Sastāvdaļas 8 gabaliņiem: 150 g sviesta vai margarīna (istabas temperatūrā), 200 g cukura, 350 g miltu, 2 olas, 300 g valriekstu, krietna sauja dzērveņu, 400 g ķirbja (sablendēta), 1 kārba ( 400 g) iebiezinātā piena, nevārīta, 50 g tumšā cukursīrupa, 2 tējk. ķirbja pīrāga garšvielu (1,5 tējk. kanēļa, 1/4 tējk. muskatrieksta, 1/4 tējk. ingvera, 1/4 tējk. krustnagliņas), 2 tējk. vaniļas cukura.
Pagatavošana:
1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sākumā pārgriež veselu ķirbi uz pusēm, iztīra sēklas un aptuveni 45 minūtes cep cepeškrāsnī ar mizu uz augšu, līdz ķirbis ir mīksts. Pēc tam ņem to ārā no cepeškrāsns, noņem mizu un ar rokas blenderi sablendē, līdz izveidojas tāda kā putra.
2. Liek bļodā cukuru un sviestu un ar mikseri puto aptuveni minūti, līdz masa kļūst viendabīga.
3. Valriekstus sakapā mazos gabaliņos. Liek klāt cukura un sviesta masai, tad pievieno miltus un visu sajauc. To var darīt ar mikseri ( 40 sekundes), jo tā ir ātrāk, bet var arī maisīt ar roku, lai masa iznāk tāda kā smiltis – drupana.
4. No šā maisījuma atliek malā aptuveni 200 gramus – to liks pīrāgam virsū. Pārējo maisījumu izklāj uz pannas ar vidēji augstām malām vai kūkas formā (24 vai 26 cm) un ar pirkstiem piespiež. Liek cepeškrāsnī uz 18 minūtēm.
5. Tajā laikā gatavo ķirbja pildījumu. Bļodā sakuļ olas (neatdalot dzeltenumu no baltuma), pievieno jau sablendēto ķirbi, tumšo sīrupu, iebiezināto pienu (var neizmantot visu kārbu, bet kādas 2/3), vaniļas ekstraktu vai vaniļas cukuru un garšvielas. Pievieno dzērvenes. To visu kārtīgi samaisa kopā.
6. Izņem pamatni no cepeškrāsns, kamēr tā karsta, lej iekšā pildījumu. Pārkaisa ar atliktajiem 200 gramiem maisījuma un cep vēl kādas 30–40 minūtes, līdz, iedurot nazi vai koka irbulīti, tas neapķep.
Lai labi garšo un skaisti svētki!