaudz pazeminot temperatūru, vīns kļūst harmoniskāks. Vīns ir spēka un enerģijas pilns, bet tā garša ir patīkami samtaina, tas galvenokārt pateicoties Garnacha un Merlot dalībai vīnā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko