Pupiņu zupa ar žāvētām ribiņām
Droši vien katram latvietim ir sava mīļākā pupiņu zupas recepte, šī ir viena no manējām. Katru reizi tomēr sanāk mazliet citādi, piemēram, šoreiz pievienoju kāli, kas lieliski iederas. Un ribiņu vietā ieliku zupā žāvētu kaulu, kur gaļas tā pamazāk, bet garša lieliska tik un tā
SASTĀVDAĻAS
- 2 lielas saujas pupiņu (man bija mazas brūnas)
- 1 sīpols
- 1 puravs (baltā un gaišzaļā daļa)
- 3 ķiplokdaiviņas
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- mazliet eļļas apcepšanai 300 g žāvēta cūkas kaula (protams, var likt arī ribiņas ar vairāk gaļas)
- 1 lauru lapa
- pāris smaržīgo un melno piparu graudu
- pāris pētersīļu kātu šķipsna timiāna (vai pupumētras, vai citas iecienītas garšvielas)
- 1 mazs kālis
- 3 vidēji kartupeļi
- 2 nelieli burkāni
GATAVOŠANA
1. Pupiņas pārlej ar ūdeni un atstāj uz 12 stundām, lai izmirkst.
2. Sīpolu un ķiplokus sakapā, puravu sagriež plānos pusgredzenos. Kaulu vai ribiņas sagriež mazākos gabalos, lai ietilpst katlā.
3. Katlā sakarsē mazliet eļļas un apcep sīpolus, puravu un ķiplokus. Pievieno tomātu pastu, maisot apcep kādu brīdi. Pieber izmērcētās pupiņas, kaula vai ribiņu gabalus, pievieno arī svaigus pētersīļu kātus, lauru lapu, piparus, timiānu vai citas garšvielas, lej klāt verdošu ūdeni, lai nosedz un vēl mazliet. Uz nelielas uguns vāra apmēram stundu.
4. Tad pievieno mazos gabaliņos sagrieztu kāli, burkānus un kartupeļus, ja nepieciešams, papildina vēl ūdeni. Vāra apmēram 15–20 minūšu, līdz dārzeņi mīksti. Pieber sāli un piparus pēc garšas. Pirms pasniegšanas izķeksē pētersīļu kātus un lauru lapu.
Sautēti kāpostiņi
Klasika, kas nepāriet! Atkal jau katram sava recepte, bet būtība jau nemainās – skābi kāposti, garšvielas, sutināšana un garšīgs rezultāts. Lai labi garšo!
SASTĀVDAĻAS
- 500 g skābētu kāpostu ap 20 g tauku (cūku, zosu u. tml.)
- krietna šķipsna ķimeņu
- 1 lauru lapa
- 1 ēd. k. tomātu pastas
- sāls un cukurs pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Skābētos kāpostus nospiež no liekā šķidruma. Katlā sakarsē taukus un liek cepties kāpostus. Apmaisot apcep tā kārtīgi, lai parādās brūnumiņš, pievieno tomātu pastu (galvenokārt krāsai), mazliet vēl maisot apcep.
2. Lej klāt verdošu ūdeni tā, lai tik tikko nosedz kāpostus, pievieno ķimenes, lauru lapu, samaisa.
3. Noregulē nelielu uguni un sutina apmēram pusotru stundu, ik pa laikam apmaisot un, ja nepieciešams, pievienojot vēl mazliet ūdens.
4. Sāli un cukuru (es lietoju brūno karamelizētākai garšai) var pievienot jau ātrāk, bet var arī beigās, pieregulējot vēlamo garšu.

