Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Piparmētru mērce, tomātu salsa, grila sezonu atklājot

Iepriekšējā reizē stāstīju par mērcēm – grilēta ēdiena kompanjonēm. Siltajām dieniņām ieskrienoties, vakaros arvien biežāk attapsimies dārzā pie grila vai ugunskura. Tāpēc mērču vajadzēs arvien vairāk. Turklāt arvien vairāk kļūst arī dārzā saplūcamu sezonas zaļumu, no kā mērces pagatavot.

Piemēram, piparmētru mērce – tā ir ideāla pie grilētas jēra gaļas. To gatavo no jogurta, prāvas saujas piparmētru, šķipsnas aso piparu, sāls un melnajiem pipariem. Vispirms smalki sakapā piparmētras. Grieķu jogurtu sajauc ar sāli, parastajiem pipariem un pieber šķipsnu aso piparu. Visu sajauc ar sakapātajām piparmētrām un pasniedz pie jēra. Garšos arī pie grilētas cūkgaļas.

Drusku eksotiskāka ir jogurta mērce ar ūdenskresēm. Šī mērce piestāvēs putna gaļai. Sasmalcina nelielu sīpolu un buntīti ūdenskrešu, pievieno dažas ēdamkarotes sausa baltvīna, nedaudz svaiga estragona, citrona sulas, pāris ēdamkarotes jogurta, sāli un piparus.

Svaigu dārzeņu mērce jeb salsa nāk no spāņu virtuves. Salsa spāņu valodā to arī nozīmē – "mērce". Lai gan, pasakot vārdu "salsa" restorānā, viesmīlis, visticamāk, padomās par kādu konkrētu meksikāņu mērci, ko tradicionālajā variantā veido tomāti, sīpols, čili un mazliet skābumiņa. Salsa noteikti ir universāla mērce. Gan tāpēc, ka aptvērusi visas pasaules virtuves, gan tāpēc, ka sader ar veselu plejādi ēdienu, piemēram, jūras veltēm, grilētiem dārzeņiem vai gaļu, steiku, tortillām un citiem meksikāņu ēdieniem, burgeriem un pat parastiem vārītiem rīsiem. Vēl par šo mērci es teiktu tā – cik pavāru, tik salsas veidu. Dažos vairs nav ne kripatas no salsas pamatu pamata – tomātiem. Dzirdēts par gurķu salsu (sasmalcināti gurķi, sojas mērce, etiķis, jaunie sīpolloki, pētersīļi), ananasu, mango, pupiņu, avokado, saldo piparu un vēl ekstrēmāku atkāpi – halapenjo salsu (pāris ēdamkarotes sakapātu aso piparu, sasmalcināti baltie sīpoli, olīveļļa, citrona sula, sāls), tomēr es palikšu uzticīga tradīcijām, proti, tomātiem. Kā pagatavot tradicionālo salsu? Kādam puslitram mērces vajadzēs trīs sīpolus, puskilogramu tomātu, laima sulu, vienu aso piparu, mazu buntīti koriandra, sāli.

Ieteicami plūmju tomāti vai parastie apaļie, jo tie ir stingrāki, ar mazāku mīkstumu, tāpēc vieglāk sagriežami. Var, protams, tomātus pa vienkāršo sablendēt un netomātu sezonā izmantot savā sulā konservētos tomātus (iepriekš nokāšot), bet labāka konsistence un arī izskats ir smalki sagrieztajiem. 

Labāk der sarkanie sīpoli, taču der arī baltie vai dzeltenie. Lai tiem noņemtu pārspīlēto sīvumu, nekaitējot garšai, vispirms tos vajadzētu noskalot aukstā ūdenī, sasmalcināt un tad uz īsu mirklīti iemarinēt citrona vai laima sulā. Var vispār nepievienot asos piparus un koriandru. Taču bez tiem salsa sanāk pliekana. Abas šīs sastāvdaļas arī smalki sakapā un pievieno salsai. Vēl tikai nedaudz laima sulas, jo etiķim ir pārāk intensīvs skābums, sāls, pusstunda atpūtas, un salsa ir ēdāju rīcībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko