Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Nervozais, nobriedušais vīns un neaizmirstamas sajūtas

Vīna ražošana ir sarežģīts un laikietilpīgs bizness, kas prasa lielus līdzekļus. No ražas novākšanas līdz brīdim, kad pudeli nopērk pircējs, bieži vien paiet vairāki gadi.

Viena vīna muca, kurā ietilpst ap 300 pudeļu, maksā ap 900 eiro, bet vīnu tajā bieži vien iztur vismaz gadu. Mucas arī nolietojas. Arī pēc tam augstas klases vīns visbiežāk gatavību sasniedz vēl pēc 10 gadiem.

Nav brīnums, ka Latvijā, kā arī citur pasaulē veikalu plauktos ir gandrīz neiespējami atrast vīnu pilnbriedā. Ne vīndari, ne tirgotāji nav ieinteresēti ilgstoši uzglabāt neiztirgotus krājumus. Viņi līdz jaunas vīna ražas nonākšanai veikalos cenšas pārdot iepriekšējā gada krājumus.

Te arī saskaramies ar dilemmu. Cik daudzi no jums ir gatavi nopirkt vīnu un pēc tam to vēl daudzus gadus glabāt? Pavisam maz. Tieši tāpēc 90% vīnu tiek izdzerti jauni. Zināmā mērā tā ir zemē nomesta nauda, jo, izdzerot pārāk jaunu vīnu, jūs negūstat tās emocijas, kuras šis dzēriens var sniegt, būdams garšas virsotnē.

Par laimi, reizēm gadās arī savādāk. Nesen ieraudzīju Livon Pignolo 2006, kas nācis no Itālijas Friuli reģiona. Man paveicās dubultā. Pirmkārt, tas ir astoņus gadus vecs sarkanvīns. Otrkārt, tas tapis no tikai šim reģionam raksturīgās Pignolo vīnogu šķirnes, kam raksturīga spēcīga garša un augsts skābes līmenis, kas kā radīts izturēšanai ozolkoka mucās. Taču šo ogu ir samērā grūti audzēt.

Ne velti Pignolo nosaukums atšifrējas kā nervozs. Vietējie vīndari to audzē galvenokārt, cienot vēsturiskās tradīcijas. Pasmaržojiet šo vīnu, un jūs sapratīsiet, ko nozīmē spēks aromātā. Spēcīgas tumšās ogas, pārgatavas zemenes, vaniļa. Nedaudz sēnes un āda. Nobeigumā neliels rūgtumiņš, kas šim vīnam piešķir rozīnīti. Vīndaris šo vīnu jau astoņus gadus ir noturējis savā pagrabā, un tagad ikvienam ir iespējams pārliecināties, kā garšo nogatavojies vīns.

Gatavi, augsta līmeņa vīni parasti ir jāmeklē specializētajos vīnu veikalos, nevis lielveikalu plauktos. Šajā ziņā mani patīkami pārsteidza Rimi, kur es ieraudzīju Chateau Mont-Redon, Chateauneuf-Du-Pape 2009. Dažu kritiķu vērtējumā šis ir viens no labākajiem šī reģiona vīniem. Ja jūs esat Ronas ielejas vīnu cienītājs, tad nepalaidiet to garām. Šobrīd tas būs izdevīgs pirkums, jo pēdējos gados šī reģiona vīnu cenas ir dubultojušās un turpina augt.

Arī šis 2009. ražas gada vīns tikai tagad sāk nogatavoties. Intensīvs ogu aromāts. Žāvētas plūmes, tumšie ķirši, dūmi, tabaka un lakrica. Ļoti eleganti, lieliski nostrādātas samtainas un maigas miecvielas. Tas patiks vecmodīgu un klasisku vīnu cienītājiem. Lai arī to var dzert tagad pie liellopu gaļas ēdieniem, tomēr ieteicams to glabāt vēl vismaz 15 gadu. Tā cena dubultosies, un arī pats vīns mainīsies. Garšā parādīsies trifeles, melnā šokolāde, un to varēs dzert kopā pat ar šokolādes desertiem.

Un visbeidzot. Tikai izcili vīni pēc gadiem kļūst labāki. Neviens jūsu vietā šos vīnus neglabās 10 gadu, taču, ja abus minētos vīnus atvērsiet pēc dažiem gadiem, sajūtas būs neaizmirstamas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko