Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Svētdiena, 24. novembris
Velta, Velda

Silti ēdieni rudenim

Laiks pāriet arī uz rudenīgiem ēdieniem, kuros pievienoti sezonas dārzeņi.

 

Ir septembra beigas, un laiks pāriet arī uz rudenīgiem ēdieniem. Vairs nekārojas ne atspirdzinošo auksto zupu, ne vēso, necepto desertu.

Kamēr joprojām dārzos ir daudz tomātu un citu dārzeņu, ikdienas maltītēm vērts gatavot ēdienus, kuros pievienoti sezonas dārzeņi. Tikai tagad jau siltā veidā.

Borščs ir ukraiņu klasika. Savukārt makaronu sacepuma sastāvdaļas liecina par itāļu virtuves ietekmi. Tas nav jāgatavo ilgi un sanāk garšīgs. Ja dūšīgi ķeras pie darba, sacepumu var pagatavot pusstundā.

Karbonāde ir gards brīvdienu ēdiens. Tas jācep cepeškrāsnī. Gaļas šķēles svarīgi nepārklapēt, tikai 2–3 reizes no katras puses iedunkāt ar gaļas āmuru.

 

Cepeškrāsnī ceptas cūkgaļas šķēles

Sastāvdaļas 4–6 personām: 1 kg cūkgaļas karbonādes, 2 sīpoli, sagriezti gabaliņos, 2 vidēji lieli tomāti, 100 g majonēzes vai skābā krējuma, 200 g labi kūstoša siera, 1 ēd. k. eļļas, sāls, pipari pēc garšas. 

1. Karbonādi sagriež pabiezās (apmēram 1 cm) šķēlēs.

2. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200°.

3. Ar gaļas āmuru katrai šķēlei no abām pusēm uzsit 2–3 reizes.

4. Šķēli pārkaisa ar sāli un pipariem un dāsnu šķipsnu sīpolu.

5. Karbonādes šķēlei uzliek 1 tējk. ar kaudzi majonēzes vai skābā krējuma, pēc tam šķēli siera un visbeidzot šķēli tomāta.

6. Cepamplāti izklāj ar cepampapīru un nedaudz vēl ieziež ar eļļu.

7. Plātī liek karbonādes un liek cepeškrāsnī.

8. Cep 40–50 minūtes.

 

Borščs ar pupiņām

Sastāvdaļas: 700 g cūkgaļas (vislabāk ribiņas, der arī cits gabals ar kauliņu), 1 vesels sīpols, 1/2 smalki sakapāta sīpola, 4–5 melnie pipari, 2 lauru lapas, 4 vidēji lieli kartupeļi, 1/2 vidēji lielas kāpostgalvas, 1 liels burkāns, 1 neliela biete, 4 tomāti, 1–4 ķiploka daiviņas, 50–100 g sālīta speķa, 400 g konservētu vai iepriekš novārītu pupiņu, eļļa apcepšanai

1. Vispirms katlā liek gaļu. Uz straujas uguns uzvāra, noputo. Tad pieliek piparus, lauru lapas, veselu sīpolu un uz lēnas uguns vāra apmēram pusotru stundu.

2. Tajā laikā nomizo un lielos gabalos sagriež kartupeļus, garenās strēmelēs kāpostus, notīra un uz rupjās rīves sarīvē svaigu bieti un burkānu. Mazos gabaliņos sasmalcina tomātus.

3. Uz vienas pannas eļļā mazliet apcep sarīvēto burkānu un bieti, tad pielej ūdeni un pasautē, līdz tie gandrīz mīksti.

4. Uz otras pannas sautē tomātus, atkarībā no sulīguma pielej ūdeni, lai tomāti nepiedeg.

5. Smalki sakapā palielu daiviņu ķiploka.

6. Uz pannas eļļā viegli apcep sasmalcināto sīpolu, lai tas zeltains. Tad ar stampiņu sastampā kopā sīpolu, sakapāto ķiploku un gabaliņos sagriezto speķi. Šim zupas daudzumam vajadzēs 1 ēd. k. ar kaudzi šāda maisījuma.

7. Pēc pusotras stundas no katla ņem ārā gaļu, izņem arī lauru lapas, piparu graudiņus un sīpolu, kas novārījies un savu labumu buljonam atdevis.

8. Gaļu noņem no kauliem un sadala tikpat lielos gabalos kā kartupeļus.

9. Liek katlā kartupeļus, kāpostus un vāra apmēram 20 minūtes, līdz tie gandrīz gatavi. Tiem jābūt mazliet kraukšķīgiem.

10. Liek atpakaļ katlā gaļu. Uzvāra.

11. Visbeidzot zupai pievieno sasautētos burkānus, bietes un tomātus. To dara tikai tagad, lai zupa iegūtu skaisto, raksturīgi sarkano krāsu. Ja pievienosit šos dārzeņus ātrāk, tie, ilgi vāroties, zaudēs krāsu. Šajā pašā brīdī zupai pievieno novārītas pupiņas.

12. Vāra vēl trīs minūtes. Pieliek sāli un maltus melnos piparus pēc garšas. Ja vēlaties, varat uz pannas vēl viegli apcept, sasmalcināt un pievienot zupai kādas trīs ķiploka daiviņas.

13. Pašās beigās zupā iemaisa speķa, sīpolu, ķiploku masu – aromātam.

14. Pasniedz ar skābo krējumu un pārkaisītām svaigām dillēm.

 

Makaronu sacepums

Sastāvdaļas: 250 g makaronu (forma pēc izvēles), 1 sīpols, 3 ķiploka daivas, 1 ēd. k. olīveļļas, 1 ēd. k. bazilika, 1 ēd. k. pētersīļu, 1 ēd. k. selerijas lapiņu, 800 g tomātu, pipari, sāls, 3 anšovi, 2 tējk. kaperu, 3 mocarellas bumbas, 50 ml saldā krējuma, 100 g labi kūstoša siera

1. Makaronus vāra sālsūdenī. Sīpolus un ķiplokus nomizo, sagriež sīkos gabaliņos un apcep olīveļļā, kamēr tie kļūst caurspīdīgi (vislabāk katliņā vai kādā dziļākā pannā). Pievieno un kopā ar sīpoliem mazliet pacep svaigi sakapātus pētersīļus, baziliku un seleriju. Tomātus nomizo (ja patīk ar mizu, var arī nemizot), sagriež mazos gabaliņos, pievieno saceptajiem garšaugiem un pāris minūšu visu pasautē.

2. Mērcei pēc garšas pieber svaigi maltus piparus un sāli. Pāris minūšu pasutina un pievieno sīki sagrieztus anšovus, divas tējkarotes kaperu un veselas olīvas bez kauliņiem. Apmaisa un vēl kādu minūti pasautē.

3. Izvārītus, bet nepārvārītus makaronus nosusina caurdurī, liek palielā cepamtraukā un pārlej ar katliņā sagatavoto tomātu mērci.

4. Mocarellai nolej sūkalas, sieru sagriež kubiņos un pārber sacepumam.

5. Sieru sarīvē uz rupjās rīves un sajauc ar saldo krējumu. Pārlej makaroniem.

6. Makaronu sacepumu liek iepriekš līdz 225 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 10 minūtes, kamēr izkūst siers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ziemas ēdieni

Bietes, ķirbis, graudaugi siltos novembra ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko