Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Kāpostveidīgo trijsavienība ziemas ēdienos

Vispazīstamākie šajā trijotnē ir puķkāposti. Visbiežāk tos ēdam novārītus un sviestā apceptus. Taču tas nav vienīgais veids, kā tos gatavot.

Tie ir fantastiski garšīgi arī svaigi. Ļoti skaistu – sniegbaltu – puķkāposta galvu sadala rozetēs un samaisa kopā ar rīvētiem burkāniem, kam liek klāt vēl sarkano sīpolu un pārlej ar majonēzes mērci (tai pielej klāt labu olīveļļu, mazliet citronsulas vai vīnetiķa, graudainās sinepes un sāli, piparus).

Ļoti garšīgs ir krāsnī cepts puķkāposts. To sadala mazās rozetēs, liek uz cepešpannas, apslaka ar eļļu, viegli pārkaisa ar sāli un cep +180°C, līdz tas zeltains un mīksts. Mirkli pirms pannas izņemšanas no krāsns puķkāpostu var pārkaisīt ar rīvētu sieru. 

Ļoti gards ir puķkāposta biezenis. Puķkāpostu sadala un vāra ūdenī, līdz tas ir mīksts. Pēc tam nokāš, pieliek sviestu, krējumu un sāli pēc garšas, sablendē. Pārkaisa ar labi kūstošu sieru un kārtīgi izmaisa. Pasniedz, pārlejot ar garšaugu sviestu, ko pagatavo, uz pannas izkausējot sviestu un viegli (aptuveni minūti) apcepot tajā salvijas lapas un ķiploku.

Otrs kāpostveidīgais – brokolis – personīgi man ir voka un citu Āzijas ēdienu obligātā sastāvdaļa. Visvienkāršāko kokospiena kariju nespēju iedomāties bez brokoļa, tieši tāpat kā vokā ceptās nūdeles ar dārzeņiem (es brokoli mēdzu lietot retāk veikalos nopērkamā pakčoja vietā). Pirms likšanas ēdienos to vienmēr viegli (apmēram trīs minūtes) apvāru. Bieži gatavoju brokoļa krēmzupu. Buljonā vāru brokoļus kopā ar pāris kartupeļiem, apceptu sīpolu un kādu selerijas kātu. Kad visi dārzeņi mīksti, zupu sablendēju un iemaisu tajā ne pārāk spēcīgu zilo sieru. Šī zupa garšo labi arī ar kazas sieru.

Trešie ir Briseles kāposti – vieni no tiem dārzeņiem, kas neko nezaudē, būdami sasaldēti. Patiesībā pat iegūst, jo tad tiem zūd rūgtums. Klasika vēsta, ka tie jāapvāra ūdenī, galvenais – nepārvārīt. Vidēji Briseles kāposti jāvāra minūtes piecas, bet pietiks arī ar trim. Pēc tam tos strauji iemet ledusūdenī (tas pārtrauc vārīšanās procesu, Briseles kāposti saglabā krāsu un kraukšķīgumu). Pēc tam tos uzreiz liek uz pannas, kur izkausēts jau gana sviesta. Cep, kamēr tie ir karamelizējušies (vienkārši runājot, apcep zeltainus). Pēc tam pārber ar sāli un viegli apslaku ar citronu. Tikpat labi var pārkaisīt ar rīvētu cieto sieru vai, ja gaļa labāk tīk, apceptu bekonu. 

Ja gribas īsti britu ēdienu, kas ir arī labākais veids, kā kļūt par Briseles kāpostu cienītāju, rožkāpostus pārlej ar saldo krējumu, pārrīvē ar muskatriekstu un piemaisa klāt ēdamos kastaņus (ja dzīvo tādā vietā, kur grūti tos atrast, var iztikt ar sakapātiem lazdu riekstiem). 

Kad vienkārši vārīti cepti apnikuši, tos var sašķēlēt un apcept vokā ar sojas mērci un šampinjoniem vai citām sēnēm vai vienkārši ar ķiploku. 

Pārpalikušos apvārītos kopā ar citiem ziemas dārzeņiem var mīcīt klāt kartupeļu biezputrai (noteikti pieliec klāt kādu karoti graudaino sinepju).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 25.04.2024.

Esmu noskatījies diezgan daudz filmu, bet joprojām nekādi nevaru saprast, kāpēc tajās sieviete, pavadījusi nakti kopā ar vīrieti, no rīta aizsedz savas krūtis ar segu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko